Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IZOMRENDSZERIZOMRENDSZER. Alapfogalmak Zsigeri izomzat: autonóm műk. –Simaizom : Egy sejtben egy mag, zsigereket mozgatja, nincs harántcsíkolat –Szívizom:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IZOMRENDSZERIZOMRENDSZER. Alapfogalmak Zsigeri izomzat: autonóm műk. –Simaizom : Egy sejtben egy mag, zsigereket mozgatja, nincs harántcsíkolat –Szívizom:"— Előadás másolata:

1 IZOMRENDSZERIZOMRENDSZER

2 Alapfogalmak Zsigeri izomzat: autonóm műk. –Simaizom : Egy sejtben egy mag, zsigereket mozgatja, nincs harántcsíkolat –Szívizom: Egy sejtben egy mag, csak a szívben található, van harántcsíkolat Vázizomzat: akaratlagos műk. –Harántcsíkolt izom: egy sejtben több mag, vázizmokat mozgatja, van harántcsíkolat

3 IZOM TÍPUSOK

4 Vázizomszövet Szerkezeti és funkciónális alapegysége a harántcsíkolt izomrost. Mioblasztok fúziójából alakul ki. Hossza néhány milli- métertől 30–40 centi- méterig terjedhet. Átmérőjűk 10–100 μm között változik.

5 Legalapvetőbb tulajdonsága az ingerelhetőség Inger hatására következik be az összehúzódás (kontrakció) és elernyedés (relaxáció) Ezt a mozgást az izomszövet speciális sejtelemei a miofibrillumok teszik lehetővé, melyek összehúzódásra és elernyedésre képes fehérjeszálak. A miofibrillumokat az aktin és miozin filamentumok alkotják A miofibrillumok tömege alkotja az izomrostot. Sejtjei szaporodásra nem, csak növekedésre képesek.

6 Az izom felépítése!

7 Az izmok működése Kontrakció: Az izom működési alapegységei az izomrostok teleszkópszerűen egymásba tolódnak, miközben az izom megrövidül. Relaxáció: Az izomrostok egymástól eltávolodnak, az izom megnyúlik. http://www.youtube.com/watch?v=ren_IQPOhJc

8 Izomtónus Az izmok állandó, kis fokú feszülési állapota, melyet idegrendszeri hatás tart fent. Típusai: Normotónus: a normális tónus, az izom feszülése és ellenállása közepes. Pl. normál testtartásnál Hipotónus: csökkent tónus, az izom feszülése és ellenállása kicsi. Az izom petyhüdt tapintatú. Pl. alváskor és ájuláskor Hipertónus: fokozott tónus, az izom feszülése és ellenállása nagy. Az izom tapintata kemény, spasticus. Pl. izomgörcs. Atónus: az izom feszülése és ellenállása megszűnik. Pl. halálkor.

9

10 Izomzat A mozgásrendszer aktív része Harántcsíkolt izmok 350 izom A testsúly 35-40%-a 75%-a víz Szerves állomány –Elsősorban fehérje aktin miozin

11 Izomrostok Fehér izmok –Sok myofibrillum (összehúzódásra képes alegység) –Kevés sarcoplasma –Gyors összehúzódásra képes Vörös izmok –Kevesebb myofibrillum –Sok sarcoplazma –Kitartó, tónusos összehúzódás A vörös és a fehér izom között csupán mennyiségi (az organellumok és a filamentumok száma) különbség van, ami genetikai alapú és funkcionális különbséggel is jár. A színkülönbséget a mitokondriumok száma okozza.

12 Izom (musculus) 3 fő rész –Eredés – inas rész (tendo) –Középső aktív rész (izomhas – venter) –Tapadás – inas rész (tendo) Lefutásuk során legalább egy ízületet áthidalnak

13 Izmok – alak szerint Hosszú izmok (orsó és tollas alakú) Rövid izmok (kerek és lapos izmok) Széles, lemezes alakú izmok Gyűrű alakú záróizmok Az izom eredő része: az izom feje 1,2,3,4 fejjel erednek (biceps, triceps...)

14 Izmok – működés szerint Hajlítók –flexorok Feszítők – extensorok Közelítők – adductorok Távolítók - abductorok Emelők – levatorok Forgómozgást létrehozók Szűkítő-záróizmok - sphincterek

15 Izmok testrészek szerint 1.Törzsizmok –Mellizmok –Hátizmok –Hasizmok 2.Végtagizmok –Felső végtag izmai –Alsó végtag izmai 3.Nyakizmok 4.Fejizmok

16 1. Törzsizmok – a mellkas izmai Nagy mellizom

17 Törzsizmok – a mellkas izmai

18 Törzsizmok - hátizmok M. Trapesius (csuklyás izom)

19 Törzsizmok – hasizmok (Egyenes hasizom) (Külső ferde hasizom) (Belső ferde hasizom) (Haránt hasizom)

20 Törzsizmok – hasizmok Haránt hasizmok

21 2. A felső végtag izmai Vállizmok (vállöv izmai) Felkarizmok Alkarizmok Kézizmok

22 Deltaizom (m. deltoideus)

23 A felkar izmai A hajlító izmok elöl helyezkednek el A feszítő izmok hátul helyezkednek el

24 A felkar izmai A kétfejű karizom a radiuson (orsócsont) tapad A háromfejű karizom az ulnan (singcsont) tapad

25 Az alkar izmai Főként elöl és az ulna körül a FLEXOROK (hajlítók) Főként hátul és az orsócsont körül az EXTENSOROK (feszítők)

26 Az alkar izmai

27 Csípőizmok – belső izmok 2. Az alsó végtag izmai

28 Csípőizmok – külső izmok

29

30 A comb izmai

31

32 A lábszár izmai Musculus triceps surae

33 3. Nyakizmok Felületes nyakizmok Nyelvcsonti izmok Mély nyakizmok

34 Nyakizmok Plathysma

35 A nyak izmai Nyelvcsont feletti és nyelvcsont alatti izmok

36 A nyak izmai

37 4. A fej izmai Mimikai izmok Rágóizmok

38 Köszönöm a figyelmet http://www.youtube.com/watch?v=598IdFlO XcQ&feature=player_embedded


Letölteni ppt "IZOMRENDSZERIZOMRENDSZER. Alapfogalmak Zsigeri izomzat: autonóm műk. –Simaizom : Egy sejtben egy mag, zsigereket mozgatja, nincs harántcsíkolat –Szívizom:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések