Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ívmérték, forgásszögek. Ívmérték (radián) Ha egy r sugarú körben az ív hossza r hosszúságú, akkor az ívhez tartozó középponti szöget 1 radiánnak nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ívmérték, forgásszögek. Ívmérték (radián) Ha egy r sugarú körben az ív hossza r hosszúságú, akkor az ívhez tartozó középponti szöget 1 radiánnak nevezzük."— Előadás másolata:

1 Ívmérték, forgásszögek

2 Ívmérték (radián) Ha egy r sugarú körben az ív hossza r hosszúságú, akkor az ívhez tartozó középponti szöget 1 radiánnak nevezzük. A sugárnyi ívhosszhoz tartozó közép- ponti szög 1 rad. Az ívmértékben mért szög valós számként is értelmezhető, mert két távolság arányát fejezi ki.

3 Átváltás fok és radián között 1°-nak megfelel radián. 1 radiánnak felel meg. 1°-nak megfelel radián. 1 radiánnak felel meg. π 180° π ≈ 57,3° Példák: A teljes kör: 360° → 2  rad félkör: 180° →  rad

4 Szögek ábrázolása egységkörben

5 Mintapélda 1 Határozzuk meg az ábrákon látható szögek nagyságát fokban és radiánban! Mintapélda 2 Megoldás: Először a szögpercet váltjuk tizedfokká: Majd radiánt számolunk: Váltsuk át a következő szöget ívmértékbe: 102°14'.

6 Mintapélda 3 Ábrázoljuk egységkörben a következő szögeket: (k  Z) a)k·180°; b)120°+k·180°; c)60°+k·90°; d)60°+k·120°. Mintapélda 4 Milyen szöget mutatnak az ábrán látható egységkörös ábrák?


Letölteni ppt "Ívmérték, forgásszögek. Ívmérték (radián) Ha egy r sugarú körben az ív hossza r hosszúságú, akkor az ívhez tartozó középponti szöget 1 radiánnak nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések