Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az érzelmek fejlődése. Az első életév Érzelmek: elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), tanult érzelmek megjelenése,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az érzelmek fejlődése. Az első életév Érzelmek: elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), tanult érzelmek megjelenése,"— Előadás másolata:

1 Az érzelmek fejlődése

2 Az első életév

3 Érzelmek: elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), tanult érzelmek megjelenése, tanult érzelmek megjelenése, rövid lefolyás, intenzív kifejezés. rövid lefolyás, intenzív kifejezés. szociális mosoly kíváncsiság

4 Anya – gyermek kapcsolat jelentősége és hiányának következményei: biztonságélmény, biztonságélmény, kötődés, kötődés, imprinting, imprinting, szeparációs félelem, szeparációs félelem, hospitalizáció. hospitalizáció.

5 Érzelmek a kisgyermekkorban: erősen polarizáltak, látványosan kifejezettek, rövid lefolyásúak, a tanult érzelmek köre bővül.

6 Az óvodás érzelmei: rövid lefolyásúak, látványosan kifejezettek, a tanult érzelmek köre jelentősen bővül, érzelmeit már képes szabályozni, esztétikai érzelmeit a forma (szín, ritmus) kelti, erkölcsi érzelmei szokásnormákhoz kapcsolódnak (árulkodás, káröröm, szégyen), intellektuális érzelmeit a kíváncsiság jellemzi (mi ez?, miért?, mit lehet vele csinálni? - játék).

7 A kisiskolás érzelmei: kiegyensúlyozott időszak, kiegyensúlyozott időszak, gyakoriak az ambivalens érzelmek, gyakoriak az ambivalens érzelmek, helyzethez igazodó intenzív átélés, adekvát kifejezés, helyzethez igazodó intenzív átélés, adekvát kifejezés, nem jellemzőek a tartós érzelmek (harag, rokonszenv, ellenszenv), nem jellemzőek a tartós érzelmek (harag, rokonszenv, ellenszenv), egyre inkább az akarat szabályozása alá kerülnek, egyre inkább az akarat szabályozása alá kerülnek, jelen vannak a magasabbrendű érzelmek. jelen vannak a magasabbrendű érzelmek.

8 Érzelmek a serdülőkorban az átmeneti érzelmi labilitás időszaka, az átmeneti érzelmi labilitás időszaka, az érzelmi kifejeződések sokszor kicsúsznak az akarat szabályozása alól, az érzelmi kifejeződések sokszor kicsúsznak az akarat szabályozása alól, jellemzőek a szélsőséges, végletes megélések, a hangulathullámzások, jellemzőek a szélsőséges, végletes megélések, a hangulathullámzások, az érzelmi kifejeződések gyakran inadekvátak, az érzelmi kifejeződések gyakran inadekvátak, a serdülőkor a tartós érzelmek (harag, rokonszenv, ellenszenv) kialakulásának az időszaka, a serdülőkor a tartós érzelmek (harag, rokonszenv, ellenszenv) kialakulásának az időszaka, a magasabbrendű érzelmek szabályozó hatása egyre erőteljesebb. a magasabbrendű érzelmek szabályozó hatása egyre erőteljesebb.

9 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Az érzelmek fejlődése. Az első életév Érzelmek: elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), elemi érzelmek (öröm, fájdalom, félelem), tanult érzelmek megjelenése,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések