Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága HACCP alkalmazása mezőgazdasági termékeknél (Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosítási rendszerei)
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Gyűjtőköri szabályzat
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A közigazgatás személyi állománya
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
GÉNTECHNIKÁK LABORATÓRIUM Bioetika
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A hétköznapok kémiai biztonsága
Környezeti Kontrolling
14. VILÁGGAZDASÁG.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Céges értekezlet címe Előadó.
Készítette: Koleszár Gábor
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Innovatív Hulladékgazdálkodási rendszer
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége

Nemzetközi szakértők: – az élelmiszerbiztonság népegészségügyi kérdés, – kiszolgáltatott fogyasztó – mi van az élelmiszerekben? – felelősök megjelölése Jogszabályokban rögzített felelősök: 1. előállító„kötelező gondosság” elve, 2. forgalmazósaját ellenőrzési rendszer állami garancia  hatósági élelmiszer ellenőrzési szervek és intézmények kész termék ellenőrzésetermelő és forgalmazó tevékenységének ellenőrzése

Baktériumok Salmonella sp. Campylobacter sp. Escherichia coli Listeria monocytogenes Shigella sp. Staphylococcus aureus Bacillus cereus Clostridium perfringens Clostridium botulinum Yersinia enterocolitica Vírusok Rotavírus Norwalk vírus Hepatitis A vírus Paraziták Giardia lamblia Toxoplasma gondii Cryptosporidium parvum Trichinella spiralis, Taenia Echinococcus Entamoeba histiolytica Élelmiszerek útján terjedő legfontosabb patogének

Az élelmiszer-biztonság egészségügyi vonatkozásai 1980-as évek listeriosis járványok (Boston, Los Angeles, Svájc); –lágysajt, tej; –1992. Franciao. 297-ből 63 halállal végződött Salmonellosis –legelterjedtebb élelmiszer eredetű megbetegedés –1996.évben ~30 ezer beteg osztrák sajtüzem

élelmiszerekben előforduló vegyi szennyeződések: –növényvédőszer maradékok, –állatgyógyszer maradékok, –környezeti eredetű vegyi anyagok, –technológiai segédanyagok, adalékanyagok

Élelmiszer-adalékanyagok Az E-számok

Mi az E szám? - javítják az ételek kinézetét, ízét és állagát, fokozzák eltarthatóságát és eladhatóságát, - többnyire szintetikus anyagok, de egyre többször alkalmaznak természetes anyagokat, - az adalékanyagokat előzetesen laboratóriumokban vizsgálják, tesztelik, - kiválthatnak allergiához hasonló tüneteket (ekcéma, krónikus nátha, asztma, migrén, emésztési problémák). Az EU az 1960-as években dolgozta ki a tagállamaiban engedélyezett adalékanyagok azonosító rendszerét. - adalékanyagok pontos (kémiai) elnevezéséhez kapcsolták az ún. E- számokat, - több, mint 700 engedélyezett adalékanyag - felsorolt adalékanyagok sorrendje a mennyiséget tükrözi.

Milyen élelmiszer adalékanyagokat használnak? Élelmiszerek romlását megakadályozó anyagok Tartósítószerek Antioxidánsok Az élelmiszereket gyakran kezelik tartósítószerekkel, hogy megakadályozzák penészedésüket. A tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A konzerválószerek közül legnagyobb mennyiségben a szorbinsavat (E200) használják, aminek nincs káros hatása. Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai - oxidáció okozta - romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását.

Milyen élelmiszer adalékanyagokat használnak? Élelmiszerek élvezeti értékét növelő vagy elősegítő anyagok Íz és állománymódosítók emulgeáló és stabilizálószereket (lecitin, mono, digliceridek) sűrítő anyagok (pektin, gelatin) édesítőszerek acesulfam K, aszpartám, saccharin, szorbitol ízfokozók (Na-glutamát) aroma anyagok (természetes, természetazonos, mesterséges) egyéb (étkezési savak, savanyúságot szabályozók, csomósodást v. habzást gátló anyagok, csomagológázok, térfogat v. tömegnövelő, habosító, zselésítő, fényező anyagok)

Milyen élelmiszer adalékanyagokat használnak? Színezékek (E ) természetes (pl. céklavörös E162, klorofill E140 ) természetes eredetű, (karamell E 150a, kárminsav E120) mesterséges (indigókármin E132, amarant E123) Édesítőszerek