Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan"— Előadás másolata:

1 Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan
Animáció indítása

2 Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása – hatékonyan
Sokszor előfordul, hogy szimmetrikus, 3 fázisú feszültség v. áramrendszert kell ábrázolnunk, pl. hajtások esetében a félvezetők kapcsolási folyamatainak illusztrálására. Ebben az animációban egy gyors módszert szeretnénk bemutatni egy ilyen ábra szabadkézi elkészítéséhez

3 Rajzoljuk meg a koordináta-rendszer tengelyeit. Húzzunk egymás után 12 függőleges vonalat, két szomszédos vonal között egyenlő távolságot tartva.

4 Rajzoljunk 2-2 vízszintes vonalat, itt is egyenlő távolságot tartva a megfelelő vonalak között.

5 Rajzoljunk egy fűrészfog-
függvényt, amelynek csúcspontjai a függőleges, ill. a vízszintes tengelyhez közelebbi vízszintes vonalak metszéspontjaiban vannak, az ábrán látható módon.

6 Rajzoljuk meg a függvények „sapkáit”, amelyek két szomszédos, azonos előjelű fűrészfog- csúcspont között helyezkednek el úgy, hogy csúcspontjuk a szélső vízszintes vonalon van, amint azt az ábra mutatja.

7 Vastag vonallal húzzuk át a fázisok időfüggvényeit. Legjobb, ha ezt 3 különböző színnel tesszük meg. Sokszor hasznos, ha berajzoljuk az egyes fázisok nullátmeneténél a másik két fázis pillanatértékéhez tartozó vízszintes vonalakat is, az ábrán látható módon.

8 Ne feledkezzünk meg a tengelyfeliratokról sem! A függőleges tengely tipikusan áram, vagy feszültség, a vízszintes idő (t) vagy villamos szög (t).


Letölteni ppt "Szimmetrikus 3f mennyiségek ábrázolása hatékonyan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések