1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Allergének és intoleranciát okozó anyagok jelölése..
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Pályaválasztási tanácsadás
Dr. Kovács László Főtitkár
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Compliance és Corporate Governance
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az autóbuszos piacfelügyeleti és utasjogi hatóság bemutatása (utasjogok a gyakorlatban) április 25. Dr. Bots Dénes fősztályvezető Nemzeti Fejlesztési.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2015 november 12.

6 Tagállami intézkedés 1169/2011/EU rendelet 44. cikk A nem előrecsomagolt élelmiszerekre vonatkozó nemzeti intézkedések (1) Amennyiben az élelmiszereket előcsomagolás nélkül kínálják megvételre a végső fogyasztóknak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek, vagy ha az élelmiszereket az értékesítés helyén csomagolják a fogyasztó kérésére, vagy előrecsomagolják közvetlen értékesítés céljából: a) a 9. cikk (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott adatokat kötelező megadni; allergiát okozó összetevők b) a 9. és 10. cikkben említett egyéb adatok megadása nem kötelező, kivéve, ha a tagállamok olyan nemzeti intézkedéseket fogadnak el, amelyek előírják ezen adatok egy részének, mindegyikének vagy azok egyes elemeinek a megadását. (2) A tagállamok nemzeti intézkedéseket fogadhatnak el arról, hogy az (1) bekezdésben meghatározott adatokat vagy azok elemeit milyen eszközök segítségével kell rendelkezésre bocsátani, valamint adott esetben arról, hogy azokat milyen formában kell közölni és megjeleníteni.

A földművelésügyi miniszter 36/2014. (XII. 17.) FM rendelete az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Alkalmazni kell: a vendéglátás, illetve a közétkeztetés keretében forgalomba hozott és a vendéglátás (cukrászat), illetve a közétkeztetés részére szánt élelmiszerekre is, valamint valamennyi élelmiszer-vállalkozóra, amelyek tevékenysége összefügg a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásával. Nem vonatkozik: élelmiszer-automatában és az automatizált értékesítő helyeken forgalmazott élelmiszerek esetén, kistermelői élelmiszerek (csak részben) KERESZTSZENNYEZŐDÉSRE de közétkeztetésben a diétás étkezetés kapcsán fontos megoldandó feladat!

Az FM rendelet 3. § (2) - (3) bekezdése szerint „(2) Az 1169/2011/EU rendelet 8. cikk (6) bekezdése szerinti információ-továbbítás során a nem előrecsomagolt élelmiszert forgalomba hozó élelmiszer-vállalkozónak át kell adnia az élelmiszert átvevő gazdasági szereplőnek a nem előrecsomagolt élelmiszer azon adatait, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusai és az Éltv. felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alapján kötelező feltüntetni. (3) A (2) bekezdés szerinti adatokról a végső fogyasztót kérésére tájékoztatni kell.”

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása folyamatban Távértékesítés útján a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén a vásárlást megelőzően kell a fogyasztót tájékoztatni Az élelmiszer- automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén az allergénekről a vásárlást megelőzően a fogyasztót tájékoztatni kell

Új jelölési kötelezettség a berendezéseken 41/2014. (XII. 29.) NGM rendelet az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről, a bejelentési eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj beszedésének, kezelésének, nyilvántartásának és visszatérítésének részletes szabályairól – egyedi regisztrációs szám közzététele az automata berendezésen jól látható módon 36/2014. FM rendelet szerint: élelmiszer neve, allergének, édesítőszerek, egyes színezékek

2 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról Hatályos: 2011.december 13. Általános előírásokra kötelezően alkalmazandó: 2014.december 13. Tápértékjelölésre kötelezően alkalmazandó: 2016.december 13.

Előre csomagolt élelmiszer : „a végső fogyasztónak vagy a vendéglátóknak, illetve közétkeztetőknek való eljuttatásra szánt olyan egység, ◄ amely az élelmiszerből és az élelmiszer csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert értékesítésre való felkínálás előtt csomagolták be – függetlenül attól, hogy a csomagolás teljes egészében vagy csak részben tartalmazza- e az élelmiszert –, oly módon, hogy a csomagolás tartalmát ne lehessen megváltoztatni a csomagolás felnyitása vagy megváltoztatása nélkül;” Nem előre csomagolt élelmiszer:”az értékesítés helyszínén a fogyasztó kérésére vagy közvetlen értékesítés céljára becsomagolt élelmiszer nem minősül előrecsomagolt élelmiszernek;” Fogalmak

(6) Az élelmiszer-vállalkozóknak az ellenőrzésük alá tartozó vállalkozásokban biztosítaniuk kell, hogy a végső fogyasztónak vagy a vendéglátóknak, illetve közétkeztetőknek szánt, nem előrecsomagolt élelmiszerekkel kapcsolatos információkat ◄ az élelmiszert átvevő gazdasági szereplőnek továbbítsák, hogy szükség esetén lehetővé váljon az élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatás ismertetése a végső fogyasztóval. 8.cikk Felelősség

(4) A megadott értékeknek az egyes esetek függvényében olyan átlagértékeknek kell lenniük, amelyek a következőkön alapulnak: a) az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok; b) a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy c) Általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások. 31.cikk Számítás

ZÁRT LISTA és sorrend!!! kötelező önkéntes

EGYÜTTMŰKÖDÉS ADATBÁZIS LÉTREHOZÁSA

Egyebek

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/81-1 számú előírás Egyes kenyerek és péksütemények számú irányelv Hagyományőrző cukrászipari termékek Hagyományteremtő cukrásztermékek Marcipán

Uniós jogszabály változások Új „Új élelmiszerek” - novel food rendelet Adalékanyagok, aromák, enzimek Szennyezőanyagok Szeszesitalokról szóló 110/2008/EK : II. melléklet 32. Likőr

Vendéglátás GHP lmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/vendegla tas_ghp/2015_02_09 lmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/vendegla tas_ghp/2015_02_09 Jogszabályok, útmutatók lmiszer_takarmanybiztonsag/jogszabalyok/hazaijogszaba lyok/elelm_jogsz.html

20 Szegedyné Fricz Ágnes, főosztályvezető-helyettes FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály tel: Köszönöm megtisztelő figyelmüket!