Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató 2009. február.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató 2009. február."— Előadás másolata:

1 Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató 2009. február 10.

2 Bevallások egyszerűsítése A magánszemély három lehetőség közül választhat:  önadózóként benyújtja a 0853-as bevallást,  a munkáltatótól (társas vállalkozástól) kéri az éves adójának a megállapítását,  az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújt be.

3 Bevallások egyszerűsítése az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2009. február 25- éig, az előző pontban nem említett magánszemélyeknek 2009. május 20-ig kell benyújtaniuk a bevallást.

4 Újdonság: Társadalmi igény a bevallások egyszerűsítése APEH középtávú stratégiája megfogalmazza a szolgáltató adóhatóság kialakítását Határidők: - Egységcsomag: 2009. január 31. - Nyilatkozat: 2009. február 15. /16./ - Ajánlat: 2009. április 30. - Beküldés: 2009. május 20. Bevallások egyszerűsítése Egyszerűsített bevallás

5 az a magánszemély nyújthat be, aki: ● adóévben csak olyan bevallásköteles jövedelmet szerzett, melyből munkáltatója, kifizetője adót/adóelőleget vont le, ingó, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származott adókötelezettsége, nem folytatott egyéni vállalkozói tevékenységet, mezőgazdasági őstermelői tevékenységből adóköteles bevétele nem származott. Bevallások egyszerűsítése Egyszerűsített bevallást

6 Bevallások egyszerűsítése Pótlékmentes részletfizetés Lehetőség, legfeljebb 4 havi pótlékmentes részlet vállalása a bevallásban a 100 ezer Ft- nál nem nagyobb szja tartozásra, egyéni vállalkozó és áfa fizetésére kötelezett magánszemély részére ez a lehetőség nem biztosított.

7 Bevallások egyszerűsítése Bevallást helyettesítő nyilatkozat A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó nyilatkozik arról, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem kerül sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett, 09NY azaz a „nulla” értékadatot tartalmazó nyilatkozat a 2009. január 1-jével kezdődő bevallási időszakokra alkalmazható.

8 Bevallások egyszerűsítése 09NY benyújtása A nyilatkozat 01,08,12,26,43,50,58,65 számú bevallásokat érintően tehető, valamennyi adózói kör benyújthatja, elektronikus úton kell a nyilatkozatot megtenni:  eredeti bevallási határidőig,  akár az egész évre előre.

9 Elektronikus szolgáltatások bővítése Ingatlanértékesítési kalkulátor Segítséget nyújt a magánszemély számára a 2008.január 1-jét követő ingatlan- értékesítésből származó jövedelem és az azt terhelő adó megállapításához. Elérhetőség: www.apeh.hu/ingatlanértékesítési kalkulátor

10 Elektronikus szolgáltatások bővítése Köztartozásmentes adózói adatbázis Közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódó, 200 ezer Ft-ot meghaladó kifizetések teljesítéséhez szükséges, adóigazolás „kiváltására” szolgáló adatbázis. Az adózók első alkalommal 2009. január 31-ig jelentkezhettek az adatbázisba való felkerülés érdekében, az állami adóhatóság a kérelem benyújtását követő hónap 10. napjáig veszi fel az adózót az adatbázisba.

11 A TEÁOR- és szakmakód konverzióval Azokat a tevékenységi köröket, -amelyek automatikusan nem sorolhatóak át, -és az adózók ezidáig nem módosítottak, változásként kell bejelenteniük az adóhatósághoz. A bevallásaikat elektronikusan teljesítő adózók ezen kötelezettségükről külön értesítést is kapnak.

12 A TEÁOR- és szakmakód konverzió A változás bejelentés határideje egyidejű : –a 2009. évi első adómegállapítási időszaki bevallás, –éves bevallásra kötelezett adózók esetén: a 2008. évi éves adóbevallás benyújtásának határidejével. Az adózók munkáját TEÁOR/szakmakód- kalkulátor segíti. Elérhetőség: www.apeh.hu/tevékenységlekérdező ésTEÁOR/szakmakód kalkulátor

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

14 Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató 2009. február 10.


Letölteni ppt "Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató 2009. február."

Hasonló előadás


Google Hirdetések