Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika) A folyadékok tulajdonságai: Összenyomhatatlan Képlékeny, felveszi a tartó edény alakját (gravitációban) Nincs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika) A folyadékok tulajdonságai: Összenyomhatatlan Képlékeny, felveszi a tartó edény alakját (gravitációban) Nincs."— Előadás másolata:

1 Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika) A folyadékok tulajdonságai: Összenyomhatatlan Képlékeny, felveszi a tartó edény alakját (gravitációban) Nincs bennük nyírófeszültség (az ideális folyadékban)

2 Forgó folyadék A szabad felszín mindig merőleges a rá ható erők eredőjére A Föld gömb alakú A forgó folyadék felszíne paraboloid alakot vesz fel

3 A hidrosztatikai nyomás Súlytalanságban nincs Minden irányban ugyanakkora Alkalmazások: Közlekedő edények Sajtó

4 A felhajtóerő Úszás felhajtóerő > súly Lebegés: felhajtóerő = súly

5 Egy kis fizika a Nemzetközi Űrállomásról Kis gömbölyű vízcsepp ül egy növény levelén, közepén egy mozdulatlan buborék. A képet Nyikoláj Budarin, a Nemzetközi Űrállomás legénységének orosz tagja készítette, 2003. április 9-én. A lencsevégre kapott jelenet a súlytalanság (vagy mostanában elterjedt nevén mikrogravitáció) legalább három, a földi szemlélő számára meglehetősen furcsa következményét illusztrálja. a vízcsepp nem gördül le a pici levélről a csepp tökéletesen gömbölyű, arra utalva, hogy alakját csupán a vízmolekulák közt ható összetartó erők határozzák meg. a csepp közepén levő piciny buborék felhajtó erő híján nem "kívánkozik" a folyadék felszínére.

6 A gyertya lángja a Földön A gyertya lángja mikrogravitációban

7 Aerosztatika Torricelli (1643) – a levegőnek súlya van Szívó/nyomó kút Lopó (hébér) Szivornya

8 Magdeburgi féltekék Guericke (1654) Légszivattyúk: köpüs rotációs Víz és gőzsugár Higanydiffúziós …stb.

9 Boyle (1669)-Mariotte (1679) törvény PV = állandó A levegő összenyomódik a saját súlya alatt A légnyomás felfele exponenciálisan csökken A barometrikus magasságformula

10 Hidrodinamika Az áramlást jellemző mennyiségek Ideális folyadék: nincs belső súrlódás, nincs nyírófeszültség

11 Az áramlások osztályozása Réteges, vagy lamináris Örvényes vagy turbulens

12 A kontinuitási egyenlet (az anyagmegmaradást fejezi ki)

13 A Bernoulli-egyenlet (az energiamegmaradást fejezi ki)

14 A viszkozitás Newton-féle súrlódási törvény: egymáson elcsúszó folyadékrétegek között Stokes-féle ellenállási törvény: r sugarú golyóra ható erő

15 Csövek átbocsátóképessége Hagen-Poiseuille törvény Az átbocsátóképesség a cső sugarának negyedik hatványával arányos.

16 Turbulens áramlás Kármán-féle örvénysor Osborn Reynolds (1883) Kármán Tódor (1881 - 1963)

17 A mechanikai hasonlóság A makett akkor modellezi helyesen a valóságot, ha a mindkettőre kiszámolt Reynolds-szám megegyezik.

18 A felületi feszültség Oka - aszimmetria

19 Görbületi nyomás Eötvös Loránd

20 Kapillaritás nem nedvesítő folyadék nedvesítő folyadék


Letölteni ppt "Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika) A folyadékok tulajdonságai: Összenyomhatatlan Képlékeny, felveszi a tartó edény alakját (gravitációban) Nincs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések