Adatbázis-kezelés. Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Advertisements

A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
Internet tudományos használata
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Üzleti modell központú fejlesztés
Számítógépes szimuláció
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a HIFI-ben
Adatbázis normalizálás
ELŐNYÖK – megbízható működés
Számítógép generációk
Program utasítássorozat
A közigazgatással foglalkozó tudományok
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
AZONOSÍTÁS emlék: ET-TT viszonylagosság
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Kovács Gergely Péter Egyszerű lekérdezések
Új szolgáltatások illesztése működő rendszerekhez SOA alulnézetben
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Az információs társadalom joga
Az ASP.ADO szakrendszerhez csatlakozó önkormányzatok adattisztítási, migrációs feladatai dr. Kása Brigitta aljegyző Eger,
Adatbázis alapfogalmak
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
Új pályainformációs eszközök - filmek
Önkormányzati adattárház
A számítógép története
Adatbázisok használata
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Az egyén társadalmi integrációja
SQL jogosultság-kezelés
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
GDPR – Adatvédelmi kihívások a könyvtárakban
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

Adatbázis-kezelés

Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik, és amelyből az emberi tapasztalatok és képességek révén tudás lesz. ISO szerint: Az adat tények, fogalmak, eligazítások olyan formai megjelenése, amely alkalmas az emberi vagy az automatikus eszközök által történő értelmezésre, vagy feldolgozásra. Információ: értelmezett adat, ami bizonytalanságunkat csökkenti.

Információs rendszerek elvárásai Nagymennyiségű adatok hatékony kezelése. A felhasználónak elfogadható időn belül kell választ kapnia a feltett kérdéseire. Konkurens hozzáférés támogatása. Egyidejűleg több felhasználó is használja. A párhuzamos változtatások, műveletek, ha nincsenek összehangolva, akkor egymás hatását kiolthatják. Banki tranzakció. Integritásőrzés. A modellezett valóság belső törvényszerűségeinek megtartása. A letárolt adatok megfelelnek a belső szabályrendszernek. Nem lehet negatív életkor. Védelem. – Mi ellen? Adathordozó megsérülése. Operációs rendszer vagy a program összeomlására. Illetéktelen személyek adatokhoz férése. Módszerek: – RAID (független lemezek redundáns tömbje) – Hozzáférések szabályozása (felh. név + jelszó) – Titkosítás Ehhez viszont nyílván kell tartani a jogosult felhasználókat, azok jogait és minden műveleti igény kiadásakor ellenőrizni kell, hogy elvégezhető-e a művelet.

Adatbázisok Adatbázisnak nevezzük az adatoknak kapcsolataikkal együtt való ábrázolását és tárolását. Az adatbázisnak van egy jól definiált belső szerkezete, amely megadja a tartósan tárolt adatok struktúráját. Ennek a szerkezetnek megfelelően tárolódnak le a konkrét dolgok jellemzői. Például egy autókereske- désben lévő autók adatai. Viszont tárolni kell olyan kiegészítő adatokat is, metaadatokat, amelyek az adatok szerkezetére illetve a biztonságos felhasználásra vonatkoznak.

Adatbázisokon végzendő műveletek: Az adatbázis és szerkezetének kialakítása, karbantartása, Adatok karbantartása (beszúrás, módosítás, törlés), Adatok lekérdezése, Adatvédelem, adatbiztonság megoldása (hozzáférési jogok, titkosítás, jelszó, stb.), Konzisztencia biztosítása integritási megszorítások alkalmazásával, Konkurens hozzáférések kezelése. – Konzisztencia: Az adatbázis épsége. Ne tartalmazzon az adatbázis hibás értékeket, logikai ellentmondásokat. pl.: Egy személy életkora nem lehet negatív érték! – Integritási megszorítások: Szabályok melyek biztosítják az adatbázis konzisztenciáját. pl.: életkor > 0 – Konkurens hozzáférés: Egy adatbázishoz egyszerre többen is hozzáférjenek. pl.: Egy vonat helyfoglalásnál egyszerre több pénztáros is adhasson el jegyet.

További alapfogalmak Redundancia: többszörös adattárolás, Inkonzisztencia: az adatok ellentmondásossága, adatok összeférhetetlensége

Adatbázis kezelő szoftverek: Kezdetben kis tárkapacitás, főleg numerikus számítások: Assembly, Fortran Mágnesszalag szekvenciális hozzáférés as évek: megjelent egy adatorientált nyelv: Cobol IBM winchester közvetlen hozzáférés. Adatmodellek kidolgozása: hálós, hierarchikus. 3GL (harmadik generációs eszközök): dBase, Clipper, FoxBase 4GL (negyedik generációs fejlesztőeszközök): Access, Oracle, Visual C++, Visual Basic, Visual FoxPro, Delphi

Lemezkezelés Lekérdezés átalakítása egyszerű műveletek sorozatára Adatbiztonság: Párh. hozzáférés, változás naplózás

Adatbázis rendszer architektúrája Külső Szint: Amit egy felhasználó az adatbázisból lát Koncepcionális szint: A teljes adatbázis, amelyet az adatbázis adminisztrátor, vagy az adatbázis-tervező lát. Belső szint: Az adatbázis valamilyen fizikai adatstruktúrában letárolva a háttértárolón. Adattárolási nézet.

Adatfüggetlenség Logikai adatfüggetlenség: metaadatokkal. Fizikai adatfüggetlenség: A tárolási szerkezet megváltozása nem vonja maga után a koncepcionális séma megváltozását. A fizikai és elvi struktúra megkülönböztetése a fejlesztés során munkamegosztást tesz lehetővé.

Adatbázis adminisztrátor Feladatai: Felhasználók létrehozása, kezelése, Jogosultságok kiosztása, A rendszer működésének figyelése, Rendszerhibák kezelése, Adatbázis tervezés figyelemmel kísérése.

Adatbázis „életciklusa” Első lépés a követelmény analízis, magának a valós rendszernek a feltérképezése, a probléma megértése,a követelmények feltárása, a lehetséges variációk kialakítása. Második lépés a rendszerelemzés, a problématerület modellezése, a belső struktúrák és működés feltárása. Harmadik lépés a rendszertervezés, az elkészítendő szoftver belső struktúrájának, működésének a feltárása. Egyed-kapcsolat modell elkészítése, normalizálás, képernyő-, lekérdezési és lista tervek készítése. Negyedik lépés a kódolás, egy kiválasztott programfejlesztő eszközzel. Az egyed-kapcsolat modellt átalakítjuk az adatbáziskezelő rendszer által használt adatmodellé, táblák, indexek, nézetek, lekérdezések, nyomtatási listák létrehozása. Ötödik lépés a tesztelés, a hibák feltárása és javítása. Megkülönböztetünk fejlesztői és felhasználói tesztelést. Hatodik lépés a karbantartás, amellyel újraindul a fejlesztési spirál.

Adatmodell Adatmodell: – Nem a konkrét adatokkal, hanem azok típusaival illetve a közöttük lévő kapcsolatokkal foglalkozik. Vagyis a valós világ objektumainak csak a feladat megoldása szempontjából fontos jellemzőit emeljük ki és szerepeltetjük az adatmodellünkben. – Adatmodell egy eszközrendszer, amellyel leírható a valóság.

Adatmodellek fajtái Adatmodellek fajtái: Felhasználóhoz közeli (szemantikai): – Egyed-kapcsolat modellezés (EK), – Objektum-orientált, DBMS-hez közeli: – Hierarchikus, – Hálós, – Relációs – Objektum-orientált