Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA 1."— Előadás másolata:

1 FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA 1.
Rácz Katalin

2 FELÜLETES MELLKASIZMOK*
1. Nagy mellizom A mellkas elülső oldalán, felületesen elhelyezkedő erős izom. A mellkas tájék kidomborodását okozza. Tornászok, súlyemelők, mellúszók mellizmai igen fejlettek.

3 FELÜLETES MELLKASIZMOK*
Szélesen eredő izom. Rostjai a felkarcsont felső harmada felé húzódnak. Működése A felemelt kart nagy erővel lefelé húzza. Távolított kart közelíti, előrehúzza. Légzési segédizom. Függeszkedés, mászás – felfelé húzza a mellkast.

4 FELÜLETES MELLKASIZMOK*
2. Kis mellizom Nagy mellizom alatt. Rostjai felfelé húzódnak. A III-V. borda elülső felszínén ered, és a lapocka hollócsőrnyúlványán tapad.

5 FELÜLETES MELLKASIZMOK*
Működése: A lapockát/vállövet előre lefelé húzza Rögzíti a lapockát. Támogatja a nagy mellizmot. Bordákat emeli.

6 FELÜLETES MELLKASIZMOK
3. Kulcscsont alatti izom. Karcsú, gyenge izom, a kulcscsont és az 1. borda között húzódik. Működése: A kulcscsontot lefelé húzza, rögzíti a bordához. Akadályozza a kulcscsont forgását. Védi a kulcscsont alatti ereket. 4. Elülső fűrészizom Széles legyező szerű izom a mellkas oldalán. Sovány embereken jellegzetesen kidomborodik. Antik szobrokon ábrázolásuk nagyon kifejező. Rostjai a mellkasfalon húzódnak oldalra és hátra. Működése: Deltaizom munkáját segíti. Emeli a bordákat. Tónusával gátolja a lapocka alsó csúcsának elemelkedését a mellkastól.

7 FELÜLETES MELLKASIZMOK
Elülső fűrészizom

8 MÉLY MELLKASIZMOK 1. Külső és belső bordaközti izmok.
Rövid, lapos izmok. Két rétegben húzódnak a szomszédos bordák között. Működése: A külsők a belégzésben vesznek részt. A belsők a kilégzésben működnek. 2. Haránt mellkasizom Gyengén fejlett, lapos izom. Alsó széléhez közvetlen csatlakozik a haránt hasizom. Jelentéktelen izom. 3. Bordaemelő izom Kicsi, legyezőszerű izmok. A bordákat emeli. Belégzőizom.

9 MÉLY MELLKASIZMOK Bordaemelő izmok

10 MÉLY MELLKASIZMOK Bordaközti izmok

11 MÉLY MELLKASIZMOK

12 MÉLY MELLKASIZMOK* 4. Rekeszizom
A mellüreget a hasüregtől elválasztó, hatalmas izomlemez. Jobb és baloldalon kupolaszerűen a mellkas üregébe emelkedik. A hasüreg a nagyobb nyomású, ezért boltosul a rekesz a mellüregbe. Működése: Fontos légzőizom. Aktív működése: Belégzéskor a kupolák lefelé a hasüreg felé süllyednek. A húsos rész rostjai összehúzódnak. Passzív működése: Kilégzéskor emelkednek a mellüreg felé. A rostjai ellazulnak, és a hasüregi nyomás eredményezi a rekeszdomborulat emelkedését.

13 MÉLY MELLKASIZMOK

14 MÉLY MELLKASIZMOK* Nőkre a mellkasi légzés, férfiakra a hasi légzés a kifejezettebb. Különböző testhelyzetekben a rekesz helyzete változik. Fekve magasabban van, mint amikor állunk. Oldalt fekvésben mindig a talajhoz közelebb levő oldalon helyezkedik el magasabban. Légzőgyakorlatoknál figyelembe kell venni! Sportolók légzéstípusa a megnövekedett O2 igény miatt hasi légzés.

15 FELÜLETES HÁTIZMOK* Csuklyásizom 2. Széles hátizom 3. Rombuszizom
4. Lapockaemelő izom 5. Hátsó fűrészizmok

16 FELÜLETES HÁTIZMOK

17 FELÜLETES HÁTIZMOK* 1. Csuklyásizom
Széles, lapos, háromszögletű izom a nyak és a háttájék felső részén. Az egyetlen olyan törzsizmunk, amely a törzset a vállöv mindkét csontjával összekapcsolja. A kétoldali együttesen trapéz alakra emlékeztet. Feji, nyaki (legerősebb) és mellkasi része van.

18 FELÜLETES HÁTIZMOK* Szélesen a középvonalban ered a nyakszirtcsonttól egészen a XII. hátcsigolya tövisnyúlványáig. Felső rostjai lefelé futnak és a vállcsúcson tapadnak. Középső része vízszintesen fut és a lapockatövisen tapad. Alsó része felfelé fut, és a lapockatövisen tapad. Működése A lapockákat egymáshoz közelíti. Nyaki rész összehúzódása: vállakat felfelé húzzák. Rögzített váll esetén a nyaki részek összehúzódnak: fejet hátra hajlítja. Egyik oldali nyaki rész: a fejet azonos oldalra hajlítja, és ellenkező irányba forgatja. Alsó rostok a lapockákat egymás felé lefelé húzzák.

19 FELÜLETES HÁTIZMOK*

20 FELÜLETES HÁTIZMOK* 2. Széles hátizom
Az emberi test legszélesebb izma. A törzs hátsó, alsó részén helyezkedik el. Felső részére ráhúzódik a csuklyásizom alsó csúcsa.

21 FELÜLETES HÁTIZMOK* Ered: inasan a VIII.-XII. hátcsigolya tövisnyúlványain, a körülöttük lévő szalagokon, a széles ágyéki pólyán, a négy alsó bordán húsosan. Az izom rostjai a hátról elkeskenyedve a karcsont elülső oldalára húzódnak. Működése: Felemelt kart nagy erővel lefelé húzza. A kart a hát mögé viszi, befelé forgatja. Felemelt kar esetén a törzset függeszti, összehúzódása a törzset emeli. (függeszkedés, mászás) Belégzésben segít az alsó 4 borda emelése révén. A lapocka alsó csúcsát a mellkasoz szorítja.

22 FELÜLETES HÁTIZMOK* 3. Kis és nagy rombuszizom
A csuklyásizom alatt, a lapocka és a gerinc között húzódó, szorosan egymás mellett fekvő két kis izom. Nyakcsigolya (VI.-VII.)és hátcsigolya (I.-IV.) tövisnyúlványain erednek, és a lapocka belső szélén tapadnak.

23 FELÜLETES HÁTIZMOK* Működésük: A lapockát a gerinchez rögzítik.
A lapockát és a vállat egymás felé, kissé felfelé húzzák. A lapocka belső szélét a gerinc felé húzzák.

24 FELÜLETES HÁTIZMOK 4. Lapockaemelő izom
A csuklyásizom alatt, a nyak két oldalán elhelyezkedő, hosszú, vékony izom. Az I.-IV. nyakcsigolya tövisnyúlványain ered, lefelé futnak a rosztjai, és a lapocka felső szögletén tapad. Működése: Vállvonogatás. Nyakat saját oldalra húzza (egyoldali) Nyakat hátra hajlítja (kétoldali) 5. Hátsó alsó és felső fűrészizom Két gyenge, lapos izom. A mellkas hátulsó falán, a felső, illetve alsó bordákon. Működésük: Felső fűrészizom: emeli a bordákat (belégzés) Alsó fűrészizom: Süllyesztik a bordákat (kilégzés)

25 FELÜLETES HÁTIZMOK

26 MÉLY HÁTIZMOK* Két rétegben húzódnak:
1. felületes izomréteg 2. mélyebb izomréteg A csigolyák tövisnyúlványai, harántnyúlványai és a bordaszögletek által képzett mély barázdát töltik ki. Egymással szorosan összefüggő izomzatot alkotva a gerinc nyaki, háti ágyéki és keresztcsonti szakaszán húzódnak végig. A mély hátizmokat az erős ágyék pólya fedi (felületes lemeze beborítja, mély lemeze alattuk fut)

27 MÉLY HÁTIZMOK* Felületes izomréteg:
Gerincfeszítő izom, melynek két izomvonulata van: 1. Mediális izomvonulat: Tövisizom, mely a tövisnyúlványokat köti össze. Leghosszabb izom (feji, nyaki és mellkasi vonulata van) 2. Laterális izomvonulat, mely három, egymás hosszanti folytatását képező izomrészből áll.

28 MÉLY HÁTIZMOK* Sokbahasadt izom. Mélyebb izomréteg 1. Féltövises izom
Ferde rostiránya miatt nemcsak a törzset egyenesíti, hanem forgatja is. 3. Forgató izmok Igen rövid izmok hozzáfekszenek a csigolyákhoz. Forgatják a gerincet.

29 MÉLY HÁTIZMOK* Mély hátizmok működése: Forgató izmok
A gerincet egyenesen tartják. A gerincet feszítik (előrehajlásból törzsemelés). Azonos oldalra hajlítja a gerincet. Törzset fordítják ellenkező irányba.

30 HASIZMOK* A hasfal elülső, oldalsó és hátsó részét alkotó izmok.
Három rétegben helyezkednek el. Külső ferde hasizom Belső ferde hasizom Haránt hasizom Egyenes hasizom Négyszögletű ágyékizom

31 HASIZMOK

32 HASIZMOK* 1. Külső ferde hasizom 2. Belső ferde hasizom
Széles, lapos izom, a hasfal külső rétegét alkotja. Rostjai felülről, kívülről lefelé befelé haladnak. 2. Belső ferde hasizom A külső ferde hasizom alatt helyezkedik el. A hasfal középső rétegét alkotja. Sugárszerűen szétterülve alulról felfelé, medial felé húzódnak. (A külső ferde hasizom rostirányára merőlegesen) 3. Haránt hasizom A hasfal harmadik rétegét alkotja. Rostja csaknem vízszintesen haladnak.

33 HASIZMOK* 4. Egyenes hasizom Működésük:
A hasfal elülső részén, középvonal mellett függőlegesen fut végig. Lefutását négy közbeiktatott inas rész szakítja, meg, mely sovány embereken jól látszik („kockás a hasuk” ) Működésük: Tónusukkal fenntartják az egyenletes hasűri nyomást. Együttes összehúzódásuk: hasprés (kilégzés, szülés, vizelés megindítása, székletürítés, hányás, köhögés, tüsszentés) Gerincet rögzítik. Testtartás szabályozása. Törzset előre hajlítják – kétoldali A törzset a saját oldala felé hajlítja – egyoldali Rögzített medence mellett a törzset fordítja – ellentétes oldali Segítenek a kilégzésben.

34 HASIZMOK


Letölteni ppt "FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések