AZ OMMF MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉSÉNEK GYAKORLATA ELŐADÁSVÁZLAT a Fa-, Bútoripari Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság munkajogi képzéséhez Előadó:Dr. Végh.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
Advertisements

MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
Munkaügyi szabályok ellenőrzése Munkaügyi ismeretek oktatása.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
általános tájékoztató

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Mire kell figyelnünk idén a munkaügyi ellenőrzésekkor. Mire van joga a munkaügyi ellenőrnek és a cégnek? Pentz Edina, bérszámfejtési üzletág vezető RSM.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
1 A fekete és szürkegazdaság felszámolása érdekében tett intézkedések OMMF december 5.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajogi alapismeretek
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Változások a szabálysértési jogban
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
VMKH MMSZSZ Munkaügyi Felügyelősége Munkaügyi ellenőrzés
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Munkaügyi szabályok ellenőrzése Munkaügyi ismeretek oktatása.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Előadó: dr. Kártyás Gábor
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve évi hatósági irányelvei, hatósági ellenőrzési terve Emődi Ferencné január.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

AZ OMMF MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉSÉNEK GYAKORLATA ELŐADÁSVÁZLAT a Fa-, Bútoripari Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság munkajogi képzéséhez Előadó:Dr. Végh Lajos OMMF Munkaügyi Főosztály vezető-főtanácsos vezető-főtanácsos Szántód, szeptember 25.

OMMF A F OGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT A cél tartalma:  Egészséges, higiénés környezet és emberbarát munkahelyek kialakítása,  Ergonomikus, biztonságos eszközök, gépek, minőségi egyéni védőeszközök, megelőzés  munkavállalók törvényes foglalkoztatásának,  a foglalkoztatási kultúra emelésének, ezáltal a munkavállalók garanciális jogai érvényesülésének elősegítése a munkavállalók garanciális jogai érvényesülésének elősegítése

KIT ÉRINT A MUNKA VILÁGA Minden cselekvőképes magyar állampolgár Munkavállaló Munkáltató Az Európai Unió állampolgára és más külföldi állampolgár, ha rendelkezik a szükséges engedélyekkel

A HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS A HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS JOGI HÁTTERE  295/2006. (XII. 23.) Korm. Rendelet  országos hatáskör, regionális illetékesség évi CXL. törvény (Ket.) általános eljárási szabályok 1996.évi LXXV. törvény (Met.) speciális eljárási szabályok évi XXII. törvény (Mt.) +(Kjt. Ktv. Stb.) anyagi jogi szabályok évi XCIII. törvény (Mvt.)  A foglalkoztatás politika és a törvényi szabályozás célja a jogellenes foglalkoztatás, illetve munkavállalás visszaszorítása, a munkavállalók és érdekképviseleti szerveik jogvédelme

A HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS ALANYAI ALANYOK MUNKÁLTATÓKMUNKAVÁLLALÓK AZ ÖNFOGLALKOZTATÓK NEM !

A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS ALANYA A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS ALANYA FOGLALKOZTATÓK:  természetes és jogi személy,  az egyéni vállalkozó,  jogi személynek nem minősülő gazdasági társaság,  munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő *fiatal és külföldi munkavállaló FOGLALKOZTATÓ: aki természetes személyt foglalkoztatásra irányuló jogviszony, vállalkozási szerződés*, megbízási szerződés* keretében foglalkoztat

MUNKAÜGYI ELJÁRÁS INDÍTÁSA  Elsődlegesen hivatalból : Panasz, közérdekű bejelentés esetén is Panasz, közérdekű bejelentés esetén is ügyfél = a munkáltató  Másodlagosan Kérelemre: egyenlő bánásmód megsértése, egyenlő bánásmód megsértése, a kollektív szerződésben megállapított bér összegére vonatkozó szabályok megsértése, a kollektív szerződésben megállapított bér összegére vonatkozó szabályok megsértése, a szakszervezeti jogokat érintő munkáltatói jogsértések, a szakszervezeti jogokat érintő munkáltatói jogsértések, az európai üzemi tanács létrehozásával kapcsolatos munkáltatói jogsértések [Met. 3. § (2) bek.]. az európai üzemi tanács létrehozásával kapcsolatos munkáltatói jogsértések [Met. 3. § (2) bek.]. ügyfél = a kérelmező és a munkáltató ügyfél = a kérelmező és a munkáltató

A MUNKAÜGYI FELÜGYELŐ JOGAI AZ ELLENŐRZÉS SORÁN  előzetes értesítés nélkül lefolytatni az ellenőrzést,  belépni az ellenőrzése alá tartozó valamennyi munkahelyre,  akadályoztatása esetén a rendőrség igénybevételére,  a szükséges munkaügyi nyilvántartások megtekintésére, azokról másolat készítésére,  az ellenőrzéssel összefüggésben hang-és képfelvétel készítésére,  a munkahelyen tartózkodóktól felvilágosítás kérésére, személyi azonosságuk igazoltatással történő megállapítására,  a munkavállalók TAJ számának használatára.

A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS KITERJED  A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésének (munkaszerződés, bejelentés)  A munkáltató nyilvántartási kötelezettségének  Az egyenlő bánásmód követelménye teljesülésének  A nők, a fiatalkorúak és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok alkalmazásának  A munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre valamint a szabadságra vonatkozó, rendelkezések betartásának  A jogszabályban, kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések betartásának

A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS KITERJED  A jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának, a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtének  A külföldiek magyarországi foglalkoztatásának  A munkanélküli ellátások melletti foglalkoztatás feltételeinek  A munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályok betartásának  A szakszervezetek szervezésével, azok tisztségviselőire vonatkozó szabályok betartásának, valamint az általuk kifogásolt intézkedésekkel összefüggő munkáltatói kötelességek végrehajtásának ellenőrzésére.

ÜGYFÉLJOGOK A MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉSBEN  Kérheti, hogy a felügyelő igazolja magát  Jogi képviselőt vehet igénybe  Anyanyelvét használhatja  Jegyzőkönyvre észrevételeket tehet, kérheti annak rögzítését  Kifogásolhatja az ellenőrzés módját  Jelen lehet a tanúk meghallgatásán  Nyilatkozattételi joga van, amit meg is tagadhat  Helyszíni jegyzőkönyvből másolatot kérhet  Bizonyítási indítványt tehet  Bevont munkaügyi iratokról másolatot kérhet  Jogorvoslati jog illeti meg  Az adatvédelmi törvény alapján megillető jogokat gyakorolhatja

A MUNKAÜGYI FELÜGYELŐ JOGOSÍTVÁNYAI  Figyelemfelhívás a jogszabályok betartására  Szabálytalanság megszüntetésére kötelezés  További foglalkoztatás megtiltása, tevékenység felfüggesztése  Külföldi munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása esetén a Munkaerőpiaci Alapba történő befizetésre kötelezés  Munkanélküli ellátás szüneteltetésének, megszűntetésének kezdeményezése  Javaslat munkaügyi bírság kiszabására  Szabálysértési eljárás lefolytatása Eljárási bírság kiszabása Eljárási bírság kiszabása

A LEGFŐBB JOGSÉRTÉS A FEKETEFOGLALKOZTATÁS  Megvalósulási formái: a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli munka, a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli munka, a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás, a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás, külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása, külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása, az alkalmi munkavállalói könyv kiváltásának hiánya, bejegyzés hiánya, nincs a helyszínen, az alkalmi munkavállalói könyv kiváltásának hiánya, bejegyzés hiánya, nincs a helyszínen, Jogellenes munkaerő-kölcsönzés, Jogellenes munkaerő-kölcsönzés, Teljes munkaidős foglalkoztatás részmunkaidősként történő bejelentése Teljes munkaidős foglalkoztatás részmunkaidősként történő bejelentése

– ig: – ig:

GYAKORI JOGSÉRTÉSEK ÉS OKAIK  Bonyolult alvállalkozói láncolatok.  Fővállalkozói felelősség felvállalása még nem minden esetben jellemző.  Fantomcégek – fiktív szerződések.  Munkaidő-pihenőidő szabályainak megsértése (szabadság kiadásával kapcsolatos visszaélések).  Munkaidő-nyilvántartás hiánya, kettős nyilvántartás.  Munkabér védelmével kapcsolatos szabályok megsértése.

JOGI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSA A PREVENCIÓ ÉRDEKÉBEN   Bírságkiszabás lehetősége már 1 fő esetén is   Bírságtétel emelkedés, kategóriák bevezetése (felső határ: 20 millió Ft)   Munkavállaló eltiltása feketemunka esetén is   Fővállalkozói felelősség bevezetése   Hatósági nyilvántartás (kizárás közbeszerzésből, állami támogatásból)   Jogszabály- módosítás (AM könyv, külföldi, Áht. Kbt. Met.)

MEGVÁLTOZOTT ELLENŐRZÉSI MÓDSZEREK  A felügyelők ismételten visszatérnek a munkahelyre.  Általános munkarendtől eltérő időben, hétvégén és éjszaka is folytatnak ellenőrzéseket.  Következetes utóellenőrzések történnek az intézkedések végrehajtása és az ismételt előfordulás visszaszorítása érdekében.  Technikai háttér fejlesztése  Képzés szerepének fokozása, OKJ-s alapokon

EGYSÉGESÍTÉS A JOGSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSÉBEN  A munkaügyi bírság új szabályrendszere differenciáltabb  Érvényesül a fokozatosság, és az arányosság elve  A bírságösszeg a több, mint 20 főt foglalkoztató munkáltató esetében, több munkavállalót érintő, több jogsértés megállapításakor, ismételt elkövetés esetén akár Ft is lehet!

A MUNKAÜGYI BÍRSÁGOT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK  A Ft-tól Ft-ig terjedő bírságtételek több feltétel értékelése mellett kerülnek kiszabásra.. – a foglalkoztató személye (szervezet, egyéni vállalkozás / természetes személy) – a foglalkoztatottak száma (húsz alatt/fölött) – az érintett munkavállalók száma (egy/több) – a jogsértések száma (egy/több) – a jogsértés típusa (súlyosság) – elkövetés előfordulása (egyszeri/ismételt)

A MUNKAÜGYI BÍRSÁG  Az OMMF-nek nem a szankcionálás, hanem a jogsértéstől való visszatartás, a foglalkoztatás biztonságának elősegítése a célja!  A bírság tehát nem cél, hanem eszköz a jogkövető magatartás kikényszerítésében.  A foglalkoztatási szabályok első és enyhe megsértése esetén leggyakrabban figyelemfelhívás intézkedést alkalmazunk.

Munkaügyi bírságok ágazatonkénti alakulása és I. félévében Feldolgozóipar; Kereskedelem; Szálláshely, vendéglátás; Egyéb ágazat; Építőipar; Személy- és vagyonvédelem; Mezőgazdaság;

HATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁS ( A munkaügyi jogsértést elkövető munkáltatók nyilvánosságra hozatalával nőtt a hatóság felelőssége! Támogatás nyújtásához, pályázaton –közbeszerzésben- való részvételhez rendezett munkaügyi kapcsolatrendszer szükséges, melynek más szervek előtti igazolása céljából az OMMF hatósági nyilvántartást vezet.  A nyilvántartás öt évig tartalmazza: A foglalkoztató nevét és adatait (adószám), A jogsértést megállapító határozat számát, keltét, A jogsértés megjelölését, jogerő időpontját, A jogkövetkezmény megnevezését, mértékét.

Az eddig nyilvántartásba vett munkáltatók száma tól, ig: db Ebből: Közbeszerzési eljárásból kizárt munkáltatók; db Lekérdezések száma ig: db HATÓSÁGI NYILVÁNTARTÁS

OMMF ELLENŐRZÉSEI  Súlyos jogsértések feltárására összpontosulnak mind munkaügyi, mind munkavédelmi területen.  Ellenőrzések többsége azon ágazatokban, ahol a korábbi tapasztalatok alapján legnagyobb számban jelent meg a feketemunka és súlyos veszélyeztetés.  Munkaügyi és munkavédelmi követelmények betartását komplexen vizsgáljuk.

E NÉLKÜL NINCS SZIGORHUMÁNUMBIZALOM

Az OMMF célja, hogy felügyelői, a vonatkozó jogszabályi keretek között, a munkaügy és a munkavédelem területén, olyan eljárásokat folytassanak le, amikben a humánum és szigor, úgy legyen jelen, hogy az a hatósággal szembeni bizalom erősítését, valamint a foglalkoztatókkal és foglalkoztatottakkal szemben a törvények betartatását, vagyis a munkavállalók biztonságát, garanciális jogaik érvényesülését segítse elő!

???KONZULTÁCIÓ