Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. Előadás Fogaskerekek fogazása.. Mivel egy egymást forgató fogaskerékpár esetén a fogaskerekek „nem hatolnak egymásba és nem vállnak el egymástól”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. Előadás Fogaskerekek fogazása.. Mivel egy egymást forgató fogaskerékpár esetén a fogaskerekek „nem hatolnak egymásba és nem vállnak el egymástól”"— Előadás másolata:

1 10. Előadás Fogaskerekek fogazása.

2 Mivel egy egymást forgató fogaskerékpár esetén a fogaskerekek „nem hatolnak egymásba és nem vállnak el egymástól” ezért a következő ábrában a közös érintőre merőleges sebességek azonos nagyságúak. Innen:(ω ₁ (t))/(ω ₂ (t))=(O ₂ P(t))/(O ₁ P(t))

3 Megjegyzés Ha a hajtó fogaskerék állandó sebességgel forog, akkor a meghajtott fogaskerék sebessége állandó akkor és csak akkor, ha P(t) Az előző ábrán lévő P pont időbeni helye állandó. Állítás Adott egy γ:(a,b)→R² görbe amin csúszásmentesen gördül egy k kör. Ennek a körnek tekintsük egy P pontját, mely leír egy P(t) görbét a gördülés közben. Ha a t időpillanatban az elgördült k kör a T(t) pontban érintkezik a γ görbével és ekkor a P pont helye P(t), akkor a P(t)T(t) egyenes merőlegesen metszi a P′(t) érintőt a P(t) pontban.

4 A fenti P(t) görbe néhány speciális esete ha: γ egy egyenes, akkor P(t) egy cikois; ha γ(t) egy K kör és k ezt kívülről érint, akkor P(t) epiciklois; ha γ(t) egy K kör és k ezt belülről érint, akkor P(t) hipociklois. Ha racionális szám a két kör sugarának aránya, csak akkor záródik a fogazás. Hipo-epiciklois pár esetén ha egész fogak vannak, akkor esznek toló és húzó ágak, ami nem jó alkalmazásban, ha racionális az arány és így sűrű a fogazás akkor csak toló ágak lesznek.

5 Hipo-epiciklois pár, mint folyadék pumpa alkalmazható. Ha a hipo-epicikois párnál végtelen sugarú a kör, akkor olyan mintha egy egyenes tolódna el önmagában, miközben két kört érint (melyek forognak) Ennek az egyenesnek egy pontja egy körevolvens lesz (mindét körre vonatkoztatva 1-1), ez nem lehet túl nagy, mert akkor fizikailag kivitelezhetetlen, ezért sok pici ilyen párt tekintünk, ami egy fogaskerék párt fog adni.


Letölteni ppt "10. Előadás Fogaskerekek fogazása.. Mivel egy egymást forgató fogaskerékpár esetén a fogaskerekek „nem hatolnak egymásba és nem vállnak el egymástól”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések