Az örökbefogadással kapcsolatos jogszabályi változások tapasztalatai Országos Gyermekvédelmi Konferencia Székesfehérvár 2015. november 18-19. Emberi Erőforrások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Tájékoztató a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról december 10. Készítette: dr. Morvay Klaudia jegyző.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az „Út a munkához” program évi változásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Tatosné Takács Andrea december 18.
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A gyermeki jogok érvényesítése
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az „Út a munkához” program évi változásai
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

Az örökbefogadással kapcsolatos jogszabályi változások tapasztalatai Országos Gyermekvédelmi Konferencia Székesfehérvár november Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Népesedéspolitikai Főosztály dr. Deli Judit örökbefogadási szakreferens

Jogszabály-változások és között O Egyértelműbbé váltak a gyermek örökbefogadhatóvá nyilvánításának szabályai (2011. január 1-től) O Az örökbefogadói GYES bevezetése (2011. január 1-től) év.: 44 új kérelem, január 1. és október 31. között: 48 új kérelem O Az örökbefogadások előkészítésének, az együttműködések részletes szakmai szabályozása a Gyermekvédelmi törvényben és végrehajtási rendeleteiben (2011. január 1-től) O Járások kialakítása, a megyeszékhelyen működő járási gyámhivatalok kijelölése örökbefogadási ügyekben (2013. január 1-től) O Az örökbefogadott gyermek származása megismeréséhez való jogának bővülése (2013. január 1-től) O a szülő szülői felügyeleti joga az örökbefogadás felbontását követően nem áll vissza (2013. január 1-től) O A gyámhatósági eljárás egyszerűsítése (környezettanulmány, anyakönyvi kivonat, újszülöttek kihelyezésének ügyintézési ideje stb.) (2014. január 1-től) O Gyermekvédelmi gyámság intézményének bevezetése (2014. január 1-től) O A nevelésbe vétel szabályainak változása (2014. január 1-től) Az új Polgári Törvénykönyvvel bevezetett változások: O Kötelezővé vált a nyílt örökbefogadás előkészítése O Visszavonhatóvá vált a szülő örökbefogadáshoz tett hozzájáruló nyilatkozata nyílt örökbefogadás esetén is O az örökbefogadás utánkövetésének bevezetése

2004. és között engedélyezett örökbefogadások száma (KSH adatok év kivételével)

2004. és között engedélyezett örökbefogadások száma (KSH – év kivételével)

A gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek örökbefogadhatóvá válásának okai az elmúlt öt évben ( az országos örökbefogadást elősegítő szerv adatai alapján )

Az örökbefogadhatóvá nyilvánítás szabályainak változása 1. A rendszertelen kapcsolattartás miatti örökbefogadhatóvá nyilvánítás szabályai egyértelműbbé váltak (2011. janiár 1-től): Az örökbefogadhatónak nyilvánítás szempontjából nem tekinthető rendszeres kapcsolattartásnak a levélírás, a telefonhívás, a csomagküldés és a gyámhatóság határozatában szabályozottól jelentősen eltérő évenkénti egy-két látogatás. [Gyvt. 34. § (7) bek.] A gyámhivatal határozatában szabályozottól jelentősen eltér a kapcsolattartás, ha a kapcsolattartásra jogosult szülő önhibájából O több alkalommal két hónapnál hosszabb ideig nem látogatja meg a gyermeket, O kapcsolattartási jogát nem a gyámhivatal határozatában előírt helyszínen és időpontban gyakorolja, illetve O kapcsolattartási jogát a gyermeket veszélyeztető módon gyakorolja. [Gyer. 37. § (7) bek.] 2. A 20 kijelölt gyámhivatal feladata lett az örökbefogadhatóvá nyilvánítás (2013. január 1-től). 3. A gyermekvédelmi gyám kiemelt feladata a gyermek és szülője kapcsolattartásának figyelemmel kísérése, és a feltételek fennállása esetén az örökbefogadhatóvá nyilvánítás kezdeményezése a kijelölt gyámhivatalnál. 4. Kötelezővé vált az örökbefogadhatóvá nyilvánítási eljárás megelőzően a gyermek örökbefogadási esélyeinek vizsgálata a nem célravezető eljárások elkerülése érdekében. (2014. január 1-től) Az országos örökbefogadást elősegítő szervhez 2014-ben 247 gyermek, 2015-ben 175 gyermek örökbefogadási esélyeivel kapcsolatban érkezett megkeresés. 5. Legfeljebb két évre lehet a nevelésbe vett gyermeket örökbefogadhatónak nyilvánítani, mely indokolt esetben legfeljebb két évvel meghosszabbítható. (2014. március 15-től) Örökbefogadhatóvá nyilvánítás miatti örökbefogadások száma: O év.: 227, év: 262, év: 285, év: 229, év: 303

Az örökbefogadhatóvá nyilvánítások között – a gyermek életkora az örökbefogadhatóvá nyilvánításkor

A gyermekvédelmi szakellátásból örökbefogadott gyermekek életkora és között

A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény által bevezetett változások – nyílt örökbefogadás, utánkövetés O Kötelezővé vált a nyílt örökbefogadás előkészítése Nyílt örökbefogadás - a rokonok és a szülő házastársa által történő örökbefogadás kivételével - a területi gyermekvédelmi szakszolgálat vagy örökbefogadást elősegítő szervezet közreműködésével jöhet létre. O Visszavonhatóvá vált a szülő örökbefogadáshoz tett hozzájáruló nyilatkozata nyílt örökbefogadás esetén is. A szülő a hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek születésétől számított hat héten belül - a gyermeknek a szülő vagy a gyermek más hozzátartozója által történő nevelése érdekében - visszavonhatja. A visszavonás lehetőségére a szülőt figyelmeztetni kell. O az örökbefogadás utánkövetésének bevezetése Az örökbefogadást követően a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását jogszabályban meghatározott szervezet vagy a területi gyermekvédelmi szakszolgálat az örökbefogadást engedélyező határozat jogerőre emelkedésétől számított legfeljebb öt évig figyelemmel kíséri és segíti. O Ezek a változások a „régi” új Polgári Törvénykönyv (2009. évi CXX. Törvény) tervezetében is már szerepeltek, de 2010-ben nem lépett hatályba a törvény. O november 29-én Magyarország aláírta az Európa Tanács felülvizsgált egyezményét a gyermekek örökbefogadásáról, mely mindhárom változást megalapozó elvárásokat fogalmaz meg.

2013-ban engedélyezett nyílt örökbefogadások – közvetítő szervezetek

Az örökbefogadáshoz tett hozzájáruló nyilatkozat visszavonása a gyermek hat hetes koráig március 31. és október 31. között Nyílt örökbefogadás: 5 eset O Valamennyi gyermek vér szerinti családjában nevelkedik O Két esetben titkolt terhesség volt O A felek nem hivatalos közvetítő szerv útján ismerkedtek meg – kötelező tanácsadás történt a szakszolgálatok által O 3 esetben teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tett az apa O 2 esetben az anya neveli, 3 esetben az anya és apa együtt nevelik a gyermeket Titkos örökbefogadás: 7 eset O ebből családjában nevelkedik: 6 gyermek 1 gyermeket az anya szülői segítséggel nevel, 1 gyermeket családbafogadással az apai nagyszülő (a szülők 18 év alattiak), 1 esetben apai elismerést követően a szülők együtt nevelik a gyermeket, 3 gyermeket az anya nevel O Örökbefogadó családban nevelkedik (titkos örökbefogadással): 1 gyermek O Egy esetben titkolt terhesség volt

Az örökbefogadás utánkövetése Milyen szervezet végezheti? A területi gyermekvédelmi szakszolgálat minden esetben köteles vállalni az általa előkészített, illetve közhasznú szervezet által előkészített örökbefogadás utánkövetését. A közhasznú szervezet olyan típusú örökbefogadás utánkövetését vállalhatja, melyre működési engedéllyel rendelkezik. Működési engedéllyel rendelkező közhasznú szervezetek: Ágacska Alapítvány, Gólyahír Egyesület, Fészek Alapítvány Az utánkövetés időtartama A kötelező utánkövetés: Az örökbefogadás utánkövetésére első alkalommal az örökbefogadás engedélyezésének jogerőre emelkedését követő két hónapon belül, azt követően pedig - a rokoni, házastársi örökbefogadás kivételével - az örökbefogadás engedélyezésének jogerőre emelkedését követő egy év múlva kerül sor. Önkéntes utánkövetés: Az örökbe fogadó szülő kérelmére az utánkövetést végző szervezet további négy évig biztosíthatja az örökbefogadás utánkövetését. [Gyvt. 62/C. § (2)-(3) bek.] Az utánkövetést végző szervezet feladata: Az utánkövetést végző szervezet személyes tanácsadással segíti a) a gyermek családjába történő beilleszkedését, a családdá válás folyamatát, b) az örökbefogadással kapcsolatos kommunikációt, c) a gyermek identitásának egészséges fejlődését, d) a gyermek óvodai, iskolai beilleszkedését, illetve a beilleszkedés során a problémák megelőzését vagy az esetlegesen felmerült problémák megoldását. [72/2014.(III.13.) Korm. r. 11. §] 2014-ben elrendelt utánkövetések száma: 546 (444: TEGYESZ, 102 közhasznú szervezet)

Származás megismerés iránti kérelmek és elutasítások száma 2004 és 2014 között (2004 és 2009 között minisztériumi felmérés, között KSH adatok)

Jövőbeni örökbefogadási feladataink Az örökbefogadhatóvá válás feltételeinek fennállása esetén a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek örökbefogadásának mielőbbi előmozdítása. A hazai örökbe fogadni szándékozók nyitottabbá tétele, „érzékenyítése” a nagyobb életkorú, egészségi problémával küzdő, vagy roma származású gyermekek örökbefogadására. Az örökbefogadásban közreműködő szervezetek, gondozási helyek, gyermekvédelmi gyámok, gyámhivatalok együttműködésének további erősítése. Az örökbefogadás szakmai szabályozónak a gyakorlatba átültetése, a szakemberek számára szakmai műhelyek, rendszeres képzések, továbbképzések szervezése. A gyermekek örökbefogadásának magas szakmai színvonalú és gyors elősegítése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!