Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK. Töltsük meg vízzel az edényt. Tapasztalat: Az ágakban a folyadék azonos magasságban áll, felszínük vízszintes. Magyarázat:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK. Töltsük meg vízzel az edényt. Tapasztalat: Az ágakban a folyadék azonos magasságban áll, felszínük vízszintes. Magyarázat:"— Előadás másolata:

1 KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK

2 Töltsük meg vízzel az edényt. Tapasztalat: Az ágakban a folyadék azonos magasságban áll, felszínük vízszintes. Magyarázat: az edények csövében szabadon áramlik a folyadék.

3 Az edényben még mindig vízszintesen áll a folyadék, de már nem azonos magasságban. Mi történik ha megbillentjük az edényt?

4 Közlekedőedények Közlekedőedényeknek az olyan, felül nyitott edények vagy csövek rendszerét nevezzük, amelynek ágai között a folyadék szabadon áramolhat.

5 Egy repülőgépen utazol éjszaka a felhők fölött. Az ablakon nem látsz ki, azon fény nem szűrődik be. Előtted van egy pohár üdítő. Hogyan tudod megállapítani, hogy…

6 Egymással összeköttetésben álló edényekben a folyadék szintje azonos, ezért a folyadék nyomása nem függ az edény alakjától.

7 A vizet a víztorony tartályában tárolják. A közlekedőedény rendszer további szárait az épületekben lévő függőleges csővezetékek képezik, melyeket a földfelszín alatt lefektetett, vízszintes csövek kötik össze. A közlekedőedények fontos alkalmazása a vízvezeték-hálózat!

8 VÍZTORONY Hidroglóbusznak is nevezik. Ha a hidrosztatikus nyomás nem megfelelően magas, annak több következménye lehet: - a víz nem éri el az ellátandó épületek felső emeleteit; - a víz nem megfelelő erővel folyik; - víztorony nélkül a dombos vidékeken a talajvízzel együtt szennyeződés kerülhet a vízbe.

9 Margitszigeti víztorony

10 Egy város vízvezetékrendszerét látod. Állapítsd meg melyek a közlekedőedény szárai!

11 Más közlekedőedények 1. 2. 3. 4. 5.

12 Rajzold be az edények egyik és másik szárába a folyadékszinteket!

13 Kivételt képeznek: KAPILLÁRISOK, hajszálcsövek Olyan eszközök, melyeknek szárai nagyon szűkek. Töltsünk higanyt kis kapillárisokba! Töltsünk vizet kis kapillárisokba! Higany felszíne domború lesz! Víz felszíne homorú lesz! Nem nedvesítő folyadék! Nedvesítő folyadék! Higany Víz

14 Ha vizet és higanyt öntünk a nagyon szűk szárú csövekbe, akkor…

15 A kis átmérőjű csöveket hajszálcsöveknek nevezzük.

16 Ha egy közlekedőedény ágai között hajszálcsövek is vannak, a folyadékfelszínek nem ugyanabban a vízszintes síkban helyezkednek el. Ezt a jelenséget hajszálcsövességnek nevezzük.

17 Miért kellemesebb és egészségesebb viselet a pamutból készült ruhanemű, mint a műanyagból való? Sok anyagban vannak keskeny, szemmel nem is látható hajszálcsövek. A pamutból készült ruhában sok hajszálcső van, ezért jól szívja a nedvességet.

18 Miért fut szét itatós- vagy újságpapíron a tinta? Az itatóspapírban a hajszálcsövesség alapján a folyadék szétterjed, mert a papír- és a tintarészecskék között számottevő erőhatás van.

19 Miért nehezebb a tintát radírozni, mint a ceruzát? Amikor tintával írunk, az be is szivárog a papirosba. A papírban ugyanis igen vékony hajszálcsövecskék vannak, ezek felszívják a tintát, a tinta behatol a papír belsejébe, és csak a papírral együtt távolítható el.

20 Miért szívódik tele kávéval a kávéba mártott kockacukor akkor is, ha a cukrot nem lepi el teljesen a kávé? A kockacukor szivacsos szerkezete hajszálcsövek hálózatának tekinthető, ezért benne a kávé oldószerét képező víz amely nedvesítő folyadék, a csészében levő kávé szintjénél magasabbra húzódik.

21 A nedvesség következtében sok ház fala nyirkos és penészes. Miért? Hogyan védekeznek ellene? Házak falának vizesedésekor a talaj nedvessége a fal anyagának hajszálcsövein szivárog fel. Ilyenkor szigeteléssel zárják el a hajszálcsöveket.

22 Az erős napsütés és szél hatására a termőtalaj kiszárad, hajszálcsöveken keresztül elpárolog a talajvíz. Hogyan lehet megőrizni a talajvíz nedvességtartalmát öntözés nélkül? A termőföld felszínén kapálással szüntethetjük meg a hajszálcsöveket. Így akadályozzuk meg, hogy a talaj kiszáradjon.

23 Miért könnyű szivaccsal, papír zsebkendővel gyorsan feltörölni a kiöntött vizet?

24 Felületi feszültség A molnárka vidáman futkározik a víz felszínén, amelynek alakja megváltozik a rovar súlya alatt. Oka: Felületi feszültség

25 Felületi feszültség A z A molekulát a szomszédai minden irányból vonzzák, azért a rá ható erők eredője nulla. Könnyen elmozdulhat. A B molekula a folyadék felszínén van, a szomszédai lefelé húzzák. Ezért a hártya felületét megnövelni csak erőhatással lehetséges.


Letölteni ppt "KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK. Töltsük meg vízzel az edényt. Tapasztalat: Az ágakban a folyadék azonos magasságban áll, felszínük vízszintes. Magyarázat:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések