Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vojnár Tímea, Kovács Tamás, Tari Beáta, Várkonyi Ágnes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vojnár Tímea, Kovács Tamás, Tari Beáta, Várkonyi Ágnes"— Előadás másolata:

1 Vojnár Tímea, Kovács Tamás, Tari Beáta, Várkonyi Ágnes
GYÓGYSZERELÉS NEM KÍVÁNT MELLÉKHATÁSAI A GASTROINTESTINALIS NYÁLKAHÁRTYA SZEMPONTJÁBÓL Vojnár Tímea, Kovács Tamás, Tari Beáta, Várkonyi Ágnes SZTE Gyermekklinika

2 Egyes gyógyszerek gastrointestinalis nyálkahártyát károsító hatása nem elhanyagolható a mindennapi gyógyító tevékenységünk kapcsán. Gyakran az általunk javasolt gyógyszereken és dózisokon felül kerülnek ezek beadásra, melynek következtében mellékhatásaik tekintetében összeadódnak. Ezen esetünk kapcsán tartottuk fontosnak felhívni a figyelemet e mellékhatásokra.

3 Eset: 13,5 éves fiú egy Szeged vonzáskörzetébe tartozó kórházból került átvételre, oda akut, görcsös hasi fájdalom,láz,hányások miatt került felvételre. Anamnéziséből kiemelnénk bokaficam, majd ezt követően jelentkező felsőlégúti hurutos állapot kapcsán antibiotikum (clarythromycin), valamint fájdalom és lázcsillapítók szedését. Ibuprofent (Algoflex), paracetamolt (Rubophen) és metamizole sodiumot (Algopyrin) körkörösen, nagy mennyiségben, egymással párhuzamosan kapta, melyek 3 nap alatt összmennyiségükben messze meghaladták a kívánt dózist. A szülő jószándéka ellenére nem volt tisztában azzal, hogy hasonló hatású gyógyszereket ad.

4 Korának megfelelő javasolt max. napi dózis
Bevett dózis ibuprofen 600 mg ~ mg paracetamol 2000 mg ~ mg pirazolon származék ~ mg

5 Felvételekor az elesett ált
Felvételekor az elesett ált. állapotú gyermeknél epigastrialis nyomásérzékenységet észleltek. Klinikánkra való átvételét követően hasi UH és CT vizsgálat történt, melyek többszörös tályogot, és a gyomorfal megvastagodását írták le. A sürgős operáció során a gyomor kisgörbülete és a máj között tályogok voltak észlelhetőek, melyek eredeteként a kisgörbületen praepylorikusan elhelyezkedő fedetten perforált gyomorfekélyt jelölték meg. A műtétet követően a gyermek állapota fokozatosan javult, protonpumpa gátló kezelés mellett panaszmentessé vált. Helicobakter pylori kóroki szerepét nem tudtuk alátámasztani.

6 Egyre több cikkben és közleményben olvashatunk a „pill-induced” hatásról, mely az egyes gyógyszereknek a tápcsatorna elsősorban felső, ritkábban alsó szakaszának helyi károsító hatását jelenti. Az endoscopos vizsgálatok elterjedésével vált ismertté, hogy számos gyógyszer okozhat laesiot a gyomor-, bél traktusban.

7 A gyomor ürülését lassító tényezők fokozzák a „pill-induced” hatás.
Ezek között szerepel: mozgásszegény életmód diabetes hipotireózis antikolinerg szerek antihisztaminok Ezen felül nagyon fontos a megfelelő testhelyzetben, bő folyadékkal történő gyógyszerbevétel a direkt nyálkahártya károsodás elkerülése érdekében, melyre a szülők figyelmét is fel kell hívni.

8 LÉNYEGES GASTROINTESTINALIS MELLÉKHATÁSSAL rendelkező, gyermekgyógyászatban is használatos gyógyszereinket sorolnám fel a teljesség igénye nélkül:

9 NSAID A világon leggyakrabban használt gyógyszerek, az összes terápiás célzattal felírt gyógyszerek 3-9%-át teszik ki, kb. 30 millió ember szedi ezeket rendszeresen. Mellékhatás tekintetében is előkelő helyen állnak. Az esetek 15-20%-ban mutatható ki egyértelmű összefüggés a mellékhatásokkal. Alkalmazásuk 2-5x-re emeli a gyomorfekély gyakoriságát. Ennek felismerését az is nehezíti, hogy a fájdalomcsillapító hatása miatt a fekély tünetmentesen alakulhat ki, és csak a vérzés és a perforáció kialakulásakor derül rá fény.

10 1 2 3 1) Cardia 2) Test: parietális és fedő sejtek 3) Antrum: mucin szekréció és gasztrin termelő G sejtek

11 Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a GI mellékhatás szempontjából előrelépést jelentenek a prostaglandinok szintézisében kulcsszerepet játszó ciklooxygenáz enzim izoenzimjeinek (COX-1 és COX-2) felfedezése, mivel klinikai felmérés szerint a COX-2 szelektív gátlószereinek alkalmazása során, ebből a szempontból lényegesen kevesebb mellékhatás fordul elő. A COX enzim segítségével arachidonsavból prostaglandin képződik, mely szerepet játszik a láz, fájdalom, gyulladás kialakulásában. Emellett azonban az egészséges bélnyálkahártya felépülésére is jelentős hatással bír.

12 A COX-1 enzim szinte valamennyi sejtben megtalálható, mennyisége közel állandó. Elsődleges funkciója a sejtek normális működését biztosító prostaglandinok szintézise, melyek szerepet játszanak a gyomor-, bél nyálkahártya védelmében. Ezzel ellentétben a COX-2 enzim által szintetizált prostaglandinok főleg a gyulladás, fájdalom patomechanizmusában játszanak szerepet.

13 A „pill-induced „ nyálkahártya károsításhoz hozzájárul még az általuk okozott:
* enteropathia: kisfokú vérzéssel, fehérjevesztéssel járó fokozott bélpermeábilitas, és gyulladásos eltérések együttese * occult vagy masszív bélvérzés * fekélyképződés és perforáció * colitis * vékony -és vasgtagbélszűkületek

14 Theophyllin: émelygés, hányás, hasmenés, a meglevő gastrooesophagealis reflux felerősödése, ritkán GI vérzés Coffein: a theophyllinhez hasonló C-vitamin: gyomor irritáció Chinidin: hányinger,hányás,hasmenés Szalicilátok: hányinger, hányás, hasmenés, GI vérzés, fekély, perforatio Kálium: hányinger, hányás, GI vérzés, fekély, perforatio Vas: epigastrialis nyomás, hányinger, székrekedés vagy hasmenés

15 Antibiotikumok * sulfonamid-trimetoprim: émelygés, hányás, hasmenés, étvágytalanság, glossitis, pseudomembranosus colitis * tetracyclinek: émelygés, hányinger, hányás, nyelőcső fekély, gyomortáji fájdalom * clindamycin: hasi fájdalom, hányinger, hányás, nyelőcső gyulladás-fekély, hasmenés (Cl. difficile) * doxycyclin: gyomorégés, enyhe hasmenés, garat és szájnyálkahártya gyulladás, pseudomembranosus colitis

16 Citosztatikumok * methotrexat : stomatitis, gingivitis, pharyngitis, enteritis, bélfekély, vérzés *cyclosporin: hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés Corticosteroidok oesophagitis, pepticus fekély perforációval, vérzéssel,bélperforáció

17 Konklúzió Arra szerettük volna felhívni a figyelemet , hogy a recept nélkül kapható gyógyszerek megfelelő ismerete nélküli, egymás mellett, nem megfelelő dózisban való adása, akár életet veszélyeztető szövődményhez vezethet. Ezért nagyon fontos a szülők ezirányú pontos tájékoztatása az orvos, a védőnő, valamint a gyógyszerész részéről.

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vojnár Tímea, Kovács Tamás, Tari Beáta, Várkonyi Ágnes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések