Szakmai tanulmányút NORVÉGIA (2007.10.14. – 2007.10.21.) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
A szaktanácsadás támogató szerepe
Az országos mérések megújult rendszere
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Harmadik matematikakönyvem
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Az országos mérések megújult rendszere
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
1. 2 A gimnázium tanulmányi átlageredménye 4,27. A legjobb eredményű osztály átlaga: 4,41 A legalacsonyabb átlag: 3,6. Nyolc osztály teljesített a négyes.
Készítette : Fürtön Tamás 1 Mérés –értékelés a Norvég szakképzésben.
PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Készítette: Nyul Gábor1 Mérés-értékelés Norvégiában Parlament Oslo felülről.
A norvég szakmai út képekben ( – ) Készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
Írország, Dublin november Kontra Éva Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium Kecskemét, Nyíri út 32.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
Norvégiai szakmai út október
Hallássérültek a könyvtárban
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Mérés –értékelés a Norvég szakképzésben
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Országos Kompetencia Mérés 2011
2007.okt Készítette: Dóczi Balázs
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Kompetencia alapú szakoktatás
Háromszéki szakoktatás jövője
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.

Norvégia intézményfenntartó és oktatási rendszere - Alapfokú képzés (1-7. év, életév), felelős a 430 helyi önkormányzat; - Alsó középfokú képzés (8-10. év, életév), felelős a 430 helyi önkormányzat; - Felső középfokú képzés ( év, életév), felelős a 19 megyei önkormányzat; - Felső oktatás (egyetemek, főiskolák), felelős az állam.

Norvégia szakoktatási rendszere A norvég szakoktatás ún. „2+2”-es modellje: 2 év az iskolában (Vg1 és Vg2), és 2 év a gyakorlatban (tréning, ill. produktív munka), vagy ezek helyett 5 év igazolt gyakorlat. A szakoktatás a felső középfokú képzés része.

A norvég szakoktatás kilenc programja - építőipar és - gépészet - design és kézművesség - villamosság - egészségügy és szociális munka - média és kommunikáció - mezőgazdaság, halászat és erdészet - szálloda-, és élelmiszeripar - közlekedés és kommunikáció - műszaki építőipar és ipari termelés A programokba kb. 170 szakma tartozik.

Az ország mérés-értékelési rendszere I. Kidolgozták és folyamatosan átdolgozzák a Nemzeti Értékelési Rendszert. (pl. tanulás tesztelése, készségek elsajátítása, értékelési reformok kutatási tevékenysége stb.) Fejlesztik a vizsgarendszereket! Alsó középfokú oktatásnál kis érettségit a felső középfokú oktatásnál nagy érettségit szerveznek. Rendszeres és szisztematikus a monitoringozás.

Az ország mérés-értékelési rendszere II. Norvégiában 1 – 6 - ig osztályoznak: 1-2: átlag alatti (az 1- es bukást jelent) 3-4: átlagos 5-6: átlag feletti (a 6 - os kiválót jelent) A Bloom - féle taxonómia szerint: csak az ismeret valamilyen szintjére jut el, az ismereten túl többé-kevésbé meg is érti az összefüggéseket, míg az előzőeken kívül tudja értékelni, használni és alkalmazni is az információkat.

Az ország mérés-értékelési rendszere III. Kompetencia célokat tűztek ki, azaz meghatározták, hogy mit kell tudniuk a tanulóknak a gyakorlatban. (450 új tantervet alakítottak ki.) Nagy hangsúly került az írásban, szóban történő kifejezésre, ill. annak javítására, a számolási készség fejlesztésére. Az általános iskolában (1 – 7. osztály) nincs osztályozás (szöveges értékelés van), csak a középiskolában vannak osztályzatok! A diák részt vesz a saját munkájának az értékelésében. Formatív és szummatív értékelés+nemzeti tesztek vannak Norvégiában. (tesztek és vizsgák révén értékelnek). Portfólió értékelés: a végső záróvizsga mellékleteként szolgál. (Kötelező záróvizsga van, melyért a megyék a felelősek). A portfólió értékelés a szakmai fejlődést követi nyomon. A „PISA” folyamatban a norvég oktatási rendszer is benne van. Az iskolák maguk döntik el, hogy mit tanítanak, de addig, hogy elérjék a Nemzeti Tantervben kitűzött kompetenciákat!!!

A Kormányzat – munkavállalók – munkaadók együttműködnek a Nemzeti Tanterv kialakításában. Nemzetgyűlés határozza meg a fő alapelveket. A konszenzus a b i z a l o m r a épül!!!

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!