INTÉZMÉNYEK FENNTARTÁSI ÉS MŰKÖDTETÉSI KÉRDÉSEI A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSÁBAN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
SPORTISKOLÁK ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A SPORTSPECIFIKUS TANTÁRGYAK TÜKRÉBEN CSANÁDI ÁRPÁD ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPORTISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA RABI FERENCNÉ intézményvezető.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Barcsák Marianna KPSZTI
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Pályaválasztási tanácsadás
Összeállította: Horváth Józsefné
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hogyan épül az IKSZ az iskola életébe és dokumentumaiba?
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Szülői választmány 2016.okt.18.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
középfokú felvételi eljárás
Intézményvezetői célkitűzések
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Tantárgyfelosztás Mint az intézményi költségvetés alapdokumentuma
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Intézmény minőségirányítási programja
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Előadás másolata:

INTÉZMÉNYEK FENNTARTÁSI ÉS MŰKÖDTETÉSI KÉRDÉSEI A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSÁBAN

Intézményi autonómia területei után??? Az igazgató a pedagógiai munka irányítója és első számú felelőse Igazgató? Intézményvezető?

Intézményi autonómia Külső és belső feltételek és az autonómia viszonya - Jogi környezet - Szervezeti jellemzők - Vezetési jellemzők Intézményi autonómia területei ( előtt) Szakmai önállóság Szervezeti önállóság Személyzeti önállóság Gazdasági önállóság Igazgatási önállóság ( Forrás: Baráth Tibor – Cseh Györgyi: Az intézményi autonómia feltételrendszere1 – szervezeti és jogi jellemzők I. – EPA)

És a feladatok….? A köznevelési intézmény vezetője „ felel az intézmény szakszerű és törvényes működéséért, gazdálkodásért, önálló költségvetéssel nem rendelkező intézmény esetében a működtetővel kötött szerződésben foglaltak végrehajtásáért, működtető hiányában a fenntartó által rendelkezésére bocsátott eszközök tőle elvárható gondossággal való kezeléséért,” A nevelési-oktatási intézmény vezetője felel a pedagógiai munkáért, a nevelőtestület vezetéséért, a nevelőtestület jogkörébe tartozó döntések előkészítéséért, végrehajtásuk szakszerű megszervezéséért és ellenőrzéséért, a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok megszervezéséért és ellátásáért, a gyermekvédelmi jelzőrendszernek a köznevelési intézményhez kapcsolódó feladatai koordinálásáért, a nevelő és oktató munka egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséért, a tanuló- és gyermekbaleset megelőzéséért, a gyermekek, tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséért, a pedagógus etika normáinak betartásáért és betartatásáért Forrás: CXC.tv. 69. § (1)

És kikkel? intézmény tanulópedagógus

Tanulók  Életkori sajátosságoknak megfelelő tananyag, tankönyv, tanulói óraszám A pedagógusok magas óraszáma és az intézmény által felhasználható órakeret miatt sok esetben nem lehetséges a szakmai szempontból indokolt és a jogszabály által előírt elégséges számú differenciált foglalkozás, szakkör, csoportbontás. Nkt. 27§ (4) Javaslat: A tankerületekben az egységes státusz és óratömeg számítás elvárható, valamint az Nkt.6. mellékletben foglalt órakeret teljes körű biztosítása.

Tanulók  Tanulmányi versenyek - A hatékony információcsere nem valósult meg: KLIK – POK – Intézmények között. - A helyi szintű versenyek a „szokások alapján” működnek, finanszírozás nélkül.  Feltételrendszer biztosítása -Mindennapos testnevelés ( évfolyamon ne kerüljön bevezetésre, szakgimnáziumokban maradjon az eredeti 3 óra) -Hittan A hit- és erkölcstan órák szervezése egy időben szinte lehetetlen. (egyre növekvő tanteremhiány) A hittan és az erkölcstan órák egyidejű szervezésével a tanulók az osztályszintű, közösségépítő órákon nincsenek jelen. A hitoktatók nevelő-oktató tevékenységének ellenőrzése- értékelése nagyon sürgős feladat!!! Az egyházi jogi személy részéről történő ellenőrzés, különösen módszertani nem minden esetben várható el. NKT. 35/A. § átgondolandó!! NAT, Kerettantervek átdolgozása időszerű. Itt számítunk a tagozatok munkájára.

Pedagógusok A beiskolázási tervekben és továbbképzési programokban foglaltak megvalósításához nincs forrás - az Nkt. 62. § ugyanakkor előírja A pedagógusok átlag óraszáma (nagyon magas) a osztályfőnöki, gyermekvédelmi, szabadidő szervezői és egyéb munka mellett. ( van ahol közötti) A tanítással lekötött óraszámot 22 órában szükséges maximálni. A fennmaradó órákban lehetne ellátni az egyéb feladatokat és a helyettesítést. 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. § (4) 63 A neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét meghaladóan a pedagógusnak további tanórai és egyéb foglalkozás, pedagógiai szakszolgálati közvetlen foglalkozás megtartása akkor rendelhető el, ha…. 63 (5) 64 A (4) bekezdésben meghatározottak alapján az egy pedagógusnak elrendelhető tanórai és egyéb foglalkozások, pedagógiai szakszolgálati közvetlen foglalkozások száma egy tanítási napon a kettő, egy tanítási héten a hat órát nem haladhatja meg. 64 Ésszerűtlen, kivitelezhetetlen, módosítás indokolt

Pedagógusok 17. § (7) Az intézményvezető az órarend és a munkatervben meghatározott feladatok alapján az intézményben foglalkoztatott pedagógusok vonatkozásában munkaidő-nyilvántartást vezet, és a munkavégzést havonta igazolja. Nem életszerű, javasolt az eltörlése. A munkaidő kedvezmény alapján kieső órákra státuszbővítés indokolt! Mester, kutató, nyugállományba vonuló kollégák kieső óráira. Többségük rendszeresen helyettesít (22-26 óra felett), ezt a munkát többségében nem fizetik ki. Állandó helyettesítési rendszer kialakítása indokolt lehet! Főiskolai, egyetemi hallgatókat mentorálnak (pótlék nincs). Különösen fontos, mert 2017-től várhatóan kötelező az egy éves gyakorlat a pedagógusok képzésében.

Pedagógusok Munkaközösség-vezetők megnövekedett óraszáma, órakedvezmény nélkül (visszaállítása javasolt) ellehetetleníti az óralátogatásokat, egyéb középvezetői feladatok ellátását. Kistérségi munkacsoportok nem tudnak működni (magas óraszám, utazási költség) Konfliktusok száma emelkedik a tantestületekben. Mentálhigiénés programokra forrás biztosítása - szupervízió, coach, csapatépítő tréning Egész napos nevelés érdekében: minőségi foglalkozások kellenek, de a magas óraszámban történő munkavégzés ezt lehetetlenné teszi (szervezési kérdés). Az Nkt. szerint a könyvtárakat a tanulók és a pedagógusok igényei szerint kell fejleszteni. Igényfelmérést követően az indokolt fejlesztések történjenek meg.

Pedagógusok Az MA végzettségek - nem tanári szakos végzettségek - a jelenlegi rendszer szerint az általános iskolában nem vehetők figyelembe a besorolásoknál! Javaslat: Legyen elfogadott az olyan irányú egyetemi végzettség, amely az új típusú köznevelési feladatok ellátását segíti. Különösen:  Neveléstudományszakos bölcsész  Pedagógia tanár  Inkluzív pedagógia  Pedagógiai értékelés-mérés  Minőségfejlesztő tanár

Pedagógusok Az 5-8. évfolyamon az etika, erkölcstan, tánc és dráma és hon- és népismeret tantárgyak tanításánál legyen elfogadható a műveltségterületi végzettség, valamint a NAT tananyag tartalmát tartalmazó tantárgy tanításához szükséges más módon megszerzett ismeret, tudás, képesség, attitűd. Az intézményvezető felelőssége legyen, mely pedagógusra bízza a követelményrendszer feldolgozását! Utazó tanárok helyett több főállású pedagógus legyen az intézményekben. Pedagógusok többletmunkájának differenciált elismerésére forrás biztosítása. Tankönyvfelelős díjazása 500Ft/fő legyen. A kifizetés időben történjen meg. A szerződésben legyen kifizetési határidő megjelölve. amennyiben ez nem biztosítható, akkor a KELLO mint piaci alapon működő szervezet, a tankönyvterjesztéssel kapcsolatos feladatokat - kivéve a rendelés leadását - intézze önállóan.

Pedagógusok Integrált nevelés-oktatás „kényszere” Javaslat: Nkt. 47§(2) módosítása indokolt Az intézményvezető döntési jogköre legyen: felveszi-e a tanulót vagy sem! Ha nincsenek meg a feltételek, legyen joga a felvétel elutasítására! A miniszteri kitüntetés mennyit számít az életpálya modellbe? Ez vitatott! Ne számítson az előmeneteli rendszerbe, mert ezek adományozásának nem mindig a teljesítmény volt az alapja. Az egységes cafetéria rendszer visszaállítása. (A KLIK SzMSz-e a lehetőséget biztosítja, óvodapedagógusok is kapnak) Gimnáziumi tanárok átmennek a szakgimnáziumba, mert ott van többletjuttatás!

A köznevelési rendszer intézményeinek intézménytípusra vonatkozó problémái középiskola: gimnázium, szakközépiskola szakképző iskola: szakközépiskola, szakiskola alapfokú művészeti iskola gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény pedagógiai szakszolgálat A beérkezett vélemények, kérdések megoldása: Kerekasztal

Életpálya szakaszok Az életpálya rendszere 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról  Gyakornok Minősítő vizsga  Pedagógus I Minősítő eljárás  Pedagógus II. Minősítő eljárás  Mesterpedagógus Minősítő eljárás  Kutatótanár Minősítő eljárás

nem követi a minimálbér változását a pedagógusok béremelésének kommunikációja a médiában az elrendelt túlmunka díjazása, kifizetésre (óradíjjal számolva) intézményvezetők,intézményvezető-helyettesek pótléka intézménytípus sajátosságainak figyelembe vétele nyertesek - vesztesek Bértábla

Intézményvezető vagy igazgató? Kérjük az igazgató megnevezés visszaállítását. (Nem kerül pénzbe.) 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 28. § (1) Intézményvezetői megbízás esetén az Nkt. 67. § (7) bekezdésében meghatározott feltételek fennállásakor nem kell pályázatot kiírni. Az Nkt. módosítsa indokolt. A nyugdíj előtt állóknak is biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy az Nkt-ban megjelölt feltételek teljesülése nélkül kinevezhető legyen. (pl. a vezetői ciklus lejártát követően van éve az irányadó öregségi nyugdíjig.) Önértékeléssel, tanfelügyelettel, minősítéssel kapcsolatos megnövekedett feladatok (részben megoldottak) DE! a vezetők „vezetői” tanfelügyeletének kérdése még nem! A hitoktatók végzettsége nem ismert az intézményvezető számára. Javaslat:a hitoktatók részére is legyen elvárás az önértékelésben a tanfelügyeletben a minősítésben való részvétel (erről az intézményvezető kapjon tájékoztatást.) Az intézményvezető vagy helyettese látja el a személyi, pénzügyi munkakör feladatait.

Az iskolatitkár feladatai megnövekedtek. A legnagyobb probléma! Javaslat: A köznevelési intézményekben a gazdasági ügyintézői munkakör visszaállítása az ellátandó feladatokra való tekintettel sürgős és indokolt! A műszaki, kisegítő munkakörű alkalmazottak esetében - ahol a fenntartás, működtetés külön vált - az intézményvezetőnek legyen megosztott munkáltatói jogköre. (felvétel, alkalmazás, ellenőrzés) Az NKT. 61. §(5) (6) módosítása szükséges A nyugdíjazás problémaköre jelenleg a feladatellátást veszélyezteti Javaslat: 1700/2012. (XII.29.) kormányhatározat azonnali módosítása Utazási költségek (Javaslat: videokonferencia!!!)) Változó jogcímen esedékes kifizetések időbeli csúszása (munkába járás, óraadói, tankönyvfelelősi) Adatszolgáltatás rövid határidős, többszöri, felesleges, több helyre (OH, KLIK, POK) statisztika: minden adat a fenntartónál van, a táblázatok nem intézmény specifikusak

Referencia intézmények helyzete Jó gyakorlatot nem tudnak megvalósítani eszköz- és anyaghiány miatt Internet szolgáltatás akadozása Szakmai segítés hiánya Tankerületek megerősítése indokolt, ha maradnak Jelenleg 7 hivatalos intézményhez tartozunk. KLIK Önkormányzat Oktatási Hivatal POK Kormányhivatal OFI KELLO Intézményvezetői munkaköri leírások nincsen mindenhol. (Jó lenne tudni hol vannak?) A leltárfelelősség az intézményvezetőn van. Miért is??? Vegye vissza a fenntartó/működtető!

Pedagógusképzés Intézményi – várható –feladatok Gyakorlatok „rejtett gyakorlat” közösségi pedagógiai gyakorlat tanítási gyakorlat összefüggő egyéni gyakorlat Intézményi szereplők vezetőtanár intézményvezető iskolai közösség diákok szülők mentorok Forrás: TÁMOP B2-13/ „Országos Koordinációval a pedagógusképzés megújításáért”

KLIK 202/2012. (VII. 27.) Korm. Rendelet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról 1. §1 A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: Intézményfenntartó Központ) az oktatásért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. 1/A. §2 Az Intézményfenntartó Központ a hatáskörébe tartozó feladatokat az ország egész területére kiterjedő illetékességgel látja el. TEHÁT NEM JOGALKOTÓ!!

KLIK KLIK pozitívumok - negatívumok -szakmailag hozzáértő vezetőség - szakmai hozzáértés hiánya -felkészült tankerületi vezetők - tankerületi vezetők felkészületlensége -politikai szempontból egységes fenntartói szemlélet - politikai szempontból nem egységes fenntartói szemlélet -tankerületi dolgozók jó szándéka - tankerületi dolgozók kevésbé jó szándéka(?) -szakmai kérdések támogatása, elsősorban tanügyigazgatás, HR feladatoknál -rendszeres egyeztetések - rendszeres egyeztetések hiányoznak -nyitottság, egységes eljárásrendek előfordulnak tankerületeken belül -szakos ellátottság több helyen 100%-os lett -pedagógus elbocsátások nem voltak

KLIK Járási, kerületi tankerületi igazgató kezdeményezi a megyeközponti, fővárosi tankerületi igazgatónál a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását. -a tárgyi feltételek nincsenek biztosítva, -a különböző tankerületekben a munkáltatói jogok értelmezése nem egységes (pályáztatás, új dolgozó felvétele, áthelyezés, helyettesítés, tartós távollét esetén) -nem egységes  az álláshelyek számítása  a törvényi órakeret számítása és engedélyezése  tantárgyfelosztás központi táblázata használhatatlan (különösen az összetett intézmények esetében) eltörlése javasolt -kincstári kártya  mikor lesz?  mennyi keret lesz?  mire használhatjuk?  egységes eljárásrend a használathoz  jogszabály előírja!!!!

KLIK 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet előírja az egyeztetéseket „……….Nemzeti Pedagógus Kar javaslattevő és véleményezési jogkörét a közjogi szervezetszabályozó eszközök, valamint az Intézményfenntartó Központ Szervezeti és Működési Szabályzata kialakítása, kiadása vonatkozásában.” A közjogi szervezetszabályozó eszközök vonatkozásában eddig még nem volt egyeztetés! Szükséges és indokolt!

KLIK Az emberi erőforrások minisztere 44/2015. (IX. 10.) EMMI utasítása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szervezeti és Működési Szabályzatáról „(2)A gazdasági vezető felel azért, hogy az Intézményfenntartó Központ hivatali szervezete és a köznevelési intézmények működéséhez szükséges költségvetés külön-külön kerüljön megtervezésre. A köznevelési intézményi költségvetésen belül intézményenként kell megtervezni a feladatellátáshoz rendelkezésre álló fedezetet. (3) A gazdasági vezető gondoskodik arról, hogy a köznevelési intézmény vezetője ismerje a feladatai ellátásához rendelkezésére álló összeget.” Itt jön az a kérés, hogy legyen az intézményeknek önálló költségvetése, ha az önálló gazdálkodást nem is kapjuk vissza. (a múltban is voltak önálló és részben önálló gazdálkodók)

KLIK Ezen feladatnak a KLIK részben vagy egyáltalán nem felel meg. A költségvetési „egyeztetések” az év elején érdekes! és változó! módon történtek!! „10.§(2) 7. kezdeményezi a megyeközponti, fővárosi tankerületi igazgatónál a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását,” A tárgyi feltételek biztosítása ügyében tett kezdeményezésekről az intézmények nem kapnak tájékoztatást. (4) A tankerületi igazgató nem rendelkezik utasításadási, intézkedési jogkörrel a köznevelési intézmény azon ügyeiben, a) amelyeket jogszabály az intézményvezető hatáskörébe utal, A tapasztalatok alapján vannak ilyen hatásköri túllépések!

KLIK - az intézményvezető jogosult a szabadság kiadására, engedélyezésére, a betegszabadság kiadására, a szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság engedélyezésére. Ezen ponton több tankerületi igazgató is „beavatkozik”, különösen a tavaszi, őszi, téli szüneti szabadságok kiadásánál. Miért is nem lehet ezen időszakra intézményen kívüli munkavégzést elrendelni?

KLIK tankerületek az SzMSz szerinti szükséges dolgozói létszámmal dolgoznak-e? milyen felügyeleti– ellenőrzési rendszer működik a tankerületekben? gyakori, hogy továbbítják, leadják az intézményeknek a tankerületekben elvégezhető munkát (adatszolgáltatás, egyebek) intézmények által a fenntartóhoz közvetlenül benyújtható pályázati lehetőségek kialakítása és a pályázati rendszer működtetése szükséges, a tanórán kívüli programok finanszírozása sem megoldott ( témanap, kirándulás, projektek, prevenciós programok) a tantárgyfelosztás időben történő egyeztetése, engedélyezése (legkésőbb június végéig) Ha nem! álláshelyek hirdetése későn történhet

KLIK NOKS álláshelyek bővítése indokolt (SNI, BTM ellátás esetében különösen), A megnövekedett gyermekvédelmi és a lemorzsolódással kapcsolatos feladatok miatt a gyermekvédelmi státusz visszaállítása indokolt. Az eredeti tervezethez a létszámarányokhoz igazítva! Az eszközbeszerzés, felújítás, karbantartás, ellehetetlenült, még mindig nem működik a fenntartó és a működtető közötti feladatmegosztás. Arany János Programok működési nehézsége Nincs átgondolt, megalapozott szakmai irányítás a tankerületekben.

Összefoglalva A köznevelés szereplői közötti folyamatos párbeszéd szükséges. A köznevelés változásával elérendő célok eléréséhez valamennyi feltétel biztosítása nélkülözhetetlen. A jogszabályi környezet módosítása és a jogharmonizáció szükséges a javaslatok megvalósításához. A jogalkotói munka előkészítésében vegyenek részt a szakmai tapasztalattal, tudással rendelkező köznevelési szakértők.

HA NEM! Így járhatunk!!!!

NEMZETI PEDAGÓGUS KAR Az eddig elvégzett feladatok megtekinthetőek a honlapon: A következő időszak feladatai - választások - tagozati munka

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dr. Jeszenszkyné Dr. Gallai Gabriella