A pozitív pszichológia hatása az (adaptív) tanulásban Czobor Zsuzsa Tanulás és Szervezet Fejlesztő Tanácsadó BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Advertisements

Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
KREATÍVIPAR: NAGYPÁLYÁN Szepesi Balázs Stratégiai igazgató.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Bölcsészettudomány › andragógia › anglisztika › germanisztika (néderlandisztika, német) › magyar › néprajz › pedagógia › pszichológia › romanisztika (francia,
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Barcsák Marianna KPSZTI
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Hogyan lehetünk boldogabbak?
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
„AZ IGÉNYTŐL A MEGVALÓSULÁSIG” HONI PLUSZ EGYESÜLÉS – GAIASOLAR KFT.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Mátészalkai Szakképző Iskola
Környezetgazdaságtan 1
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Geréby-Kúria október 28-29
Life is game! But do not only play with a game!
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Munkahelyi stressz HR-es szemmel
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Pályaválasztási tájékoztató
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
U8 – U10 célok a szezonra.
Iskolai szociális segítő
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
Előadás másolata:

A pozitív pszichológia hatása az (adaptív) tanulásban Czobor Zsuzsa Tanulás és Szervezet Fejlesztő Tanácsadó BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Gazdasági Szolgáltatások Tagozat, XX. Tanácsadó Osztály innováció – megújulás - növekedés VI. Országos Tanácsadói Konferencia

Zeitgeist Projekt tanulás Appreciative inquiry: értékalapú szervezetfejlesztés Pozitív pszichológia Együttműködés Tudásmegosztás ‘Stílus és szenvedély’ Fejlesszük a jobb agyféltekét Dicsérni, dicsérni, dicsérni Multimédia és flow élmény BOLDOGSÁG KÖZGAZDASÁGTAN

Oktatás a Zeitgeist szellemében Munkahelyi projekt készítése angol dipl. Mesterkurzuson – világos célok és követelmények Együttműködés építése Multimédia és játékos elemek Blended Learning – Takeuchi és Nonaka modelljét követve Meghallgatás, dicséret, motiválás A tanulási lehetőségek széles körének a biztosítása (pl. egyéni konzultáció) ‘Roadmap’ a feladat elkészítéséhez

Az eredmény drámai kudarc Az kurzus értékelése jó (happy sheet) A bukás 80%-os A bukások okai – Plágium – Üres, semmitmondó dolgozatok – Lefutott kérdőívek bemásolása – A dolgozat valami egész másról szól – Irodalom és módszerek ismeretének hiánya

Seligman: A Tanult Tehetetlenség Seligman/Burkeman: a szélsőséges individualizmus és ambíció, amit a társadalom ma elvár a fiatal generációtól a bukástól való bénító félelmet váltja ki bennük Elkerülő, passzív, apatikus viselkedés – minimális munkabefektetés Zárt, előítéletes, elutasító gondolkodás Félelem a saját kortársaktól is A megszólalás agresszív, támadó és számon kérő Önmagukról és a világról alkotott képük irreális (Second Life) A negatív gondolkodás megakadályozza őket abban, hogy alkalmazkodjanak a nehézségekhez Vagy, hogy felismerjék és kihasználják a lehetőségeket

Alvin Toffler: Future Shock (1970) A 21 század analfabétái nem azok, akik nem tudnak írni olvasni, hanem azok, akik nem tudnak, tanulni, felejteni (unlearn) és újratanulni. ’ A világról vallott felfogásunk és a viselkedésünk nagyrészt tanulás útján alakul ki, ami Toffler felismerésének különös fontosságot ad. Az érzelmi és pszichológiai megújulás a túlélés záloga Ebben is meg kell tanulnunk - tanulni, felejteni és újratanulni - Ez ma egy fajta evolúciós írni-olvasni tudás.

Krízis vagy Lehetőség?

Felejtés (un-learn) és újratanulás (re-learn) Ne foglalkozzunk azzal, ami nem sikerült. Gretchen Rubin: Let it go. Hagyjuk. Fátylat rá. (Boldogságterv) A SIKERTELENSÉGNEK EZER OKA LEHET A SIKERNEK CSAK NÉHÁNY A SIKERTELENSÉGET NEHÉZ MEGFIGYELNI A SIKER DOKUMENTÁLHATÓ Az erősségekre fókuszáljunk. Arra építsünk, ami működik. (Appreciative Inquiry.) A Kockázatok és Előnyök újratanulása.

Irodalom Alvin Toffler: Future Shock 1970 Mihály Csíkszentmihályi Jó üzlet – Leadership. Flow. Az értelem keresése Martin Seligman: Autentikus életöröm 2002 Daniel Pink: A megújult elme – használd az agyad jobbik felét 2006