A kereszténység kialakulása. A vallási élet változásai a Római Birodalomban A görög-római vallás nem követelt meg hitet A lényeg a szertartásokon való.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Intézményesülés a Baptista egyházban
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
A halál utáni élet Ifjúsági óra Békés.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Évközi 4. vasárnap Január 29. – „A” év.
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Gyűjtőköri szabályzat
XXI Évközi Vasárnap B- év.
(Dávid és Salamon uralkodása)
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Az Írások könyvcsoportja
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
a nehéz napokat rád bízom. Rád bízom, rád bízom a fényes napokat is.
Oltáriszentség, Papság,
A szentség Isten igéje, látható jellel összekapcsolva.
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Az erősödő náci állam vonzásában
A katolikus óvodák feladata a Hit évében
Református istentisztelet
Református istentisztelet
JÓ REGGELT! MA JÓ NAPUNK LESZ !.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
II. A biblia tanítása istenről
Az életvezetés etikája - a döntésről
A korai Egyház Az első közösségek.
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Halloween Kovács Lilla
Várakozás – Simeon és Anna
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Hívő tanúságtétel, hitvalló őrállás
Akarj többet! Efézus 1:
Felebarát – vagy tán egészen az?
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Középkor története 7. osztály
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Oféliák színháza.
Előadás másolata:

A kereszténység kialakulása

A vallási élet változásai a Római Birodalomban A görög-római vallás nem követelt meg hitet A lényeg a szertartásokon való részvétel volt (kapcsolat az állammal) Nem nyújtott vigaszt, nem volt meg az átélés élménye Nem ígért biztonságot, vigaszt a túlvilágon » egyre többen fordultak a keleti kultuszok felé - misztériumvallások (Mithras,Ízisz, Dionysos) - császárok istenítése (keleti tartományok)

Az új vallás táptalaja Az új vallás táptalaja III-IV. sz. Létbiztonság megszűnése Életkörülmények romlása A vezető réteg elnyomása Állandó támadások a határokon Erkölcsi züllés Jövő iránti aggodalom Zsidó diaszpóra (szétszóródás)→ egyistenhit

Palesztina Jézus korában Palesztina = ősi zsidó föld KánaánKánaán = Palesztina (Biblia) -Izrael (É) - Szamária -Júdea (D) - Jeruzsálem Júdea – római provincia Syria – római provincia Galilea – függő terület Izrael/Jordánia – mai terület

Személyek – fogalmak a korból zsidókzsidók – egyistenhívő nép, a Megváltót várják -farizeus: zsidó írástudók, a hagyomány őrzői -zsinagóga: a gyülekezet háza (zsidó templom) -rabbi: zsidó pap, az Ótestamentum magyarázatai -esszénusok = új szövetség közössége (Kumran) → messiásváró gyülekezet ↔ hivatalos zsidó vallás Keresztelő Szent János -A Megváltó eljövetele + bűnbánat hirdetése Heródes – Galilea uralkodója – Szt. János kivégzője Pontius Pilatus – Júdea provincia helytartója

Jézus Krisztus Elnevezései: Názáreti Jézus = Józsua (ISTEN = Jahve → segítség) Megváltó = Messiás (héber) → felszabadító Krisztus = Krisztosz (görög) → fölkent Evangélium = örömhír → Újszövetség (Máté, Márk, Lukács, János) Apostolok = Jézus tanítványai (12 fő) Híresebbek: Péter (Róma első püspöke, a pápák elődje, Máté, János evangélisták, Júdás, Jézus elárulója (30 ezüst)Működése: →élete utolsó 3 évében ténykedett

Kereszténység keresztény=Krisztus követője Jézus létező személy volt » tanítása: „szeretet, a lét elfogadása, túlvilági üdvözülés” → a szegényeket tudja megszólítani Pál / Saulus (páli fordulat): zsidó szektából egyetemes vallást hozott létre → minden népet megszólított A császárok üldözik őket: „a vértanúk minden csepp vére új keresztényt szült”, → mert a polgároknak vonzó volt a létnek értelmet adó vallás A Rómában élő keresztények föld alatt (katakombákban) találkoztak, tartották szertartásaikat

A kereszténység terjedését befolyásoló tényezők

Jézus tanításairól… Jézus tanítványaival, az apostolokkal járta Júdea városait: hirdette a végítéletet, a megbocsátást és az üdvösség reményét, és azt, hogy csak az Istenbe vetett hit és egymás szeretete számíthirdette a végítéletet, a megbocsátást és az üdvösség reményét, és azt, hogy csak az Istenbe vetett hit és egymás szeretete számít. Ostorozta a vagyonszerzést, a kapzsiságot, a gyűlöle- tet, az erőszakot.Ostorozta a vagyonszerzést, a kapzsiságot, a gyűlöle- tet, az erőszakot. példát mutatottEgész életével példát mutatott, megtestesítette azt a magatartást, amit Isten vár a híveitől. » Ezek a tanítások alig egy év alatt új alapokra helyezték a zsidó hitet. De ugyanakkor összeütközéseket is szült valamennyi zsidó vallási irányzattal. kereszthalála kereszthalála: megváltotta az embereket a szenvedéstől föltámadása: föltámadása: értelmet adott az istenfélőknek a követéséhez

A keresztényekről Egy város keresztényei közösséget alkottak. Mindenki egyenlőnek számított. Minden keresztény vagyonának és jövedelmének egy részét a közös kasszába adta, ebből segélyezték a nélkülözőket. Összejöveteleiket rendszerint vasárnap tartották: imádkoztak, a Bibliát magyarázták, zsoltárokat énekeltek, úrvacsorán, áldozáson vettek részt. A szertartást pap vagy püspök vezette.

A kereszténység elterjedése 400-ig

Az egyházi hierarchia Episzkoposz =f elügyelő. A vallási közösségek irányítója. „Püspök” szavunk e kifejezésből ered. Püspök = Az apostolok utóda, egyházmegyét vezet. Zsinat = A keresztény egyházi vezetők gyűlése, ahol döntenek a hit kérdéseiben. Dogma = hitelv → a katolikus egyház alapjai Klérus = papság Hierarchia = szent uralom (belső felépítés)