Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDASÁGI INFORMATIKA II. LAPTOP VÁSÁRLÁS Készítette: Gáncs Júlia Horváth Henrietta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDASÁGI INFORMATIKA II. LAPTOP VÁSÁRLÁS Készítette: Gáncs Júlia Horváth Henrietta."— Előadás másolata:

1 GAZDASÁGI INFORMATIKA II. LAPTOP VÁSÁRLÁS Készítette: Gáncs Júlia Horváth Henrietta

2 Ki legyen a társam a feladat elkészítésében? Milyen termékcsoportot válasszunk a vizsgálathoz? Megkaptuk a félévi feladatunkat…

3 Választás: Én előző félévben vettem laptopot, nagyon megkönnyíti a munkámat! Én is tervezem, hogy a közeljövőben veszek egyet, de még nem tudtam választani… vizsgáljuk meg a laptopokat!

4 Adattábla elkészítése: Attribútumok szerint rendeztük az objektumokat; Sorszámoztuk az adathalmazt; Minden attribútumhoz tartozik érték, dimenzió, dátum, térbeli kötődés, forrás; Auto szűrő készítése;

5

6 Pivot tábla készítése 1.: Adatok / Kimutatás vagy kimutatás diagram… Kimutatás forrása: Microsoft Office Excel lista vagy adatbázis Kimutatás típusa: Kimutatás

7 Pivot tábla készítése 2.: A használni kívánt adatokat tartalmazó táblázattar- tomány az adatok táblázat lesz.

8 Pivot tábla készítése 3.: A kimutatást új munkalapon helyezzük el; Elrendezés opció választása;

9 Pivot tábla készítése 4.: Behúzás: Oldal: ID, dátum; Sor: objektum; Oszlop: attribútum, dimenzió; Adat: érték összegez- ve;

10 Pivot tábla készítése 5. (a kész Pivot tábla) :

11 Alapadatok tábla: Az értékek a pivot tábla hivatkozásaiként kerülnek be a mezőkbe. Az utolsó két sorba kikell számolni a minimum [pl. B10=MIN(B3:B9) ] és a maximum [pl. B11=MAX(B3:B9) ] értékeket.

12 Rangsorszámok táblázat: A rangsorszám megállapításához a Sorszám függvény használata szükséges: pl. B14=SORSZÁM(B3;$B$3:$B$9;0). Az egyforma értékek ugyan azt a sorszámot fogják kapni.

13 Lépcső és COCO tábla elkészítése 1.:

14 Lépcső és COCO tábla elkészítése 2.: Számolt ár a 34. sorban: =SZUM(B34:I34) =FKERES(D14;$A$24:$I$30;D$31;0)

15 Lépcső és COCO tábla elkészítése 3.: Solver paraméterek megadása: A korlátozó feltételek: az adott cella az előzőnél nem lehet nagyobb. Az összes eltérés cellája a célcella lesz. Hogy a legkisebb eltérést kapjuk, a minimumot kell bejelölnünk. Módosuló cellák értékei adják a Lépcsők táblázat értékeit.

16 Lépcső és COCO tábla elkészítése 4.: Solver futtatása után látszik, hogy mely attribútumok számítanak zajnak. Értéke minden termék esetén azonos. Termékek minősítése. A Solver-t addig kell lefuttatni egymás után, amíg az eltérések különbségei csökkennek egymáshoz képest.

17 Vége…


Letölteni ppt "GAZDASÁGI INFORMATIKA II. LAPTOP VÁSÁRLÁS Készítette: Gáncs Júlia Horváth Henrietta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések