Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismertető prezentáció a dohányzásról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismertető prezentáció a dohányzásról"— Előadás másolata:

1 Ismertető prezentáció a dohányzásról
Készítette: Balogh Andrea 10.b osztályos tanuló

2 Kár a tüdőben: A füst, ahogyan bejut a tüdőbe, útközben mindenhol növeli a rák kialakulásának valószínűségét. A légutakba bejutó füst folyamatos irritáló hatása miatt krónikus légcsőhurut alakul ki. Ez szintén hozzájárul a dohányosok korai halálozásához.

3 … szívben, erekben A dohányzás hatására az ereken fokozódik az érelmeszesedés. Vagyis az erek fala merevvé, sérülékennyé válik. Az ereken belül mészszerű anyag rakódik le, beszűkítve ezzel az ér keresztmetszetét, rontva a szervek vérellátását. A szívben az érelmeszesedés hatására nő a szívinfarktus esélye.

4 Gyomorban A nikotin növeli a gyomorsav szekréciót, serkenti a bél mozgását.

5 Nemi szervvel kapcsolatos hatás:
A nikotin érösszehúzó hatása miatt gátolja a merevedést. Hosszú távon pedig az érelmeszesedés érszűkítő hatása miatt impotencia alakul ki. Mindezek hatása hátráltatja a fogamzást.

6 A dohányzásról, mint drogról:
A dohányzás során a nikotin alakítja ki a függőséget. A nikotin tulajdonképpen egy mérgező vegyület. .

7 1 cigaretta 2 mg-os nikotintartalmának 50 %-a kerül a füstbe, az 1 mg, ennek mondjuk 50%-a felszívódik, az 0.5 mg cigarettánként. Akkor ötven db cigarettából már be lehet vinni egy halálos adagot. Egy erős dohányos a halálos adag többszörösét juttatja be naponta a szervezetébe. A szervezete hozzászokik az egyre nagyobb nikotin mennyiséghez.

8 A kátrányról Az égés során keletkező anyagok sokaságát jelenti. Ez a füst alkotóeleme, tehát a dohányzás során a tüdőbe bejut és ott lerakódik. A tüdőben lerakódott kátrány számos más elváltozást is okoz. Egyes számítások szerint napi 20 szálat elszívó dohányos ember tüdejében 10 év alatt 2 kg kátrány rakódik le.

9 A cigaretta részei: Égési zónának nevezzük azt a részt, ahol a cigit meggyújtják. A cigi másik végén található az úgynevezett füstszűrő.

10 Ez történik ha egy aktív dohányos leteszi a cigit:
20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás és pulzus értéke. 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szénmonoxid. 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin. 

11 72 óra múlva a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő energiaszintjük.
4 hét múlva költhetnénk el az első 15000Ft-os megtakarításunkat és innentől kezdve folyamatosan. 4-12 hét múlva javul a vérkeringés. 3-9 hónap múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés, a fulladás. 

12 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata a felére csökken.
És végezetül: 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának kockázata a dohányosokéhoz képest a felére csökken.


Letölteni ppt "Ismertető prezentáció a dohányzásról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések