Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GRÁFELMÉLET. Alapfogalmak GRÁF: pontokból és vonalakból álló alakzat. A pontok a gráf csúcsai (vertex) vagy szögpontjai, a vonalak a gráf élei (edge).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GRÁFELMÉLET. Alapfogalmak GRÁF: pontokból és vonalakból álló alakzat. A pontok a gráf csúcsai (vertex) vagy szögpontjai, a vonalak a gráf élei (edge)."— Előadás másolata:

1 GRÁFELMÉLET

2 Alapfogalmak GRÁF: pontokból és vonalakból álló alakzat. A pontok a gráf csúcsai (vertex) vagy szögpontjai, a vonalak a gráf élei (edge). Fáknak nevezzük: az összefüggő, körnélküli gráfokat. Egyszerű gráf: amelyben nincs hurokél (egy csúcsot önmagával összekötő él) és nincsenek többszörös élek sem, tehát azonos pontok között haladó különböző élek.

3 Alapfogalmak Egy csúcspont fokszáma: a rá illeszkedő élek száma. Összes fokszám: 2*élek száma Izolált csúcs: ha nem illeszkedik rá él. Telített csúcs: ha minden más ponttal össze van kötve Véges gráf: véges számú csúcsot tartalmaz. Összefüggő(teljes) gráf: ha bármely két különböző csúcsa között halad él. Reguláris gráf: ha a fokszám minden csúcsra azonos. Komplementer gráf: pontjai megegyeznek az eredetivel, de ott van él, ahol az eredetiben nincs Izomorf gráf: minden pontja és éle összerendelhető egyértelműen az eredetivel.

4 Alapfogalmak Út: élek egymáshoz csatlakozó sorozata, amely egy csúcsot legfeljebb egyszer tartalmaz. Kör: élek egymáshoz csatlakozó sorozata, ami záródik, tehát az utolsó és az első élnek van közös végpontja, és nincs ismétlődő csúcs. Hamilton kör: egy, a gráf minden csúcsán pontosan egyszer áthaladó kör. Euler kör: minden élen egyszer átmenő kör Irányítatlan gráfIrányított gráf (kifokszám, befokszám) v2v2 v3v3 v4v4 V1V1 V2V2 V3

5 Alapfogalmak Szomszédsági (csúcs) mátrix: v1v1 v3v3 0 1 2 11 0 2 0 0 V1V1 V2V2 V3 0 0 0 1 10 1 1 1 0 0 1 0 0 1 0


Letölteni ppt "GRÁFELMÉLET. Alapfogalmak GRÁF: pontokból és vonalakból álló alakzat. A pontok a gráf csúcsai (vertex) vagy szögpontjai, a vonalak a gráf élei (edge)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések