Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geometriai számítások 17. modul © Vidra Gábor, 2007.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geometriai számítások 17. modul © Vidra Gábor, 2007."— Előadás másolata:

1 Geometriai számítások 17. modul © Vidra Gábor, 2007.

2 Szögekkel kapcsolatos számítások 1. A nagy írott Z betűben található egyállású szögpár. 2. A nagy írott N betűben található váltószögpár. 5. A derékszögű háromszög hegyesszögei pótszögpárt alkotnak. 3. A nagy írott X betűben találhatók csúcsszögek. 4. A csúcsszögek mindig 180°-ra egészítik ki egymást. 8. Egy szög és a mellékszögének összege 180°. 6. A trapéz egy száron levő szögei mellékszögek. 7. A rombusz szemközti szögei váltószögek.

3 Síkidomok kerülete, területe Emlékeztető: A kör kerülete: K = 2r  A kör területe: T = r 2  Egy asztalon 8 tányért helyeztek el az ábra szerint. A tányérok átmérője 24 cm. a) Mekkora a tányérok által lefedett terület? b) Az asztal területének hány százalékát fedik le a tányérok? Mintapélda 1 Megoldás a)A tányérok kör alakúak, a körök területének összegét kell kiszámítani. A körök sugara 12 cm. cm 2. b) A tányérok méretéből kiszámíthatók az asztal méretei: 48 cm x 96 cm, így az asztal területe cm 2. Ennek a tányérok területe a %-a.

4 Síkidomok kerülete, területe Mintapélda 2 Megoldás Egy 22 szeletes, 26 cm átmérőjű, kör alakú dobostorta tetején egybefüggő az égetett cukormáz. Számítsuk ki, hogy mekkora kerületű és területű az egy szelethez tartozó körcikk! A torta egy szeletére az egész torta területének 22-ed része jut, hiszen 22 egyforma körcikkre bontható a teljes kör. A kerület egy körcikk kerülete: két sugár, és egy körív határolja. A körív a kör kerületének 22-ed része:

5 Síkidomok kerülete, területe Mintapélda 3 Megoldás Az ábrán egy hold alakú dísz rajzát találjuk. Határozzuk meg a dísz kerületét! A rövidebb ív a 8,66 cm sugarú kör kerületének hatoda (6·60°= 360°), vagyis A másik körív az 5 cm sugarú körvonal harmada: A dísz kerületének nagysága: 13,6 + 10,5  24,1 cm.

6 Sokszögek kerülete, területe Emlékeztető: A derékszögű háromszög területe: A téglalap területe:, kerülete A trapéz területe: A kerület: a határoló vonalak hosszának összege. Mintapélda 3 1. Megoldás Mekkora az ábrán látható trapéz területe? (Minden távolságot cm-ben adtunk meg.) A trapéz összerakható két derékszögű háromszögből és egy téglalapból, így ezek területeinek összege adja a trapéz területét.

7 Sokszögek kerülete, területe Mintapélda 3 2. Megoldás Mekkora az ábrán látható trapéz területe? (Minden távolságot cm-ben adtunk meg.) A trapéz területével számolunk: Az alapok hossza 5 cm, valamint 3,5+5+2 cm. Így

8 Testekkel kapcsolatos számítások


Letölteni ppt "Geometriai számítások 17. modul © Vidra Gábor, 2007."

Hasonló előadás


Google Hirdetések