Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Grafikus ábrázolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Grafikus ábrázolás."— Előadás másolata:

1 Grafikus ábrázolás

2 A diagramtípusok a táblázatkezelőben

3 Halmozott oszlopdiagram
 Az oszlopdiagramok Különböző, de egynemű, időszakosan változó adatok szemléltetésére, összehasonlítására használjuk. Több adatsor Halmozott oszlopdiagram: az egyes adatsorokat szimbolizáló oszlopok egymás tetejére kerülnek, így nemcsak az egyes oszlopok nagysága, hanem azok együttes értékük is leolvasható. 100%-ig halmozott oszlop: nemcsak összeadódnak az értékek, hanem a kategóriák összeadott értékeinek százalékában fejezzük ki az egyes összetevőket. Halmozott oszlopdiagram

4 A vonaldiagramok Egy vagy több adatsor megjelenítésére alkalmas. Az ábrázolás alapjául a pontok szolgálnak, melyeknek a függőleges tengelyen mért magassága fejezi ki az ábrázolandó érték nagyságát.

5 Kördiagram Egy adott mennyiség megoszlásának az ábrázolására használhatjuk. A részadatok nagyságát az egyes körcikkek aránya fejezi ki. Alkalmazzuk, ha az egyes részeknek az egészhez való viszonyát szeretnénk kifejezni. (kör-kör, kör-sáv, perec) kördiagram kör-kör diagram

6 Perecdiagram A kördiagram speciális fajtája a perecdiagram.
Előnyös tulajdonsága, hogy lehetővé teszi több adatsor egyidejű megjelenítését, de hátránya, hogy az ábra optikailag nem semleges, mivel nem azonos területűek az egymás alatt-felett sorakozó körsávok.

7 Sávdiagram A sávdiagram az oszlop diagrammal gyakorlatilag megegyezik, csak az egyes oszlopok vízszintesen helyezkednek el. Az altípusai megegyeznek az oszlopdiagraméval.

8 A területdiagram A területdiagramon az adatok nagyságát az egyes területek fejezik ki. Mivel értelmezése és a konkrét értékek leolvasása nem túl egyszerű, ezért ritkábban használatos.

9 Speciális diagramok A sugárdiagram több adatsor vagy adatoszlop ábrázolására alkalmazható. A több adatsor skálázása nagyságrendileg eltérő lehet, így ezzel a diagramtípussal csak azonos karakterű jellemzőket ábrázolhatunk. (Célszerű kevés adatsort választani.)

10 Speciális típusú diagramok közé tartozik az árfolyamdiagramok
Speciális típusú diagramok közé tartozik az árfolyamdiagramok. Ezek közé tartozik pl. a maximum-minimum-zár diagram, amelyhez a nevéből adódóan legalább ez a három adatsor szükséges az elkészítéséhez a megadott sorrendben. Az adatsor legkisebb és legnagyobb értékét összekötve fejezi ki ezek különbségét.

11 A pontdiagram gyakran használt ábrázolási mód kétváltozós adatsorok grafikus ábrázolására. Ennek a diagramtípusnak a legfontosabb alkalmazási célja, hogy a két változó közötti kapcsolatot szemléltesse, melyeknél nem értelmezhető az időbeli folytonosság változás.


Letölteni ppt "Grafikus ábrázolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések