Szüksége van-e a közművelődési intézményeknek a felnőttképzésre, miért fontos a felnőttképzésben a közművelődés? 2010. november 16. Bagáriné V. Katalin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A felsőoktatási szakképzési programok
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Felnőttképzési akkreditáció. Jogszabályi háttér  a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény  a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Felnőttképzés a közművelődés intézmény- rendszerében Budapesti Művelődési Központ március 14. Klein Marianna Képzési osztály vezetője.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Intézmény-akkreditáció a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény és végrehajtási rendeletei szerint Eger, november 15.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Családi napközi.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
SZAKMAI PROGRAM január – június 30. A KÖZMŰVELŐDÉS ORSZÁGOS SZAKFELÜGYELETE ÁLTAL TETT ÉSZREVÉTELEK ÉS JAVASLATOK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSÉRE.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A felnőttképzési törvény évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
2014. november Rendek Tímea
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Az LLL rendszere, magyarországi és európai paradigmái a kulturális és a nonprofit, és a civil szférában.
Az intézményi és programakkreditáció alapjai, összefüggése és folyamata Rettegi Zsolt felnőttképzési szakértő.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
TÁMOP „Építő közösségek” 1-2. kör Paradigmaváltás a közművelődésben 2000 – Dr. Németh János stratégiai tervező, vezető főtanácsos, OKM Közművelődési.
A Vas Megyei Önkormányzat Európai Uniós és hazai pályázatkezelési rendszere Készítette: Horváth Ádám oktatási, kulturális pályázati referens Vas Megyei.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA ANDRAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI TANSZÉKÉNEK FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉGE – különös tekintettel a Kulturális Projektciklus Menedzsment.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Lorem ipsum.
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Szüksége van-e a közművelődési intézményeknek a felnőttképzésre, miért fontos a felnőttképzésben a közművelődés? november 16. Bagáriné V. Katalin TÁMOP / november 16. Bagáriné V. Katalin TÁMOP /

Alaptézis Minden képzés tanulási folyamatban realizálja céljait és kompetenciaváltozással jár, de nem minden tanulási folyamat, mely kompetenciaváltozással jár, kötődik formalizált képzési keretekhez. Minden képzés tanulási folyamatban realizálja céljait és kompetenciaváltozással jár, de nem minden tanulási folyamat, mely kompetenciaváltozással jár, kötődik formalizált képzési keretekhez.

Tanulási rendszer Informális tanulás A napi élettevékenység keretében történő, nem feltétlenül tudatos, jelentős arányban indirekt tanulási tevékenység (a családban, munkahelyen, baráti közösségekben, szabadidős tevékenység során, a tömegtájékoztatás által közvetített ismeretek elsajátítása) Nem formális tanulás és képzés Tervszerű, nem kifejezetten tanulási célzatú, de jelentős tanulási elemet tartalmazó tevékenység keretében végzett tanulás, általában nem zárul hivatalos bizonyítvánnyal. A nem formális tanulás lehetséges színterei: közművelődési intézmény, civil és társadalmi szervezetek. Formális tanulás és képzés Szervezett és strukturált közegben történő tanulás. A formális tanulás rendszerint a tudás megszerzését igazoló hivatalos elismeréssel (bizonyítvány, tanúsítvány) zárul. Informális tanulás A napi élettevékenység keretében történő, nem feltétlenül tudatos, jelentős arányban indirekt tanulási tevékenység (a családban, munkahelyen, baráti közösségekben, szabadidős tevékenység során, a tömegtájékoztatás által közvetített ismeretek elsajátítása) Nem formális tanulás és képzés Tervszerű, nem kifejezetten tanulási célzatú, de jelentős tanulási elemet tartalmazó tevékenység keretében végzett tanulás, általában nem zárul hivatalos bizonyítvánnyal. A nem formális tanulás lehetséges színterei: közművelődési intézmény, civil és társadalmi szervezetek. Formális tanulás és képzés Szervezett és strukturált közegben történő tanulás. A formális tanulás rendszerint a tudás megszerzését igazoló hivatalos elismeréssel (bizonyítvány, tanúsítvány) zárul.

 Közművelődési alapellátás: Az állam és az önkormányzatok által biztosított személyi, infrastrukturális és pénzügyi feltételrendszer, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára az aktív, közösségi művelődési tevékenység gyakorlását.  Művelődésszervezés: Művelődési tartalmak és formák szervezése, az egyének, a társadalmi rétegek, közösségek, csoportok művelődését segítő szakmai tevékenység. Célja: - az iskolarendszeren kívül megvalósuló általános, művészeti szakmai ismeretek átadása, az egyéni és közösségi alkotótevékenység fejlesztése. Formája: non-formális és informális tanulás Közművelődés

 Iskolarendszeren kívüli oktatási tevékenység, a résztvevők nem állnak hallgatói ill. tanulói jogviszonyban a képző szervezettel;  A képző szervezet saját képzési programja alapján valósítja meg a képzést. Célja: Meghatározott képzettség megszerzése, kompetencia, képesség elsajátítása Formája: - Általános, nyelvi vagy szakmai képzés, felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatás; Formális oktatás Felnőttképzés

Feltételrendszer Felnőttképzés  nyilvántartásba vétel  létesítményi, tárgyi, személyi feltételek  Dokumentációk: -Képzési program, költségvetés -Kommunikáció, reklám -Felnőttképzési szerződés -Oktatói adatlapok, megbízások -Jelenléti ívek -Haladási napló -Statisztikai adatszolgáltatás -Végzettségek másolatai, archiválás Közművelődés  alapító okirat, kijelölő határozat  létesítményi, tárgyi, személyi feltételek  Dokumentációk: -Éves munkaterv, szakköri, klub pr. kiállítási, rendezvény terv, ktgvet. -Kommunikáció, reklám -Szerződések, előadói megbízások -Jelentéti ívek, adattár -Munkanaplók, rend.nyilv. -Statisztikai adatszolgáltatás -Rendezvény dokumentumok archiválása Feltételrendszer I.

Felnőttképzés Jogszabályi háttér:  évi CI. törvény a felnőttképzésről  2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet a felnőttképzési tevékenység megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól  22/2004. (II. 16.) Korm. rendelet a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjának szabályairól  24/2004. (VI. 22.) FMM rendelet az akkreditációs eljárás és követelményrendszer részletes szabályairól Közművelődés Jogszabályi háttér:  évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről  1/2000. (I. 14.) NKÖM rendelet a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról Feltételrendszer II.

Felnőttképzés Közművelődés minosegfejlesztes.bmknet.hu Útmutatók, tájékoztatás

Rendelkezésre áll:  közművelődési létesítményi, tárgyi infrastruktúra;  szakképzett humánerőforrás;  információszolgáltatás, kommunikációs rendszer;  kulturált, alkotó légkör;  széleskörű kapcsolatrendszer;  ismertség; elismertség;  jelentős pályázati források. Miért tudja ellátni a közművelődési szervezet a felnőttképzési tevékenységet?

 felnőttképzési programok, tematikák készítése vagy átvétele (Kiindulás lehet a művelődési házakban megvalósított tréning, konferencia, előadássorozat, alkotó tábor. ) (Témák: amatőr művészet, honismeret, környezet- és természetvédelem, egészségvédelem, személyiségfejlesztés, turisztika, stb.)  2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet szerinti felnőttképzési nyilvántartásba vétel a regionális munkaügyi központnál. (Beadandó: alapító okirat, a rendelet 2. mellékletének kitöltése, képzések meghatározása, a felnőttképzési szolgáltatások felsorolása, az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló dokumentum, (a nyilvántartásba való bejegyzésért fizetendő díj összege Ft)  a felnőttképzési feltételek biztosítása (oktatók, tájékoztató szolgálat, felnőttképzési szolgáltatások, termek, kiszolgáló terek, oktatástechnika, dokumentáció) Lépések a felnőttképzési tevékenység megkezdéséhez

Az intézmény felnőttképzési tevékenység megkezdésére és folytatására akkor jogosult: ha a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásába bejegyezték; ha rendelkezik a felnőttképzésről szóló törvény szerinti képzési programmal; OKJ-s képzés esetén megfelel a külön jogszabályi előírásoknak. A felnőttképzést folytató intézmény a dokumentumaiban köteles feltüntetni a felnőttképzési nyilvántartási számát. Lépések a felnőttképzési tevékenység megkezdéséhez

Programakkreditáció (22/2004. (II. 16.) Korm. Rendelet) 1. a képzési program megfelel a képzési célnak, 2.tartalmi elemeinek egymásra épülése és összefüggései elősegítik a képzési cél elérését, 3.alkalmas arra, hogy a képzésben résztvevő felnőtt elsajátítsa azokat az ismereteket és kompetenciákat, amelyek megszerzését a program célként tűzte ki, 4.a programakkreditáció miniszteri rendeletben szabályozott feltételei fennállnak, 5.felépítése modul szerkezetű. Programakkreditáció iránti kérelmet kell előterjeszteni a FAT által már akkreditált program más felnőttképzést folytató intézmény általi felhasználása esetén is. A kérelemhez csatolni kell annak igazolását, hogy az akkreditált program felhasználási jogával a kérelmező intézmény rendelkezik. Programakkreditáció nyomtatványai a 24/2004. (VI. 22.) FMM rendelet mellékleteiként letölthetőek.  Lehetőségek a felnőttképzési tevékenység során I.

Intézményakkreditáció (22/2004. (II. 16.) Korm. Rendelet) Az intézményi akkreditáció célja - a képzésben részt vevő felnőttek érdekében - annak biztosítása, hogy az intézmény az általa meghirdetett felnőttképzési tevékenységet az akkreditációra vonatkozó külön jogszabályban meghatározott magasabb minőségi követelményeknek megfelelően végezze. Intézményakkreditációt az a felnőttképzést folytató intézmény kaphat, amely 1.legalább egy, általa már megvalósított akkreditált képzési programmal rendelkezik, továbbá a képzés mellett felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújt; 2.az intézmény rendelkezik hosszú távra szóló, a működési elveit és az azok megvalósítását szolgáló elképzeléseket tartalmazó, nyilvánosságra hozott minőségpolitikával, 3.az intézmény működési folyamatait meghatározó minőségirányítási rendszerrel, 4.a tárgyévre szóló, a minőségpolitikával összhangban álló és mérhető minőségcélokkal, 5.az intézmény éves működésének értékelésére szolgáló önértékelési rendszerrel. Programakkreditáció nyomtatványai a 24/2004. (VI. 22.) FMM rendelet mellékleteiként letölthetőek. Lehetőségek a felnőttképzési tevékenység során II.

7/2002. (XII. 6.) FMM rendelet a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációs eljárási díjának mértékéről és felhasználásának szabályairól Intézmény-akkreditációs eljárás esetén Ft A felnőttképzést folytató intézmény által kidolgozott program akkreditációja iránti kérelem esetén  200 óra alatti képzési program esetén Ft  összóraszámú képzési program esetén Ft  összóraszámú képzési program esetén Ft  1001 óra feletti képzési program esetén Ft FAT által már akkreditált képzési program más felnőttképzést folytató intézmény által történő felhasználására irányuló program-akkreditáció esetén  200 óra alatti képzési program esetén Ft  összóraszámú képzési program esetén Ft Eljárási díjak

Közművelődési intézmények felnőttképzési formái akkreditált intézményként; regisztrált intézményként önállóan, képzési programokkal, akkreditált programmal, felnőttképzési szolgáltatásokkal, felnőttképzési ügyfélszolgálattal; együttműködő partnerként; helyszín biztosításával. Közművelődési intézmények felnőttképzési formái

 jogszabályi környezet változásai, naprakész ismeret;  munkaerő-piaci igények;  pályázati lehetőségek, források; fenntarthatóság biztosítása;  igényfelmérések készítése; elégedettségmérések;  korosztályok megszólítása;  résztvevők adatainak aktualizálása, kapcsolattartás;  folyamatos kommunikáció, nem formális, informális képzési alkalmak kihasználása az információközvetítésre;  együttműködések bővítése;  képzési programok bővítése;  elektronikus tudástartalmak fejlesztése, innovatív módszerek megismerése és átvétele, nyílt és távoktatási rendszerek megismerése;  a minőség fejlesztése, önértékelés;  a felnőtt oktatók képzése;  hozzáférhetőség biztosítása, akadálymentesség. Változások követése, aktualizálás

Minőségfejlesztés a közművelődésben 10/2010. (III. 11.) OKM rendelet a „Minősített Közművelődési Intézmény Cím” és a „Közművelődési Minőség Díj” adományozásáról Közművelődési intézmények minőségbiztosítása, az EFQM modell sajátos közművelődési adaptációja. (Budapesti Művelődési Központ) Közművelődési Akkreditációs Bizottság által akkreditált képzések Felnőttképzés – KözművelődésMinőségirányítási rendszerFolyamatok szabályozásaÖnértékelés elkészítéseMinőségpolitika, minőségcélokHumánerőforrás terv Egységes Szakképzési Minőségirányítási Keretrendszer Minőségfejlesztés a közművelődésben

Az Európai Unió Memorandum az egész életen át tartó tanulásról című munkaanyaga fejlesztési irányai: 1.Az új ismeretekhez és készségekhez való hozzáférés biztosítása mindenki számára. 2.Az emberi erőforrásokba történő befektetés szintjének látható emelése, ami által Európa legfontosabb tőkéje – az ember – élvezi a legfőbb elsőbbséget. 3.Hathatós oktatási és tanulási módszerek és kontextusok kifejlesztése az egész életen át tartó és az élet teljes körére kiterjedő tanulás terén. 4.A tanulás értékelésének minőségi javítása, az eredményesség érdekében, különösen a nem-formális és informális tanulás területén. 5.A tanácsadás szerepének, jelentőségének újragondolása. 6."Közelebb vinni a tanulást az otthonokhoz!” Amennyire csak lehet, az egész életen át tartó tanulást lehetővé kell tenni a résztvevők és közösségeik számára. Milyen területeken lehetne fejleszteni a közművelődési intézményekben folyó felnőttoktatást?

Elérhetőségem: Köszönöm a figyelmet!