Összefoglaló beszámoló a „Kézművesek – mesterek – képző mesterek – mesteri képzések” c. kutatás eredményeiről Készült a Nemzeti szakképzési és Felnőttképzési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
SNI-s ALKALMAZÓI VERSENY. SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FŐVÁROSI INFORMATIKA TANULMÁNYI VERSENYE Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A szakiskolák aktuális problémái
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Tanulószerződés-kötés
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Magyarország: logisztikai központ
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Kereskedelmi szerződések joga
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
címzetes egyetemi docens
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Merre tovább a középiskola után?
Környezeti Kontrolling
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet várható alakulása – a 2008-as vizsgálat tanulságai és a 2009-es vizsgálat menete Tóth István János, PhD.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Intézmény minőségirányítási programja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Összefoglaló beszámoló a „Kézművesek – mesterek – képző mesterek – mesteri képzések” c. kutatás eredményeiről Készült a Nemzeti szakképzési és Felnőttképzési Intézet (SZFK/6/2008) megbízásából Készítette: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A kutatás célja A mikro- és kisvállalkozások képzésének megújítása, javítása a képzési támogatások függvényében, különös tekintettel a kis létszámú és kihaló szakmákra

Kiinduló állapot 221 Kézműves szakma,1994-es Kamarai törvény alapján Javaslat: kézműves szakmai kör korszerű, a mai igényeknek megfelelő definiálásának szükségessége.

Melyek a kihaló szakmák Kihalás oka: Kereslet hiánya, csökkenése A kihalás indikátora: Oktatás hiánya

Kézműves szakmák (221) Nem kihaló szakmák – Felvonószerelő, géplaka- tos, esztergályos, marós, autószerelő Kihaló szakmák – Nem oktatják (nincs benne az OKJ-ban) (47) Harangöntő, intarziaké- szítő, fonalgyártó – Kereslet deficites szakmák (2015-ben a kínálat meghaladja a keresletet) (39) Cipész, pék, cukrász, bőrdíszműves

Kihaló szakmák a támogatás eszközrendszere szerint Javaslat: – Csoportosítás társadalmi mérlegelés alapján (szubjektív) – Társadalmi konszenzust igényel A kutatás csoportosítása 1. Szakmastruktúra változása miatt kihaló szakmák (11) – Savburkoló, táskajavító, hőmérőkészítő – Nem igényel beavatkozást

Kihaló szakmák a támogatás eszközrendszere szerint 2.Piaci eszközökkel támogatandó szakmák (49) – Cserépkályha készítő, bádogos, cipész, hangszerkészítő – Adókedvezmény, marketing támogatás, ösztöndíjak, pályázatok, helyiség és megjelenés támogatása, oktatási-képzési segítség stb.

Kihaló szakmák a támogatás eszközrendszere szerint 3.Örökségvédelmet igénylő szakmák (26) – Harangöntő, fafaragó, takács, nemezkészítő, szegedi papucskészítő – Nem lehet piaci alapon biztosítani a túlélésüket, de a szakma a nemzeti kultúrkincs részét képezi – Múzeumokhoz kapcsolódó műhelyek, szakmák dokumentálása, bemutatása

A kihaló szakmák szervezeti besorolása Minél kevesebben vannak a kihaló szakmák képviselői annál kevésbé tudják az érdekeiket érvényesíteni Javaslat – Saját szervezeti formára van szükségük, amelyben a fő rendező elv a szakma kihalása és az ez elleni fellépés lehetősége

A kutatás terjedelme szakirodalom kutatást végeztünk és eredményeit a jelen kutatásban felhasználtuk, 19 szakértői interjút (6 irányító szervezet, 6 szakmai és civil szervezet, 7 képző intézmény) készítettünk, hosszú távú fejlődési prognózist készítettünk 2020-ig, az 5 legtöbb kihaló szakmát tömörítő ágazatra ( Ruházati ipar, Faipar, Nem fém ásványi termékek gyártása, Gépek berendezések gyártása) 500 elemű kérdőíves adatfelvételt folytattunk a kihaló szakmák képviselői körében, a kutatás eredményeiről zárótanulmány készült, amelynek megállapításait szakágazatonkénti panelvitákon, valamint a BKIK kézműves szakosztály fórumain megvitattunk.

A képzés rendszere és a kézműves- kihaló szakmák Rendkívüli felelősség A szakképzés rendszerének változása nem kedvezett a kézműves szakmák oktatásának

Javaslatok a képzés területén A kihaló szakmák esetében az akkreditált felnőttképzés jelenthet megoldást. a tanuló szerződés rendszerét a felnőtt képzésre is kiterjeszteni. az OKJ-ból kimaradt szakmák képzési programjainak elkészítése és akkreditálása és az RFKB-k hatáskörének kiterjesztése a felnőttképzésre. OKJ-ban rögzíteni egy minimálisan kötelező óraszámot szakmánként vizsga jogosultságok centralizálása kiegészítő ismeretek A szakma belső differenciálása: Vállalati szakma, mesterképzés, egyetemi képzés (általános iskolai kézműves oktatás) oktatók megfelelő finanszírozásának lehetősége

Kis befektetést igénylő egyéb javaslatok Ösztöndíj program A zsűrizett termék becsületének a helyreállítása tematikus pályázatokkal A munkavégzést a legtöbb helyen szakképesítéshez kelljen kötni kezdő kézművesek támogatása helyiséggel a kihaló, de nemzeti örökség, hagyomány szempontjából fontosnak tartott szakmák esetében legyen lehetőség mester cím megszerzésére akkor is ha nincs benne az OKJ-ban. utazási-vagy adókedvezményben részesítés