Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá."— Előadás másolata:

1 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá tételéről és ellenőrzésének bővítéséről” Üvegzseb program a korrupciómentes közéletért

2 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Előzmények: Az elmúlt években átláthatatlanná vált a közpénzek felhasználása: többmilliárdos tételek találtak gazdára közbeszerzési eljárás nélkül; a kezességvállalások mértéktelenül megnövekedtek; az állami támogatások hátterében gyakran politikai indítékok álltak; gyakorivá váltak a korrupciós botrányok.

3 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Az üvegzseb program célja: az állami gazdálkodás átláthatóbbá tétele és az ellenőrzés kiterjesztése  A korrupció kiküszöbölése  A közvagyon-használat nyilvánossága  A közpénzfelhasználás átláthatóbbá tétele a nyilvánosság erejével

4 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A szabályozás nem új törvénnyel, hanem mintegy 20 törvény módosításával történik. Rendezi a közérdekű adatok nyilvánossága és az üzleti titok egymáshoz való viszonyát; Erősíti az Állami Számvevőszék szerepét és hatáskörét; Átláthatóbbá teszi a költségvetési szervek működését; Szűkíti az állami, illetve az önkormányzati költségvetési pénzeszközökből gazdálkodó szervezetek alapítási lehetőségeit; Biztosítja az állami, önkormányzati források felhasználásával létrehozott nonprofit szervezetek átláthatóságát. A törvénycsomag:

5 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 1.. A köztulajdon-használat ellenőrzésének bővítése Az Állami Számvevőszék vizsgálhatja az államháztartás alrendszeréből finanszírozott beszerzéseket és a közvagyont érintő szerződéseket is. (Eddig csak az állami költségvetésből juttatott támogatások felhasználását ellenőrizhette.)

6 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 2. A közpénz-felhasználás és a köztulajdon-használat nyilvánosságának bővítése, az üzleti titok szabályozása A szabályozás meghatározza, hogy a magánszférában milyen körben kell biztosítani a nyilvánosságot, mikor nem lehet üzleti titokra hivatkozva információkat visszatartani. (A magántitok alkotmányos alapelvének figyelembe vételével.)

7 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 3. Az államháztartási törvény módosítása  Az állami, önkormányzati költségvetési támogatások adatainak hivatalos közzététele;  A közpénzeket, a közvagyont érintő szerződések főbb adatainak közzététele (5 millió forint nettó értéket meghaladó ügyletek esetében);  A Kormány – meghatározott esetekben – a kezességvállalás esetén közbeszerzési eljárást köteles alkalmazni;  Költségvetési szervek alapításához pénzügyminiszteri engedély szükséges;  Központi költségvetési szerv csak a Kormány előzetes jóváhagyása mellett alapíthat gazdasági társaságot.

8 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 4. A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása Szigorodik a társaságalapítás módja, a helyi önkormányzatok által működtetett vállalkozásokra is érvényesek lesznek az állami tulajdonú gazdasági szervekre vonatkozó szabályok.

9 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 5. A közpénzek felhasználására vonatkozó szabályok szigorítása a közhasznú szervezeteknél Közalapítvány és közhasznú társaság csak akkor hozható létre, ha az megfelel a közhasznú szervezetekről szóló törvényi rendelkezéseknek.

10 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 6. Vagyonnyilatkozat-tételi szabályok módosítása A törvénytervezet pontosítja az állami és önkormányzati egyedi támogatások elbírálásában résztvevők vagyonnyilatkozat-tételi szabályait.

11 Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A törvénycsomag részei 7. A közbeszerzési törvény módosítása A törvény hatálya alá kerülnek azon gazdálkodó szervek is, melyeknek alapítója (állam, önkormányzat stb.) jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat ellátását adja át, és működésüket rendszeres költségvetési juttatással támogatja.


Letölteni ppt "Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá."

Hasonló előadás


Google Hirdetések