Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A légzés és az egészség. A mellhártya és a légző izmok  A mellhártya  A mellhártya:  Be- és kilégzésben fontos szerepe van  Két lemeze van, közöttük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A légzés és az egészség. A mellhártya és a légző izmok  A mellhártya  A mellhártya:  Be- és kilégzésben fontos szerepe van  Két lemeze van, közöttük."— Előadás másolata:

1 A légzés és az egészség

2 A mellhártya és a légző izmok  A mellhártya  A mellhártya:  Be- és kilégzésben fontos szerepe van  Két lemeze van, közöttük folyadék  Egyik lemeze a tüdőre  Másik lemeze a mellkas belső falára és a rekeszizomra simul  Lemezek közti folyadék elválásukat lehetetlenné teszi, viszont egymáson könnyen elcsúsznak  Légző izmok  Légző izmok:  Bordaközti izmok  rekeszizom Bordaközti izmok

3 Légzőmozgások  Belégzés  Belégzés:  Rekeszizom összehúzódva ellaposodik  Bordaközti izmok összehúzódva a bordákat kifelé, felfelé mozdítják  A mellkas tárfogata nő  Tüdő ezt a mozgást passzívan követi, ezért benne a nyomás lecsökken  A levegő beáramlik a tüdőbe

4 Légzőmozgások  Kilégzés:  Légzőizmok elernyednek  Mellkas befelé, lefelé mozog  Rekeszizom a mellüreg felé domborodik  A mellkas térfogata csökken  Tüdőt „összepréseli”, ezért a benne lévő levegő nyomása nagyobb lesz mint a külső levegőé.  A levegő kiáramlik

5 Edzés hatása a légzésre  Felnőtt ember átlagosan 14-18 szor vesz levegőt percenként.  Egy levegővétellel kb. 0,5 l levegő cserélődik.  Tüdő teljes térfogata kb 5l  Fokozott izommunka több oxigént igényel, légzésszám nő, egy levegővétellel cserélt levegő mennyisége is nő.  Rendszeres testedzéssel a légzőmozgások erőteljesebbek és mélyebbek lesznek. Nő a légzőfelület is. Csökken a nyugalmi légzésszám.

6 Légzőrendszer egészsége  Levegő szennyezettsége irritálja a légutakat – allergia, hurut, köhögés, asztma – károsodhat a légzőfelület  Dohányzás:  Csillós hám csillói megbénulnak – nem tisztul magától a légcső – könnyebben megtapadnak és elszaporodnak a kórokozók  Kátrány lerakódik a léghólyagokban – csökken a légzőfelület - később léghólyagok fala átszakad – tüdőtágulat jön létre  Tüdőrák, gégerák, légcsőrák kockázata igen megnő.


Letölteni ppt "A légzés és az egészség. A mellhártya és a légző izmok  A mellhártya  A mellhártya:  Be- és kilégzésben fontos szerepe van  Két lemeze van, közöttük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések