A nyári, szezonális vendéglátás élelmiszer-biztonsági kérdései Gyomaendrődi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Teller.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

KÖZFOGLALKOZTATÁSI SZAKMAI NAP április 5. SZOLNOK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
és a kapcsolódó jogszabályok
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Összeállította: Horváth Józsefné
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Előadás másolata:

A nyári, szezonális vendéglátás élelmiszer-biztonsági kérdései Gyomaendrődi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Teller Zsuzsa

A vendéglátás jogszabályi háttere EK/EU rendeletek Hazai törvények Kormányrendeletek Miniszteri rendeletek

EK/EU rendeletek I. Az Európai Parlament és Tanács 178/2002/EK rendelete az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és ez élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról 3.cikk(3) Az élelmiszeripari vállalkozó felelős az élelmiszerjog betartásáért 18.cikk(1) A termelés, feldolgozás, forgalmazás minden szakaszában biztosítani kell a nyomon követést 19.cikk(1) Nem megfelelőség esetén a hatóság értesítése és a termék visszahívása 14.cikk(1) A nem biztonságos élelmiszer: az egészségre ártalmas, emberi fogyasztásra alkalmatlan

II. melléklet IX. fejezet (4) Megfelelő eljárásokat kell bevezetni a kártevők elleni védekezésre 3.cikk A termelés, feldolgozás, forgalmazás valamennyi szakaszában meg kell felelni a higiéniai követelményeknek EK/EU rendeletek II. Az Európai Parlament és Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszerhigiéniáról 1. cikk(1) Az élelmiszerbiztonság elsődleges felelősségét az élelmiszeripari vállalkozó viseli 6. cikk (2) A hatósággal együttműködés II. melléklet I-II. fejezet: Az előállító és –forgalmazó helyet tisztán, műszakilag megfelelő állapotban kell tartani Illemhelyek, kézmosók, öltözők Szellőztetés, világítás, vízelvezetés Felületek, nyílászárók II. melléklet V. fejezet: Tárgyak, felszerelések, berendezések tisztítása II. melléklet VI. fejezet: Élelmiszerhulladék tárolása, ártalmatlanítása

23. § (3) Élelmiszer eredetű megbetegedés vagy gyanú estén jelentési kötelezettség Hazai törvények I. 14. §(2) Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója…felelős évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről 35. § (3) Mit ellenőriz az élelmiszerlánc- felügyelet? 22. § (1) Felelős személy jelenléte Melléklet: forgalomba hozatal fogalma

Hazai törvények II évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 5. § (1) A kereskedőnek rendelkeznie kell a forgalmazott termék – saját előállítású termék esetében a termékhez felhasznált nem saját előállítású termék – eredetét hitelt érdemlően igazoló bizonylattal.

Kormányrendeletek 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről 6-7. § Tevékenység bejelentésével kapcsolatos eljárások 10. § Működésben történt változások bejelentése 1. melléklet: kereskedelmi tevékenység bejelentésének adattartalma 6. melléklet: az élelmiszer termékkörök meghatározása

17.§ Rendezvények szervezőinek kötelességei Miniszteri rendeletek I. 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről 4. § A dolgozók higiéniai tájékoztatásáról, oktatásáról 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 12. § és 2. melléklet: külön engedély benyújtásának módja és a vonatkozó termékkörök. 3. melléklet: külön engedély kérelemhez csatolandó dokumentumok

13. § Előkészítő helyiségek felszereltsége, kialakítása Miniszteri rendeletek II. 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 5. § (1) Napi 29 adagnál nagyobb adagszámban előállított, végső fogyasztónak szánt éltelek összetételére, csomagolására …. termékenkénti anyaghányad-nyilvántartást kell vezetni. 3. § Mozgóbolt bázishely 2. § Biztonságos hőkezelés: 2 percen át 72 O C-os maghő, vagy étel minden pontján legalább 75 O C 2. § és 11. § Hűtőtér fogalma, szakosított hűtőtárolás

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. Melléklet: anyaghányad- nyilvántartás adatai 2. Melléklet: Pasztőrözött, folyékony fagylalt kezelése illetve nyomon követése 3. Melléklet: fagyasztás, ételminta 14. § Tojás felhasználásról és fertőtlenítésről 17. § és 4. melléklet: Ételminta tárolás 16. § Ételmaradék, romlott élelmiszer kezelése

Külön engedély I. Vendéglátó-ipari egység nyitása Üzlet átvétele/öröklése Bejelentés a jegyzőnek: Működési engedély Kérelem az állategészségügy felé:Külön engedély A vonatkozó termékkörök és a csatolandó mellékletek: 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet 1. és 2. melléklete Élelmiszer-biztonsági kockázattal járó termékkörnél

Külön engedély II. TermékkörökÉlelmiszer, melynek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges Hús- és hentesárufriss hús* Halfriss halászati termék, az élő hal kivételével* Tej, tejterméknyerstej, valamint a hűtést igénylő tej és tejtermék* Meleg, hideg ételaz élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény mellékletének 71. pontjában meghatározott vendéglátó-ipari termék, az italok kivételével Cukrászati készítmény, édesipari termék azon hűtést igénylő cukrászati készítmények, amelyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, illetve házhoz szállítással történik, a végső fogyasztó részére Egyéb élelmiszerbékacomb, élő kagyló, élő tüskésbőrű, tengeri csiga* * Az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács (2004. április 29.) 853/2004/EK rendelete szerint. A tálalókonyháknak is kell külön engedély, mert ott vendéglátó ipari terméket hoznak forgalomba

Állati eredetű melléktermék ártalmatlanítás Befogadó nyilatkozat egy erre specializálódott létesítménytől Nyilatkozat az állategészségügy felé, hogy az állati eredetű hulladék nem haladja meg a 20 kg/hét mennyiséget és kérik ennek nyilvántartásba vételét Nyilvántartásba vétel határozat formájában Az állati eredetű melléktermék megsemmisíthető kommunális hulladékként Az állategészségügy ellenőrzi a valóságtartalmat, vissza is vonhatja a határozatot Nem vonatkozik a használt étolajra!!

A nyári vendéglátás kritikus pontjai I. 1.Hűtőkapacitás és hőmérsékletJelölési hiányosságok Kellő számú, működő hűtőszekrény hőmérővel ellátva A hűtési lánc nem szakadhat megHűtőkapacitás Jelölés: kész- és félkész ételeken is Mi van a dobozban, zacskóban? Mikor készült? Meddig fogyasztható?Hűtő- és fagyasztószekrényben Darált húst lefagyasztani tilos! A fagyasztott alapanyagok, félkész ételek fogyaszthatóságát a vendéglátós határozza meg (anyaghányad), de ezt be is kell tartaniAnyaghányad, kalkuláció 29 adag felett 2.Ételminta Nincs, vagy nem megfelelő 29 adag felett kötelező: 10dkg/étel, étkeztetés végén eltenni, 72 órán át őrizni Saját magát védi, igazolja vele a vállalkozó!

A nyári vendéglátás kritikus pontjai II. 3.Melegentartás - hűtésMegfelelő hőfok és kontrol A készétel megfelelő hőfokon tartása tálalásig: gázzsámoly, melegítőpult, sütő Vizes behűtéssel felgyorsítható az étel hőmérsékletének gyors és biztonságos csökkentése 4.Ételhordó töltéseNem tölthető a főzőtérben Cél: töltés után minél hamarabb a végső fogyasztóhoz kerüljön Érdemes leszabályozni: a töltés után mennyi idő telhet el az elszállításig és fogyasztásig Tisztítás! – Hol mosogatják, otthon vagy a konyhán – veszélyforrás 5.Tojás kezelésTojáskrémes termékek, majonéz Ép héjú, ellenőrzött származású, friss tojás használata Helyben fertőtlenítéskor betartani a tisztítási utasítást Nyári veszélyek: krémek, sodók, tojásos tészta, madártej…

A nyári vendéglátás kritikus pontjai III. 6.Fagylalt kezelésFagylaltforgalmi napló vezetése Tégelyeken jelölés: megnevezés, mikor készült, meddig fogyasztható Kültéri árusítás – árnyékoló a pult felett – olvadástól védelem Fagylaltkanál tisztítása Átfolyós, automata mosóvalKonyharuhán törölgetni tilos Zárt edényben – ivóvíz tisztaságú, állandóan cserélt vízzel Pénz és tölcsér együttes kezelése – veszélyforrás Fagylalt hőmérséklete átadáskor > - 8 O C Újrafagyasztani, régebbi fagyira rátölteni tilos 7.Dolgozók oktatásaFelelősség, tudás Vállalkozó feladata az új belépők és a régiek folyamatos oktatása Ismerjék a saját munkaterületüket és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációt is Felelős jelenléte „A főnök tudja hol van…” Egészségügyi könyv„Be van zárva az irodába…”

A nyári vendéglátás kritikus pontjai IV. 8.Allergén összetevőkTájékoztatás hiánya A vendégek kérésére tájékoztatást kell adni az ételek allergén tartalmáról Címkén, kísérő dokumentumban, egyéb módon (szóban) Allergének: glutén, szója, földimogyoró, rák, tojás, tej, szezámmag, diófélék, zeller, mustár, halak, csillagfürt, puhatestűek Anyaghányad nyilvántartásban szerepeltetni kell – ahol nem kell kalkuláció, ott is tudni kell a választOktatás! 9.Kitelepülések Szervező 5 nappal a rendezvényt megelőzően bejelenti a szándékot az állategészségügynek Nyilvántartást vezet a résztvevő, megfelelő engedéllyel rendelkező élelmiszer forgalmazókról – ennek megléte az ő felelőssége Naprakészen vezeti, a helyszínen tartja Adattartalom: forgalmazó címe, székhelye, nyilvántartási száma, forgalmazni kívánt élelmiszerek köre Biztosítania kell az élelmiszer forgalmazás feltételeit, úgy mint közművek, hulladékgyűjtés, mosdók, kézmosók

Az élelmiszer forgalmazó kötelessége rendezvényen: Forgalmazott, előállított termékekre vonatkozó külön engedéllyel rendelkezik A külön engedély kitér a kitelepüléssel járó forgalmazásra A HACCP rendszerében mérlegelésre kerültek a létesítményen kívüli árusítás veszélyei Név, székhely feltüntetése az értékesítő helyen Az étel forgalmazással és készítéssel összhangban: Higiéniai körülmények Hűtőkapacitás Melegen tartás, étel kezelés Konyhatechnológia…stb. 10.Táboroztatás Nincsenek egyedi szabályok A megelőzésre még nagyobb hangsúly: tárolási körülmények, konyha technológia, hőfokok, fogyaszthatóság, allergének, tálalás Gyermekek számával összhangban a kapacitás A nyári vendéglátás kritikus pontjai V.

Helyben főzés (akár diákok bevonásával), tálalókonyha(külön engedély!) Fokozott odafigyelés az élelmiszer-biztonsági szabályokra! HACCP rendszerben a kritikus pontok rögzítése 11.Magán rendezvények Lakodalom – kitelepülésnek minősül: Sátor otthon: kiszállíthat olyan vendéglátó, akinek van erre engedélye Vöröshús: csak vágóhídon vágott, erről bizonylattal rendelkező húst használhatnak a főzéshez Baromfi hús: házi csak akkor lehet, ha kistermelőtől származik Ez nem magánfogyasztás – az életvitelszerűen egy háztartásban élők együtt étkezése –, hanem közfogyasztás A nyári vendéglátás kritikus pontjai VI.

Összefoglalva: Az állategészségügyre vonatkozó jogszabályok úgy kapcsolódnak egymáshoz és igazodnak a megállapított határértékekhez, hogy az étel eredetű megbetegedések, ételfertőzések előfordulását minimalizáljuk.

Köszönöm a figyelmet!