Pedagógia oktatása a Főiskolán Orosz Ildikó. A pedagógia rendszere Bevezetés a pedagógiába Neveléstörténet Neveléselmélet Nevelésszociológia Didaktika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
ÖVEGES KONFERENCIA Mosonmagyaróvár június 27.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
SPORTISKOLÁK ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A SPORTSPECIFIKUS TANTÁRGYAK TÜKRÉBEN CSANÁDI ÁRPÁD ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPORTISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA RABI FERENCNÉ intézményvezető.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Mitől lesz jó egy tankönyv? január 27.. A tankönyvkutatás célja „A tankönyv lényegének megértése, funkcionális és szerkezeti sajátosságainak a megragadása.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Gazdasági informatika - bevezető
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Mayer József Budapest február 27.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Szakmai megfigyelési gyakorlat I.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Projektmunka Földrajzolok
Hatékony és pontos munkavégzés
HHR.
középfokú felvételi eljárás
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
DARUS.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Programjaink matematikából a es tanévben
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Magyarországon működő iskolai drogprevenciós programok leírása
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
Áramlástan mérés beszámoló előadás
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
A tehetséggondozás kihívásai
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Előadás másolata:

Pedagógia oktatása a Főiskolán Orosz Ildikó

A pedagógia rendszere Bevezetés a pedagógiába Neveléstörténet Neveléselmélet Nevelésszociológia Didaktika Tantárgy-pedagógia

A diákok által beadandó anyagok (Hospitálási napló) Tanórai megfigyelések jegyzőkönyve Tanmenetek Óravázlatok Egy tanuló jellemrajza (magyarul és ukránul) Egy osztályfőnöki óra jegyzőkönyve Levezetett iskolai rendezvény forgatókönyve

A tanmenet tervezése Óra- szám DátumTémaA téma megértéséhez szükséges előzetes ismeretek Szükséges eszközök A téma alkalmazásána k lehetőségei más tárgyak tanulása esetén, gyakorlati haszna (tantárgyak közötti kapcsolat Negatív számok Koordináta egyenes, természetes számok fogalma Vonalzó, táblázat Történelem – időszámítás Földrajz – hőmérséklet, tengerszint stb.

Osztály.Osztálylétszám Tantárgy Az óra témája Az óra témája ukránul A témához kapcsolódó szószedet Az óra célja (oktatói, fejlesztési, nevelői) Az óra levezetéséhez szükséges eszközök Az óra típusa Az óra menete I.Szervezés II.Számonkérés I.A házi feladat mennyiségi és minőségi ellenőrzése, feleltetés valamilyen formában II.Általános feleltetés, az előző órán tanultak ismétlése III.Aktualizálás IV.Az óra témájának ismertetése (a Célok közül közölni azokat, amelyek a tanulókra vonatkoznak) V.Az új anyag magyarázata VI.Begyakorlás VII.Az új anyag önálló feldolgozása VIII.A tanulók munkájának értékelése IX.Az óra összefoglalása X.A házi feladat kijelölése és megbeszélése XI.Óravégi feladatok Óravázlat

Tanórai megfigyelések (Hospitálások) Jegyzőkönyvek Szempontok szerint strukturált megfigyelések Technikai eszközökkel strukturált megfigyelések

A tanórai megfigyelések jegyzőkönyve 1.Iskola 2.Osztály 3.A tanterem (komfort, hőmérséklet, higiéniai feltételek, berendezése, esztétikuma stb ) 4.Létszám 5.Jelenlévők száma 6.A pedagógus neve 7.A pedagógus végzettsége, szakmai éveinek száma 8. Az óra témája 9.Az óra célja 10.A tanórához szükséges eszközök (Mindezt az óra előtt, vagy az óra után is meg lehet érdeklődni) Az óra tükreMegjegyzések A továbbiakban erre az oldalra írjuk mindazt ami az órán történik, amit a táblára írnak, azok nevét, akik felelnek, felszólítanak, bevonnak a munkába stb. Erre a térfélre azok az azonnali reakciók kerülnek feljegyzésre, amit az adott óra pillanatában az óra eseményeiről gondolok Pl. ez szép volt Már megint Őt felelteted? Hiba van a táblán, nem vette észre Biztos így mondjuk stb. Következtetések és javaslatok: Pontokban összefoglaljuk az általános következtetéseket az óra alapján Pl. 1. Az órán a pedagógusok az általa kitűzött célokat megvalósította stb.

Paul Roerdesz, 1995 A tanóra időbeosztás 1-10 perc – bevezetés, rövid beszélgetés, lazító és koncentrációs gyakorlat, leltározás, hol tartunk a tananyagban per – differenciált oktatás ( sok kiscsoportos tevékenység, egyéni munka) 2-3 perc – lazítás és koncentráció perc differenciált oktatás ( egyének tanítása, frontális oktatás) 1-3 perc – összefoglalás, házi feladat, dicséret a végzett munkáért, bátorítás

Óratípusok Kombinált Új ismeretet feldolgozó Gyakorló Rendszerező Ellenőrző Szeminárium Előadás (Lekció)

A kombinált óra szerkezet Szervezés Számonkérés (a házi feladat minőségi és mennyiségi ellenőrzése, feleltetés, általános feleltetés, ismétlés) Célkitűzés, motiváció Az j anyag feldolgozása Megszilárdítás (elsődleges rögzítés) Az új ismeretek alkalmazása Az óra összefoglalása Házi feladat kijelölése

Új ismeretet feldolgozó Szervezés Számonkérés (a házi feladat minőségi és mennyiségi ellenőrzése, feleltetés, általános feleltetés, ismétlés) Célkitűzés (Az óra tárgyának és céljának megjelölése) Új ismeretek átadása, az anyag feldolgozása Az óra összefoglalása, rögzítés (megszilárdítás) Gyakorlati alkalmazás Házi feladat kijelölése

Ismereteket alkalmazó, gyakorló óra Szervezés Számonkérés (a házi feladat minőségi és mennyiségi ellenőrzése) Célkitűzés, motiválás Az elméleti ismeretek átismétlése Próbagyakorlatok Gyakorló feladatok megoldása Az elvégzett munka ellenőrzése és értékelése Az óra összefoglalása Házi feladat ismertetése

Ismereteket megszilárdító óra (ismétlő, rendszerező, összefoglaló) Szervezés Számonkérés (a házi feladat minőségi és mennyiségi ellenőrzése, feleltetés) Célkitűzés, motiváció Az ismétlés, rendszerezés megvalósítása különféle módszerrel A témakör rendszerezése és annak alkalmazását segítő összefoglaló feladatok végzése Az óra tanári összefoglalása, értékelés Házi feladat kijelölése

Ellenőrző óra Szervezés Az óra tárgyának megnevezése, célkitűzés Az ellenőrzés formájának és feladatainak ismertetése, a feltételek meghatározása, a feladatok elvégzése A házi feladat kijelölése

Szeminárium Lényege a megbeszélés Minden diák felkészül egy témakörből, amit megbeszélnek

Előadás ( Lekció) A tanár a teljes tanóra alatt egy átfogó témát kifejt

Óraelemzés szempontjai Scserbany szerint (ukrajnai minta) Az órával kapcsolatos alapinformációk Az óra típusa és szerkezete Az óra tartalma Módszerek és eljárások a tanórán A tanulók viselkedése a tanórán A pedagógus viselkedése az órán Következtetések és javaslatok

Általános szempontok az óraelemzéshez (magyarországi minta) I. Célok, feladatok és megvalósulásuk 2. A tanítási óra tartalma, szerkezet időarányai 3. A tanítás közvetlen irányítása a tanító és a tanulók személyes (interperszonális) kapcsolatában 4. A tanulás közvetett irányítása eszközök alkalmazásával 5. A tanítási óra „légköre”, hatása