A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény módosításáról szóló 2012. évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
HEVES MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM EGER Létesítő okirat módosítás - Tájékoztató.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
1 1 Fogyasztóvédelem a kormányhivatalban Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Pásztorné Szerezlai Márta
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Pályaválasztási tanácsadás
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A döntés közlése kijavítás, kiegészítés

Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
……………………………… „Bizalmas!” Rendőr-főkapitányság ig
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Elektronikus számlázás
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Ákr. – új eljárási törvény a közigazgatásban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
BTMN.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztály.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla főosztályvezető szeptember 6.

2 A békéltető testületek a fogyasztóvédelemi intézményrendszer egyik pillére tevékenységük folyamatos nyomon követése szükség esetén a szabályozás módosítása (hatékonyság fokozása)

3 Békéltető testületeket érintő változások 1.Fogyasztó fogalom 2.Tanácsadási tevékenység (új feladat) 3.Létszámkorlát - az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött tagok tekintetében 4.Kézbesítési vélelem 5.Hatékonyabb fellépés az együtt nem működő vállalkozásokkal 6.Kérelem elutasításáról döntés megalapozatlanság esetén

4 1. Fogyasztó fogalom változása kizárólag a békéltető testületre vonatkozó szabályok alkalmazásában a fogyasztói minőségben eljáró civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is

5 2. Tanácsadási tevékenység fogyasztót megillető jogokról és terhelő kötelezettségekről fogyasztó vagy vállalkozás kérésére eljáráson kívüli, általános tanácsadás nyilvántartás a tanácsadásról nem érinti az Fgytv. 26/A. § szerinti tájékoztatási kötelezettséget

6 2. Tanácsadás kizárási szabály (pártatlanság érdekében): adott ügyben tanácsot adó nem jelölhető az eljáró tanács tagjának az eljárás során az eljáró tanács vagy annak tagja nem adhat tanácsot nyilvántartás – a kizárási szabály megtartásának nyomon követése érdekében

7 3. Létszámkorlát Öregségi nyugdíjkorhatár a testületi tagok fele lehet általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személy január 1-jét követően megalakuló testületekre irányadó cél: fiatalabb generáció fokozatos bevonása

8 4. Kézbesítési vélelem Az iratot kézbesítettnek kell tekinteni: kézbesítés megkísérlésének napján – az átvétel megtagadása esetén, kézbesítés második megkísérlésének napját követő 5. napon – „nem kereste” jelzés esetén.

9 4. Kézbesítési vélelem A vélelem megdönthető: -ha az irat kézbesítéséhez releváns következmény kapcsolódik (hatályon kívül helyezés érdekében kereset benyújtása) A vélelem megdöntése esetén: - intézkedés a nyilvánosság megszüntetése érdekében.

10 5. Együtt nem működő vállalkozások akadályozzák az alternatív vitarendezés széles körű terjedését nyilvánosság eszközének hatékonyabb alkalmazása lehetőség helyett kötelezettség

11 6. Kérelem elutasításáról döntés megalapozatlanság esetén gyakran az ügy érdemi vizsgálata szükséges kérelem elutasításáról döntés ha a megalapozatlanság a meghallgatást követően állapítható meg

12 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!