Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, 2009. február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, 2009. február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása."— Előadás másolata:

1 Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, 2009. február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása

2 A felsőoktatási törvény változásai A felsőoktatási intézmények a törvényben olyan jogosítványokat kapnak, melyek a rugalmas vagyongazdálkodást segítik (pl.: a vagyonhasználat természetben való megfizetése).

3 a felsőoktatási intézmények által kezelt vagyon értékesítésekor az intézmény saját hatáskörben a Magyar Állam nevében eljárva végzi a lebonyolítást; az ellenértékre is a felsőoktatási intézmény jogosult amennyiben a bevételt fejlesztésre használja fel; az értékesítés valós piaci értéken történhet, az adott illetékes önkormányzat elővásárlási jogának kikötésével; a miniszter előzetes egyetértésével; a vagyonértékesítés előtt az MNV Zrt. értesíteni kell; A felsőoktatási intézmény által kezelt ingatlan értékesítésének folyamata I.

4 az MNV Zrt. 30 napon belül kifogást emelhet akkor, ha az ingatlanra korábbi bejelentés alapján más állami szerv, költségvetési szerv elhelyezése indokán igényt tart (ezt az ellenérték átvállalása mellett teheti meg); az értékesítést követően a szerződést meg kell küldeni az MNV Zrt-nek; amennyiben az értékesítés ellenértékének felhasználása meghatározott időpontig nem történik meg, akkor az összeget be kell fizetni az MNV Zrt-nek. A felsőoktatási intézmény által kezelt ingatlan értékesítésének folyamata II.

5 az állami vagyonról szóló törvény szerint a központi költségvetési szervek az általuk használt állami ingatlanvagyon után használati díjat fizetnek; a felsőoktatási intézmények e fizetési kötelezettség alól mentesülnek, ha az állami vagyon értékének megőrzését, felújítását természetben róják le; Vagyonhasználati díj megfizetése

6 Vagyonkezelői szerződések a felsőoktatási intézmények a vagyonhasználati díj fizetése helyett az állami vagyon használatának ellenértékeként a hároméves fenntartói megállapodásban meghatározott összeget köteles a vagyon állagának megóvására, karbantartására és felújítására fordítani; a fenti rendelkezésben előírt összeg megállapítása érdekében a fenntartói megállapodásokat 2009. március 31-ig kell felülvizsgálni.

7 A felsőoktatási intézmények tulajdonában lévő gazdasági társaságokat érintő változások Eltérően a központi költségvetési szervek jogállásáról szóló törvény rendelkezéseivel, a felsőoktatási intézmények által alapított gazdasági társaságok további gazdasági társaságokat hozhatnak létre.

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, 2009. február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések