Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A konvex sokszögek kerülete és területe. A geometriában kerület alatt a kétdimenziós alakzatokat határoló vonal hosszát értjük A sokszögek kerülete egyenlő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A konvex sokszögek kerülete és területe. A geometriában kerület alatt a kétdimenziós alakzatokat határoló vonal hosszát értjük A sokszögek kerülete egyenlő."— Előadás másolata:

1 A konvex sokszögek kerülete és területe

2 A geometriában kerület alatt a kétdimenziós alakzatokat határoló vonal hosszát értjük A sokszögek kerülete egyenlő az oldalak hosszának összegével. A kerület megmutatja, hogy milyen hosszú drótból vagy madzagból tudnánk körülkeríteni a sokszöget. A kerület mértékegysége a méter, vagy a méter egységei: dm, cm, mm, stb.

3 A konvex sokszögek területét úgy számoljuk ki, hogy a lehető legügyesebben felbontjuk ismert négyszögekre és háromszögekre. A terület a síkidomok síkbeli kiterjedésének a mértéke. Egy 1 méter oldalú négyzet területe 1 négyzetméter (m 2 ). Tehát a terület mértékegysége a m 2 és egységei: cm 2, km 2, hektár (100 m ● 100 m).

4 Mintafeladatok: 1. Egy 5 cm-es oldalú szabályos háromszög minden oldalára állítsunk kifelé egy négyzetet. A szomszédos négyzetek szomszédos csúcsait kössük össze. Számolja ki a kapott hatszög területét! A hatszöget 3 db négyzetre, egy szabályos háromszögre és három darab egybevágó tompszögű háromszögre bontották.

5 Ha elfelezzük és összerakjuk a középső háromszöggel megegyező egyenlő oldalú háromszöget kapunk, így 4 egyforma háromszögünk van.

6 2. Számítsa ki az ábrán látható ötszög területét!

7 Példák gyakorlásra

8

9

10

11 A szabályos sokszögek kerülete és területe

12 A szabályos sokszögeket fel tudjuk bontani egybevágó egyenlőszárú háromszögekre!

13 1. Egy tábla lemezből 15 cm-es oldalú szabályos hatszögeket vágnak ki. Mekkora egy ilyen hatszög területe? Egy szabályos hatszög területét könnyű kiszámolni. Tudjuk, hogy a szabályos hatszög hat szabályos háromszögre osztható.

14 2. Egy szabályos nyolcszög alakú hirdetőtábla oldaléle 60 cm hosszú, a beírható körének sugara 72,43cm. Mennyibe kerül a tábla anyaga, ha 1 m 2 ára 30 euró?

15 Elnevezések és jelölések  R  R: a szabályos sokszög köré írható kör sugara  O  O: a szabályos sokszög középpontja= a köré írt kör középpontja  l n  l n : az n oldalú szabályos sokszög oldala  a n  a n : az n oldalú szabályos sokszög apotémája = a kör középpontjából a sokszög oldalára bocsátott merőleges a3a3 l3l3

16 Képletek

17 KÉSZÍTETTE: CSERVENÁK BERTA TANÍTÁSI SEGÉDANYAG ĐURO SALAJ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZABADKA,


Letölteni ppt "A konvex sokszögek kerülete és területe. A geometriában kerület alatt a kétdimenziós alakzatokat határoló vonal hosszát értjük A sokszögek kerülete egyenlő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések