Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Környezetvédelmi termékdíj szabályozás változásai a gyakorlatban 2012-ben Savaria Egyetem február 21. DINASZTIA KFT. Stieber Attila Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó Tel: 06/30/

2 BEJELENTÉSEK Alapszabályként minden a termékdíj-kötelezettségre kiható változás bejelentésére 15 nap áll rendelkezésre, amely bejelentést a KT12 Bejke lapon kell megtenni Egyéni hulladékkezelés bejelentésének határideje e volt, ez a határidő jogvesztő Átalánydíj –fizetési jogosultság bejelentése április 20-a Kötelezettség keletkezés időpontjának megváltoztatása évre (tárgyévet megelőző év dec. 20-a) Átmeneti szabályként a kötelezettség keletkezésének bejelentési határideje az általános szabályoktól eltérően április 20-a, az első negyedéves bevallás benyújtási határideje, és ezen időpontig van lehetőség a évi kötelezettség keletkezés időpontját megválasztani a évi készlet tekintetében is Átmeneti szabályként a a előtt megkötött Átvállalási Szerződések bejelentési határideje január 31-volt.

3 NYILVÁNTARTÁS-VEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG
A termékdíjköteles termék Megnevezése CSK/KT kódja Vámtarifaszáma Egységnyi mennyisége (kg-ban) Termékdíj-tétele Eredete (külföld, belföld) A termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja A termékdíj bevallásának adó-megállapítási időszaka A termékdíj megfizetésének napja

4 BEVALLÁS Alapszabály szerint a bevallás határideje egységesen
a tárgynegyedévet követő hó 20 -a átalánydíj-fizetésre jogosult gazdálkodók – kivéve a mezőgazdasági termelők - évente egyszer, a tárgyévet követő hó 20-áig a termékdíj-előleg bevallók a 3. negyedévi bevallásban, október 20-áig nyújtják be bevallásukat. 2011. évi UHA benyújtási határideje: február 25-e! A mezőgazdasági termelő átalánydíj-fizetésre bejelentkezettek nem nyújtanak be bevallást, nyilvántartás-vezetési kötelezettségük sincs Termékdíj előleg számításának módja: az első három negyedév befizetett termékdíj harmadának 80%-a, amibe beleszámít a pótbevallások, önellenőrzések keretében befizetett termékdíj is.

5 TERMÉKDÍJ-BEFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG
A termékdíj befizetés határideje a bevallás benyújtásának határideje, minden tárgynegyedévet követő hó 20-a. A termékdíj-előleg befizetés határideje december 20-a. Kötelezettség keletkezés időpontjának változtatása esetén a termékdíj befizetés határideje január 20-a. Az átalánydíj-fizetésre jogosult – kivéve a mezőgazdasági termelő - termékdíj befizetési határideje január 20-a. Az átalánydíj-fizetésre jogosult mezőgazdasági termelő termékdíj befizetési határideje április 20-a. Amennyiben a fizetendő termékdíj az 1000,-Ft –ot nem éri el, azt nem kell megfizetni, ezzel összhangban amennyiben a visszaigénylés, vagy az önrevízió különbözet az 1000,-Ft –ot nem éri el, azt a vámhatóság nem utalja ki.

6 A SZÁMLÁN TÖRTÉNŐ TERMÉKDÍJ-FELTŰNTETÉSI KÖTELEZETTSÉG
A számlán való feltűntetési kötelezettség – köznapi használatban záradékolás Alapszabály szerint a csomagolószer, illetve a reklámhordozó papír első belföldi forgalomba hozóját Átvállalás esetén a Kötelezettet A kötelezett és vevőinek visszaigénylésre jogosult vevőjének kérésére az eladót Számlán történő átvállalás esetén (kenőolaj első belföldi forgalomba hozója a vevőtől) az átvállalót terhelő kötelezettség.

7 SZÁMLA-ZÁRADÉK MINTÁK
Csomagolószer termékdíjának visszaigénylésére jogosult kérésére alkalmazandó záradék „ A környezetvédelmi termékdíj összege a bruttó árból ...…Ft, ebből a műanyag csomagolószer (CsK-kód: ……) környezetvédelmi termékdíj összege ……. Ft (42 Ft/kg), a papír csomagolószer (CsK-kód:… …) környezetvédelmi termékdíj összege ……..Ft (20 Ft/kg), befizető kötelezett neve:………………..…, címe:……………...., adószáma:………..…,VPID száma:……………….. kötelezett által kibocsátott számla száma, kelte:……………..…” Csomagolószer első belföldi forgalomba hozatala esetén alkalmazandó záradék "a csomagolószer termékdíj összege a bruttó árból ……..Ft” Csomagolás részeként forgalomba hozott csomagolóeszköz esetén alkalmazandó záradék: „ a csomagolás termékdíj-kötelezettség az eladót terheli” Nyilatkozat alapján történő mentesülés esetén alkalmazandó záradék 1) „a csomagolószer termékdíj-kötelezettség a vevő eseti nyilatkozata alapján a vevőt terheli” 2) „a csomagolószer termékdíj-kötelezettség a vevő ……számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján a vevőt terheli” Szerződéses átvállalás esetén alkalmazandó záradék " a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés ....) pontja alapján a vevőt terheli„ Reklámhordozó papír első belföldi forgalomba hozatala esetén alkalmazandó záradék „ a reklámhordozó papír termékdíj összege a bruttó árból…..Ft” Egyéb kőolajtermék számlán történő átvállalása esetén: „ az egyéb kőolajtermék vevője nem termékdíj-kötelezett, a bruttó árból …..Ft termékdíj átvállalásra került.”

8 TERMÉKDÍJ-KÖTELEZETTSÉG ÁTVÁLLALÁSA
Szerzõdés alapján a termékdíj-kötelezettséget a kötelezettõl a) az elsõ belföldi vevõ, ha a kötelezettõl megvásárolt termékdíjköteles termék legalább 60%-át külföldre értékesíti, b) a bérgyártó, c) a 1234/2007/EK rendelet szerinti mezõgazdasági termelõi szervezõdésen keresztül forgalomba hozott termékdíjköteles termék esetén a termelõi szervezõdés, d) a csomagolószer elsõ belföldi vevõje, ha csomagolást hoz létre a csomagolószerbõl, e) csomagolóanyag esetében az azt csomagolóeszköz elõállítására felhasználó elsõ belföldi vevõ átvállalhatja.

9 TERMÉKDÍJ-KÓDOK ALKALMAZÁSA (CSK, KT)
a) Csk- kódot csomagolószerek esetében az alábbi esetekben alkalmazunk: Nyilvántartásban Bevallásban Vevő kérésére a visszaigénylés igénybevételére jogosító záradékban Átvállalási Szerződésben és annak bejelentésében Időszaki nyilatkozatban b) KT-kódot alkalmazunk minden más termékkör, illetve korábbi időszakról áthúzódó csomagolási-termékdíj visszaigénylési jogosultság igénybevétele esetén:

10 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
DINASZTIA KFT. STIEBER ATTILA OKL. SZAKKÖZGAZDÁSZ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ TANÁCSADÓ 06/30/


Letölteni ppt "Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések