Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kulturális intelligencia Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kulturális intelligencia Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás."— Előadás másolata:

1 A kulturális intelligencia Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment Intézeti Tanszék

2 Kulturális intelligencia (Cultural Quotiens: CQ) Azon tulajdonságoknak, képességeknek a foka, amelyek meghatározzák, hogy mennyire vagyunk képesek megismerni, megérteni, adaptálni idegen kultúrák szokásait, hagyományait, értékrendjét.

3 Kulturális intelligencia A magas kulturális intelligenciájú személy fel tudja ismerni azokat a tulajdonságokat, amelyek: - a csoport - az egyes emberek viselkedését jellemzik, mozgatják.

4 A kulturális intelligencia összetevői Fizikai – test Tudati – ész Érzelmi – szív

5 A kulturális intelligencia összetevői TEST – a fizikai tényezők:  TESTBESZÉD  SZOKÁSOK (pl. testtávolság, ételek, öltözködés)  MODOR (pl. kézfogás, meghajlás, étkezés)

6 A kulturális intelligencia összetevői ÉSZ – a tudati tényezők:  SZIMBÓLUMOK  HŐSÖK  RÍTUSOK

7 A kulturális intelligencia összetevői SZÍV – az érzelmi tényezők:  ÉRTÉKREND  SZUBJEKTÍV ELEMEK  INDIVIDUM

8 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 1. PROVINCIONÁLIS Aki hatékony „odahaza", de „nem találja a helyét" idegenben.

9 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 2. ELEMZŐ Módszeresen feltárja az idegen kultúra szabályait és elvárásait, tanulási stratégiát alakít ki, kidolgozza az együttműködés lépéseit.

10 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 2. TERMÉSZETES Döntően intuícióira támaszkodik, elveti a módszeres tanulást. Időnként hibázik.

11 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 4. NAGYKÖVET Nem sokat tud arról a kultúráról, ahová érkezett, de meggyőzően kommunikálja, hogy odatartozik. Nagy az önbizalma, de kellő alázattal rendelkezik, hogy elismerje, amit nem tud, és ne becsülje le a kulturális különbségek jelentőségét. Megfigyeli azokat a vezetőket, akik sikeresek lettek hasonló helyzetekben. A multinacionális vállalatok vezetői között ez a leggyakoribb.

12 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 5. MIMIKRI Fokozott ellenőrzés alatt tartja cselekedeteit és viselkedését. Gyorsan tanul és reagál, igyekszik átvenni a környezet stílusát, viselkedését. Átalakul, hasonul, bizalmat épít.

13 A kulturális intelligencia 6 típusa P. C. Early – E. Mosakowski alapján 6. KAMÉLEON Olyan gyorsan asszimilálódik, hogy még a „bennszülötteket" is meghaladja, sőt olyan eredményeket is elér, amit azok nem tudtak. Nem gerjesztenek kulturális konfliktusokat. Magas kulturális intelligencia szint. Ritka, a vezetők kb. 5%-a.

14 A kulturális intelligencia fejlesztése Csak egészséges pszichéjű és motivált embereknél lehet. Cél: Az idegen kultúra tudatos megismerése, annak eredményes kezelése. A felkészítő tréningek, tanulás, nagyon hasznos, de minden helyzetre nem tudnak felkészíteni. Nehéz megtalálni a kulcs(oka)-t, ami megnyitja az idegen kultúrát.

15 A kulturális intelligencia fejlesztése A magas kulturális intelligenciájú ember képes felismerni azokat a jeleket, „hangokat", amelyek az idegen kultúra megértéséhez vezetnek. Cselekvéseinknek, viselkedésünknek kell megmutatnunk, hogy valamennyire ismerjük és tiszteletben tartjuk az ő világukat. Az új kultúrához való alkalmazkodás akadályokon és visszaeséseken keresztül valósul meg.

16 A kulturális intelligencia fejlesztése Csak azok tudják véghezvinni, akik hisznek magukban. Akik már szembesültek és megoldottak nehéz helyzeteket, azoknak az önbizalma erősebb.

17 Önbizalom és motiváció Motiváció:  Nem az anyagiak, hanem a sikeres emberi kapcsolatok kialakítása. Egyéni tanulási stratégiára van szükség!

18 Önbizalom és motiváció 1. lépés: Az egyéni kulturális intelligencia felmérése, elemzése Erősségek, gyengeségek

19 Önbizalom és motiváció 2. lépés: Fizikai és tudati CQ fejlesztése. Személyre szóló, egyéni tréningek Pl. fizikai – színkör tudati – esettanulmányok elemzése

20 Önbizalom és motiváció 3. lépés: Érzelmi CQ fejlesztése egyszerűbbtől (pl. üdvözlés, kapcsolatteremtés) a legbonyolultabbig (pl. teljesítményértékelő megbeszélés)

21 Önbizalom és motiváció 4. lépés: Támogatók és segítők igénybe vétele: - egyén - csoport - szervezet

22 Önbizalom és motiváció 5. lépés: Helyzetgyakorlat, tréning eltérő kultúrájú csoportban

23 Önbizalom és motiváció 6. lépés: Értékelés: - egyén - tréning csoport - munkacsoport További feladatok meghatározása.


Letölteni ppt "A kulturális intelligencia Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések