Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számolj a füsttel!.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számolj a füsttel!."— Előadás másolata:

1 Számolj a füsttel!

2 Cigi helyett kiwi! Feladat: Egy év alatt hány kg kiwit vehetne a családjának az a dohányzó apuka, aki naponta 1 doboz Sopianae cigarettát szív el? 1kg kiwi 334 Ft.

3 Cigi helyett kiwi! Megoldás: A Sopianae ára 535 Ft/doboz.
Havonta : 535*30 = Ft  Évente :535*365 = Ft Ft-ot tudna költeni a családjára.   Ha egy 1 kg kiwi  334 Ft, akkor : 334 = 585 kg.  Válasz: Egy év alatt 585 kg  kiwit vehetne a cigi helyett.

4 Tanulság és jótanács Meg kell tanulni dönteni, jó és rossz között, helyes és helytelen, egészséges és káros szokások között választani. Cigi helyett, amikor rágyújtana, vegyen elő egy gyümölcsöt, vagy esetleg rágózzon!

5 Mennyivel rövidül az élet?
Feladat: Egy cigaretta 5, 5 perccel rövidíti az életet. Magyarországon átlagosan 3260 db cigarettát szívunk el fejenként évente. Évente átlagosan hány perccel rövidítjük az életünket?

6 Mennyivel rövidül az élet?
Megoldás: cigaretta: 5, 5 min cigaretta: ? min 5,5*3260=17930 min=298,83 h=12,45nap Válasz: Átlagosan, évente 12,45 nappal rövidítjük az életünket.

7 Tanulság és jótanács Az iskolában sok ismeretet elsajátítunk. A matematikai tételeknél, az évszámoknál, a helyesírási szabályoknál is fontosabb, hogy milyen emberek leszünk, vagyis, hogy mit tartunk fontosnak az életben. Csak az tudja a másik embert is tisztelni, szeretni, aki saját magát is szereti. Ezt sokféleképpen ki lehet fejezni. Aki árt saját magának, aki nem törődik az egészségével, aki dohányzik, az gyenge ember az élet egyik területén. Van, aki a matematikában gyenge, van, aki önmaga rossz szokásainak legyőzésében. Lehet, hogy ez nagyobb baj. Sok ismerettel talán meg lehet győzni valakit, hogy önmagán változtasson.

8 Kátrány. Feladat: Egy szál cigaretta max. 10 mg kátrányt tartalmaz. Évente hány g kátrány jut a dohányzó szervezetébe? Lehetséges-e, hogy egy dohányzó ember szervezetébe 1 kg kátrány kerüljön?

9 Kátrány. Megoldás: 1cigaretta: 10 mg
3260 cigaretta: ? mg *10=32600 mg=32,6 g Válasz: Évente 32, 6 g kátrány kerül a dohányzó szervezetébe. Ez 30 év alatt 978 g-ot jelent. Tehát sajnos aki erős dohányos, aki napi 10 szálnál többet szív, annak még 1 kg-nál is több kátrány kerülhet a szervezetébe harminc év alatt. Megjegyzendő, hogy nem mindegyik cigarettában azonos a kátránymennyiség.

10 Tanulság és jótanács Sok kicsi sokra megy.
Ez igaz akkor is, amikor a sok aprócska jócselekedet egy nagyobb kedvező változást okoz, pl.:, ha sokan részt vesznek egy adományozásban, akkor nagy összeg gyűlhet össze, ami egy cél eléréséhez nagy segítség Igaz sajnos ennek az ellenkezője is. A gyógyszerekről is tudjuk, hogy többszörös mennyiségben halálhoz vezetnek. A sok káros anyag felhalmozódhat az ember szervezetében. Akkor is kell méregtelenítés, ha odafigyelünk egészségünkre, hát még akkor, ha valakinek a szervezetét sok káros anyag terheli. Aki megtudja, hogy mennyi kátrány kerülhet a szájába, a tüdejébe, az talán elgondolkodik.

11 Orvosi jótanács Egy átlagos dohányos tüdejébe 10 év alatt 1 kg kátrány jut be. Ennek 70%-a lerakódik a tüdőben. Rákkeltő hatása ismert és bizonyított. A légutakat ingerli, köhögést vált ki, fokozza a légúti váladék (a köpet) mennyiségét, és károsítja a légutak öntisztulási folyamatait. Emiatt dohányosokban gyakrabban alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, és gyógyulásuk elhúzódóbb lesz.

12 Szinte hihetetlen! Feladat: Egy öttagú család évente átlagosan hány Ft-ot költ cigarettára, ha kivétel nélkül minden tagja „átlagos magyar dohányos” (9- 10 szál/ nap, vagyis 3260 db/év)) Egy doboz 520 Ft és 20 db van egy dobozban?

13 Szinte hihetetlen! Megoldás: 1fő : 3260 db cigaretta
1 doboz 20 db ? doboz db :20=815 (doboz) 815 doboz ? Ft * 815= Ft Válasz: Egy öttagú család egy év alatt Ft-ot költ el cigarettára.

14 Tanulság és jótanács Az emberek sokszor nem figyelnek arra, hogy egy-egy évben hogyan alakul a család költségvetése. Ha jobban figyelnének erre, lehet, hogy változtatnának. Egyes országokban van olyan szolgáltatás, hogy a csődbe jutott családoknak szakemberek segítenek abban, hogy az adósságukat rendezzék. A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy hogyan lehet kijönni a keresetből, hogyan tud takarékoskodni egy család, hogy ne adósodjon el. Aki dohányzik, az bár nem a bankjegyet égeti el, de mégis csak a pénzét füstöli el, csak azt átváltja finom papírba csomagolt dohányra.

15 Mekkora pazarlás! Feladat: Ha Lajos 1 nap 1 doboz 520 Ft-os cigarettát szív, akkor hány Ft-ot költ egy évben cigire?

16 Mekkora pazarlás! Megoldás: 7*(520*31)=16120*7= *(520*30)=15600*4= *28= = Válasz: Lajos egy évben Ft-ot költött cigire.

17 Tanulság és jótanács Egy kis gyerek szívesen gyűjti perselybe a pénzt. Miért változik meg ez a szokása, hogy ahelyett, hogy valami szép vágya megvalósítására gyűjtene, megfosztja magát szép élményektől? Ezt kellene megőrizni! A felnőtt azt a pénzt, amit napról napra, hétről hétre félre tehetne, kamatoztathatna, valami értékes dologra fordíthatná, azt kidobja végül a hamutartóba. Meg kellene mutatni az embereknek, hogy mi mindenre tudnák fordítani az elfüstölt cigik árát. Például, hogy a feleség annyi pénzt tesz félre, amennyit a férj elfüstöl, és a megtakarított pénzt látva megbeszélnék, hogy utána közösen takarékoskodnak.

18 A leszokás megtakarítást is jelent!
Feladat: Mivel Lajos próbál leszokni, ezért 1 nap „csak” 1 szálat szív el. Ebben az esetben hány Ft-ot költ cigire egy év során?

19 A leszokás megtakarítást is jelent!
Megoldás: 19 szál cigi 520 Ft, ezért 1 db ára: 27,36 Ft. 7*(27,36*31)=848*7= *(27,36*30)=821*4= ,36*28= =9.986 Válasz: A leszokás folyamán csupán „csak” Ft-ot költött cigire egy évben.

20 Elfüstölt autó! Egy doboz cigaretta 520 Ft-ba kerül. Egy ember 10 évig minden nap elszívott egy doboz cigarettát. Számold ki,hány forintot költött a 10 év alatt cigarettára! Válaszd ki az alábbi tárgyak közül,melyiket tudta volna megvenni ebből a pénzből: Egy Ft-os autót,vagy egy Ft-os lakást?

21 Elfüstölt autó! Megoldás: Egy évben 365 doboz cigarettát szívott el, ez került Ft-ba. 10 év alatt elszívott 10*365, azaz 3650 doboz cigarettát. Ez pedig Ft-ba került. Válasz: Tehát a Ft-os autót tudja megvenni, mert a pénze a takarékban még kamatozhatott is.

22 Tanulság és jótanács Az utóbbi két feladatnak a címe is kifejezte a tanulságot.

23 Helytelen beosztás Egy családban 3 fő dohányzik.
Egy év alatt Ft-ot költenek el cigarettára. A család évi nettó keresete Ft. Évi keresetük hány százalékát költik cigire?

24 Helytelen beosztás Megoldás: a=2 850 000 Ft p=? sz. é.=541 500
Keresetük 19%- át költik cigarettára.

25 Tanulság és jótanács Ha rezsire ugyanennyit, étkezésre kétszer ennyit költenek, akkor ruházkodásra, szórakozásra, utazásra, háztartási gépek vásárlására már szinte nem marad pénz. Mennyivel hasznosabb lenne ennyi pénzből kirándulni, megismerni szép helyeket, vagy az egészségük érdekében inkább edzőtermi belépőt, sportcipőt… venni.

26 A cigire való rászokás! Ha valaki nem dohányzik és ideges hangulatában rágyújt egy cigire, nem fog tőle megnyugodni. Ami a dohányost ilyen esetben megnyugtatja, az a cigaretta szívása közben a szervezetébe kerülő nikotin. A már függővé vált dohányos csak újabb és újabb nikotin adaggal tudja megszüntetni azt a nyugtalanság érzetet, amit a nikotin hiánya vált ki. A szervezet ugyanis az egyre gyakoribb dohányzással egyre jobban hozzászokik a nikotinhoz és amikor ennek szintje csökken a vérben, hiányérzet, nyugtalanság érzet jelentkezik. Ezt az érzést újabb cigaretta elszívásával tudja csillapítani. Ezáltal a dohányzó egy ördögi körbe zárja saját magát.

27 A cigaretta segít a tanulásban!
A kutatások éppen ennek ellenkezőjéről számolnak be, azaz arról, hogy a rendszeresen dohányzó diákok iskolai teljesítménye gyengébb a nemdohányzóknál. Az agy működéséhez igen sok oxigénre van szükség. A cigarettázás során a szervezetbe kerülő szénmonoxid azonban rákötődik a vér oxigénszállító molekulájára, a hemoglobinra, elfoglalva ezzel az oxigén helyét. Az agy így kevesebb friss, oxigénben dús vérhez jut, ami rontja működését, ezáltal a koncentrációs képességet, illetve a tanulást is.

28 Szexi-e a cigizés? Ha az arcodba fújják a füstöt, az nem nevezhető szexinek. Egy hamutartóval csókolózni egy kicsit sem szexi! A sárga fog sem tartozik a szexi dolgok közé. A dohányzás következtében hamarabb ráncosodik a bőr, a haj elveszti egészséges színét, fénytelenné, töredezetté válik – hát ezek sem éppen a szexuális vonzerőt növelik. Sőt a hosszú távú dohányzás rontja a szexuális teljesítőképességet és a nemzőképességet, akár impotenciát is okozhat. Viszont rengeteg szexi dolgot vehetsz azon a pénzen, amit nem cigire költesz.


Letölteni ppt "Számolj a füsttel!."

Hasonló előadás


Google Hirdetések