Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr."— Előadás másolata:

1 A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.

2 rehabilitáció A illetve B evidenciával javítja:
Az edzésprogramokon alapuló, multidiszciplináris rehabilitáció A illetve B evidenciával javítja: a beteg állapotát, életminőségét, munkavégző képességét, a várható élettartamot, csökkenti a rizikó tényezőket és ezzel a komorbiditások manifesztációját, az orvosi/kórházi Ellátásszükségességét nem csak a szívbetegségekben, hanem a krónikus tüdőbetegségek nagyrészében, a hypertóniában, Vesekárosodásban Diabeteszben lipid rendellenességekben, érszűkületben, depresszióban és szorongásban obezitásban …

3 A „mindenkinek ajánlott fizikai aktivitás”
(a hét lehetőleg minden napján, 30 60 perces lihegtető-megizzasztó, a nagy izomcsoportokkal végzett aerob jellegű bármilyen aktivitás --pulzus a 170 mínusz életévek felett--, ezen kívül heti kétszer rezisztencia gyakorlatok.

4 Azonosságok és eltérések
a „mindenkinek ajánlott” aktivitástól. heti tartama intenzitása veszély egyéb Szív tünet határolt aritmia monitorozás illetve 60-80% COPD u.a u.a dyspnoe hypoxémia felső végtag Diab lehetőleg minden nap azonos kalóriaigényű mozgás, neuropátia, hypoglykémia Diab mint a „mindenkinek.ajánlott”, bőrvédelem, neuropátia Lipid zavarok: mint a „mindenkinek ajánlott” Obezitás: mint a „mindenkinek ajánlott”, de hosszabb, intenzitása 50-60% Osteoporosis: mint a „mindenkinek ajánlott”, plusz ügyesség, egyensúly fejlesztés Psychés zavarok: mint a „mindenkinek.ajánlott”, társaságban. PAD mint a „mindenkinek ajánlott”, a küszöb ismételt elérésével

5 A rehabilitáció lehetőségei Hiányzik az ambuláns rehabilitáció!
Mintegy 10 ezer ágy: 1100 kardiológiai, plusz Sziv-Klubok, kórházi ambuláns rehab. programok Mintegy 600 pulmonológiai (tüdőgondozói amb. rehab. kezdetei). Idősek, osteoporotikusok stb számára közösségi házak, ambulanciák elvétve. Diabetes ezer Hypertóniás sok százezer Lipid eltéréssel több százezer Obes sok százezer Depressziós sok százezer Érszűkületes 50 ezer Kistelepüléseken, távol az Eü. létesítményektől: Hiányzik az ambuláns rehabilitáció!

6 A M. Sportorvosi Társaság és a
M. Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság közös kezdeményezése: Az azonos terhelhetőségű/teljesítőképességű betegek(diagnózisra kevés tekintettel) összevont rehabilitációs programmjai, heti 3 alkalommal, közösségi házak, fittnesz klubok stb. szakképzett (ráképzett) személyzet és orvosi kontrol mellett,(az itthon is ismertetett) nemzetközi tapasztalatok, útmutatók szerint.


Letölteni ppt "A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések