Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cím név.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cím név."— Előadás másolata:

1 cím név

2 Testösszetétel elemzése
TTM TTS BMI FFM LBM F% FM MM M% BMR

3

4 Pulzus: a verőereknek (artéria) a szívveréssel egyezően fellépő periodikus lüktetése.
Relatív nyugalmi pulzus (RNYP): a legalacsonyabb mérhető pulzusszám, amelyet ébredés után határozhatunk meg. Átlag embernél kb. 70 bpm/perc. Lehetőleg fekvő testhelyzetben, nyugodt körülmények között mérjük. Relatív maximális pulzus (RMP): a fizikai határterhelés, vagyis maximális teljesítményen elérhető legmagasabb szívfrekvencia-érték (kiszámítási módja: 220-életkor). A maximális intenzitáson történő edzés szervezetünkre - elsősorban a szívre - olyan mértékű terheléssel jár, amelyet az nem képes hosszú ideig elviselni.

5 Munkapulzus (MP): a fizikai erőkifejtés, testmozgás közben mért percenkénti szívverések száma. Az a pulzusszám, amin a mozgás károsodás nélkül végezhető, a legjobb keringési viszonyok mellett. Állóképesség: a szervezet elfáradással szembeni ellenálló képessége, hosszantartó sportbeli erőkifejtéseknél. Relatív aerob kapacitás: A szervezet oxigénfelvevő képessége, melyet elsősorban a szív perctérfogata határoz meg, de jelentős szerepe van a légzőrendszernek is. Az aerob kapacitás színvonalát befolyásoló tényezők: - a légzésfunkció - a keringési rendszer működése - az oxigénszállítás Aerob jellegű terhelések esetén, ha az oxigénkínálat és az oxigénszükséglet egyensúlyban van, a szervezet úgynevezett „egyensúlyi” (steady state) állapotban működik. Ilyen feltételek mellet a munkavégzés lehetősége elméletileg rendkívül hosszú ideig biztosítható.

6 Anaerob kapacitás: egy olyan biokémiai folyamat, amely lehetőséget biztosít rövidebb-hosszabb munkavégzésre oxigén nélkül is. Erre akkor kerül sor, ha a terhelés intenzitása olyan nagy, hogy elegendő oxigén felvételére nincs lehetőség, vagy a sportoló elérte maximális oxigénfelvevő képességét, de a terhelés tovább nő. Ilyen körülmények között a további munkavégzéshez szükséges energia biztosítására két lehetőség van: anaerob alaktacid anyagcsere-folyamat és anaerob laktacid anyagcsere-folyamat. Anaerob töréspont: Aerob–anaerob átmenet. Több paraméterrel is jellemezhető: légzési töréspont, laktát töréspont, pulzus töréspont, RQ érték.

7 Diagram elemzése

8 Edzés intezitás meghatározása


Letölteni ppt "Cím név."

Hasonló előadás


Google Hirdetések