Könyvtári szolgáltatások minőségirányítási szakmai szempontjai miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ajanlas-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1/31 Elkötelezettség a Kiválóságért /31 Elkötelezettség a Kiválóságért A kiválóság európai elismerési szintjei Elismerés a Kiválóságért 300 pont.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Gazdasági informatika - bevezető
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A Budapesti Corvinus Egyetem mint díjnyertes pályázó tapasztalatai
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Nehézségek és buktatók a minőségirányítás bevezetésében
Felhasználóképzés a kórházban
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
Posteinerné Toldi Márta
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Intézmény minőségirányítási programja
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Könyvtári szolgáltatások minőségirányítási szakmai szempontjai miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ajanlas- a-konyvtarak-minosegiranyitasanak-bevezetesehez

Minőségirányítási szempontok n A vezetőség felelőssége n Teljes elkötelezettség n Folyamatos képzés, továbbképzés n Stratégiai tervezés n Partnerközpontúság n Folyamatközpontúság, folyamatos javítás n Értékelés, önértékelés, elismerés, motiváció n Dokumentálás, adatgyűjtés

Vezetés n A vezetés dolgozza ki és alkalmazza a vezetési rendszert, felülvizsgálja a teljesítményt és az eredményeket. n A vezetés felelős: –Küldetés, jövőkép, stratégia megalkotásáért –Felkészülés a jövőre –A feltételek biztosítása –Minőségcélok kijelölése, a minőségpolitika megvalósítása n Példát mutatnak

Vezetés A megvalósítás lépései n Képzés a vezetés és a munkatársak számára n Minőségirányítási Tanács (MIT) megalakítása n A minőségirányítással kapcsolatos tevékenységek irányítása n A Stratégiai terv megalkotása n A minőségpolitika meghatározása n Továbbképzési tervek készítése. n Külső és belső kommunikációs tervek készítése. n A minőséggel kapcsolatos tevékenységek, elemzések és vizsgálatok dokumentumainak egybeszerkesztése n A Minőségi kézikönyv megalkotása

Vezetés Indikátorok n A képzésben részt vettek száma, a képzés(ek) fajtái n A MIT emlékeztetői n A Stratégiai terv n A Stratégiai terv és a Cselekvési terv kapcsolata n A belső kommunikációs csatorna működtetése n A szervezeti kultúra kérdőíves felmérésének eredményei n A pályázatok sikeressége n A könyvtári programok látogatottsága n A médiaszereplések erededményei

Teljes elkötelezettség n A vezetés és a munkatársak azonosulása a közösen kitűzött minőségi célokkal n A vezetőség példamutatása, irányítása n A munkatársak széles körének bevonása n Folyamatos ellenőrzés, önellenőrzés

Teljes elkötelezettség A megvalósítás lépései n Képzés a vezetők számára n Képzés a munkatársak számára n Munkacsoportok alakítása, a munkatársak bevonása n A munkatársak motiválása, ösztönzése n Rendszeres értékelések,visszajelzések n A feladatok és az eredmények rendszeres kommunikálása a munkatársak részére

Teljes elkötelezettség Indikátorok n A képzésben részt vettek száma, a képzés(ek) fajtái. n A szervezet tagjainak hány százaléka kapcsolódott be a minőségfejlesztési és az önértékelési munkába? n Milyen gyakorisággal és milyen módon kapnak a munkatársak tájékoztatást a minőségfejlesztéssel kapcsolatos aktualitásokról. n Milyen konkrét bizonyítékai vannak a szervezet teljes elkötelezettségének? n Milyen elismerései vannak egyéni és szervezeti eredményeknek?

Folyamatos képzés, továbbképzés n A munkatársak ösztönzése a folyamatos képzésre, önképzésre. n A felsőfokú intézményekből kikerült munkatársak tudásának hasznosítása. n A részvétel ösztönzése külső képzésekre, a feltételek biztosítása. n Belső képzések szervezése. n A minőségfejlesztéssel kapcsolatos aktualitások nyomon követése

Folyamatos képzés, továbbképzés A megvalósítás lépései n A minőségirányítási tudás felmérése az intézményben n Továbbképzési terv készítése. n A könyvtári minőséggel foglalkozó belső képzés szervezése valamennyi munkatárs számára. n Munkatársak beiskolázása továbbképző tanfolyamokra. n A képzéseken és konferenciákon megszerzett tudás átadása belső tréningeken vagy más hatékony módokon.

Folyamatos képzés, továbbképzés Indikátorok n A munkatársak hány százaléka vett részt képzéseken. n A képzésben részt vettek száma. n A képzések fajtái. n A belső képzések száma. n A tudásmegosztás lehetőségei.

Stratégiai tervezés n Stratégiai tervezés: hatékony kombinációja az egymástól függő tevékenységeknek. n Az általános teljesítmény meghatározása –Megelőzi: mikro és makro környezet elemzése –A küldetésen alapul –Csoportmunka eredménye –Cselekvés-, jövő- és változás orientáció –Cselekvési terv, stratégiai projekt követi

Stratégiai tervezés A megvalósítás lépései n Munkacsoport létrehozása. n A küldetés és a jövőkép megalkotása n A belső és külső helyzet elemzése (SWOT, PGTTJ) n Benchmarking elemzések n Az átfogó cél meghatározása. n A kulcsfontosságú területek meghatározása, a beavatkozások hozzárendelésével. n Az éves cselekvési tervek összeállítása felelősökkel, időpontokkal, a források meghatározásával. n Folyamatos értékelés, a változásokhoz igazítás. n Az eredmények szétsugárzása. n A teljes stratégiai ciklus értékelése.

Stratégiai tervezés Indikátorok n A könyvtár tevékenységeiről készített SWOT analízis felhasználása a tervezésben. n A PGTTJ elemzés a makrokörnyezetről. n A helyzetképben megfogalmazott megoldandó gondok megoldási lehetőségei a célokban és a fejlesztendő kulcsterületekben. n A Stratégiai terv aktualitása és minősége.

Partnerközpontúság n A kulcsfontosságú partneri kapcsolatok tervezése, kezelése a stratégia támogatása és a folyamatok működtetése érdekében. n Belső partnerek: a könyvtár munkatársai n Külső partnerek –Könyvtárhasználók, –Fenntartó –Ágazati irányítás –Kulturális közintézmények –Civil szervezetek Stb.

Partnerközpontúság A megvalósítás lépései n A partnerek azonosítása (számbavétele). n Rangsorolás, súlyozás. n A partnerek elvárásainak és elégedettségének mérése. n Az egyes szolgáltatások „népszerűsége”. n A könyvtári személyzet megítélése. n A valós és látens igények feltérképezése. n A mérések eredményének beépítése a mindennapi munkába. n Visszajelzés a partnerek részére

Partnerközpontúság Indikátorok n Részletes, naprakész partneri lista vezetése. n A használók elvárásainak és elégedettségének rendszeres mérése, a mérési eredmények beépítése a szolgáltatási folyamatok működtetésébe. n A munkatársi elégedettség rendszeres vizsgálata, a tanulságok alapján megfelelő intézkedések bevezetése. n Panaszkezelés szabályozása, működtetése és eredményessége. n A használói véleménynyilvánítás lehetőségei és eszközei. n Fókuszcsoportok.

Folyamatközpontúság, folyamatos javítás n A kulcsfontosságú folyamatok azonosítása, kezelése, javítása, fejlesztése a stratégiai támogatása érdekében –Rendszerbe foglalja, tudatossá, átláthatóvá teszi a munkafolyamatokat –Kiküszöbölhetővé válik a hibák korai felismerése, kiküszöbölése, a kompetenciahatárok meghúzása –A kulcsfontosságú folyamatok szisztematikus javítása

Folyamatközpontúság A megvalósítás lépései n A folyamatok azonosítása, folyamatleltár készítése. n A kulcsfontosságú folyamatok kiválasztása. n Folyamatgazdák kijelölése. n A folyamatleírások, folyamatábrák elkészítése. n A kompetenciahatárok megállapítása. n Ellenőrzőpontok kijelölése. n Az ellenőrzőpontokon rendszeres mérések végzése. n Hibajavító technikák alkalmazása. n Folyamatos ellenőrzés, szükség esetén módosítások bevezetése.

Folyamatközpontúság Indikátorok n Folyamatleltár összeállítása. n Folyamatleírások, folyamatábrák megfelelősége és használhatósága. n Az ellenőrzéseket bizonyító feljegyzések. n Hibajavító intézkedéseket bizonyító feljegyzések.

Értékelés, önértékelés, elismerés, motiváció n Az értékelés folyamatos tevékenység annak érdekében, hogy képet kapjunk a tervezett cél és a megvalósítás összefüggéseiről. n A motiváció cselekvésre késztető belső mozgató erő. n A munkatársak munkahelyi viselkedését döntően az anyagi és érzelmi szükségleteik befolyásolják.

Értékelés, motiváció A megvalósítás lépései n Az értékelési, önértékelési folyamat kialakítása: résztvevők, feladatok, határidők meghatározása. n Az önértékelés lebonyolítása: egyéni értékelés és konszenzusos csoportos értékelés a KKÉK alapján n Értékelési szabályzat, ösztönzési, motivációs stratégia kialakítása. n A munkatársi önértékelés szempontjainak meghatározása. n A munkatársak önértékelése, vezetői értékelés, az értékelések összevetése, megbeszélése.

Értékelés, motiváció Indikátorok n A munkatársak teljesítményét értékelő mutatók. n Munkakörök kialakításának elemzése. n A képzési, továbbképzési terv a képzési célok alapján: n Motiválási lehetőségek megvalósításának értékelése. n A munkatársaknak a vezetőség által történő értékelésének összegzése, értékelése. n A motivációval és a könyvtári munkafolyamatokban való közreműködéssel kapcsolatos elemzések bemutatása.

Dokumentálás, adatgyűjtés n Egységesen kialakított szabályrendszer alapján történő folyamatos adatgyűjtés, az adatok dokumentálása, rendszerezése, hozzáférhetővé tétele, archiválása. n A dokumentálás bemutatja a minőségirányítási rendszert. n Az egymáshoz kapcsolódó tevékenységeket végző csoportoknak, munkatársaknak segítséget nyújt abban, hogy a tevékenységek közötti kölcsönhatásokat jobban megértsék.

Dokumentálás, adatgyűjtés A megvalósítás lépései n Azoknak a területeknek a meghatározása, ahol az adatgyűjtés folyik, az adatgyűjtés formai és tartalmi kritériumainak megadása. n Az adatgyűjtés, a dokumentálás szabályozása, a megszületett dokumentumok hozzáférhetővé tétele a szervezet egésze számára. n Döntés a szükséges anyagok archiválásáról. n Az adatok összesítése, összehasonlító elemzés végzése.

Dokumentálás, adatgyűjtés Indikátorok n A minőségirányítás dokumentumainak rendszere: –Minőségi kézikönyv. –Eljárások feljegyzései. –Folyamatok leírásai. –Egyéb szabályozó dokumentumok (belső és külső). n Az archiválás áttekinthetősége, visszakereshetőség, biztonság. n Az adatgyűjtés gyakorlata, szabályozottsága, annak dokumentálása.

Eszközök n Csoportmunka n Stratégiai terv n Elemzések, analízisek, diagramok n A PDCA elv alkalmazása n A problémamegoldás módszerei

Kapcsolódó irodalom n SKALICZKI Judit – ZALAINÉ KOVÁCS Éva: Minőségmenedzsment a könyvtárban. Veszprém - Bp Veszprémi Egyetemi Kiadó - Informatikai és Könyvtári Szövetség n SKALICZKI Judit: Az első lépésektől a könyvtár stratégiai tervének elkészítéséig. Bp Könyvtári Intézet n VIDRA Szabó Ferenc: Könyvtári partnerkapcsolatok, kommunikációs kérdések. Bp Könyvtári Intézet n VIDRA Szabó Ferenc: Könyvtári Értékelési Keretrendszer – A könyvtári önértékelés szakmai szempontjai. Bp Könyvtári Intézet n Ajánlás a könyvtári minőségirányítás bevezetésére. (Készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért felelős Államtitkárságának megbízásából.) Bp

Köszönöm a figyelmet!