Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs"— Előadás másolata:

1 2007.okt. 21-28. Készítette: Kohány Szabolcs
Hollandia 2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs

2 Képzési szerkezet Egyetemi képzés (4) HBO (4) Magasabb szakmai képzés
Felnőttoktatás és Reintegrációs képzés Egyetemi képzés (4) HBO (4) Magasabb szakmai képzés MBO (1-4) Szakképzés VWO (6) egyetemre előkészítő képzés (15%) HAVO (5) általános középfokú képzés (25%) VMBO (4) szakmai előkészítő képzés (60%) Általános iskola (8) 4 éves kortól 12 éves korig

3 Végzettség megszerzésének módjai
Munka alapú: az óraszám minimum 60%- a a gyakorlat. Iskola alapú: az óraszám 20-60%-a a gyakorlat Ugyanolyan végzettséget ad mindkettő Szakmai képzés szintjei Szint: Segédmunkára alkalmas Szint: Kezdő szakmunkás képzés Szint: Szakmunkás képzés Szint: Középvezetői, vagy szakosodott képzés Minden egyes szint megszerzése +1 év.

4 Mérés-értékelés a gyakorlati oktatásban
A vizsgán szükséges kompetenciák leírását az ROC végzi, a konkrét vizsgakérdéseket azonban az iskola állítja össze. Diák akkor jelentkezzen vizsgára, ha az összes kompetenciát teljesítette. Iskolában elvégzett feladatokat, projekteket portfolióban gyűjtik össze (lehet digitális portfolió is). Vizsgabizottság – Más iskolából érkezik.

5 Mérés-értékelés a gyakorlati oktatásban
Vizsga: Kompetencia alapú (tudás, készség, hozzáállás folyamatosan értékelve) Elmélet és gyakorlat kombinációja Tényleges élethelyzetet kell megoldani A vizsgarendszer rugalmas, a részvizsgákat lehet halasztani, de a záróvizsgák megkezdéséig az összes részvizsgát le kell tenni.

6 Vizsgáztatás szintjei
Üzemeltetői szint: Megfigyelés a munkavégzés során. Általában írásbeli vizsga. Ez az alapozó szint, és addig nem mehet további szintre, amíg ezt nem végzi el. Pl.: a titkárképzés esetén ezen a szinten a vendég fogadása és a telefonos teendők intézése a feladat.

7 Vizsgáztatás szintjei
2. Szakmai kompetencia szint: Az ellenőrzés komplex szituációkban zajlik. Számítógépen, vagy papíralapon zajlik a vizsgáztatás. Kapcsolatot kell létesíteni emberekkel és munkatársakkal csoportban dolgozni. Például. Titkárképzés esetén vendég érkezik, miközben cseng a telefon és a főnök határidős munkát ad. 3. Szakmai képességet bizonyító szint: Ez a legösszetettebb. A vizsgabizottság előtt kell szóban vizsgázni, a választási lehetőségekről és a döntés(ek) okairól.

8 A „másság” jellemzői Gyakorlatorientált képzés
Kompetencia alapú oktatás (az iskolától kapott feladatot a gyakorlati helyen kell megoldani) és vizsgáztatás (konkrét élethelyzetnek megfelelően zajlik a vizsga) Motivált diák (heti 1-2 nap az iskolában, a többi a gyakorlati helyen, ott fizetést kap, vagy a diák-státusz keretében ingyenes tömegközlekedést és ösztöndíjat) Kis létszámú tanulócsoportok (5-10 fő) Az összevont iskolák nagyon jól felszereltek (csúcstechnológia) Átláthatóság (nyílt terek vagy legfeljebb üvegablakok választják el a termeket)


Letölteni ppt "2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs"

Hasonló előadás


Google Hirdetések