Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  A csecsemőnek az a hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és ezek az emberek mellett biztonságban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  A csecsemőnek az a hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és ezek az emberek mellett biztonságban."— Előadás másolata:

1 Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika

2 Kötődés  A csecsemőnek az a hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és ezek az emberek mellett biztonságban érezze magát. Különböző fajok kicsinyei eltérően kötődnek anyjukhoz.

3  Kezdeti elképzelés: a táplálék miatt kötődnek.  Harlow rézusz majmok  Bowlby  nincs biztos kötödés  felnőttkorban nem tud szoros személyes kapcsoltat kialakítani.

4 Kötődés mérése Ainsworth  idegen helyzet. 1.Anya-gyerek 2. 2p. Idegen nő …játék 3.Anya kilép 4.Anya vissza… játék idegen kilép 5.Anya kimegy 6.Idegen vissza 7.Anya vissza idegen el. Minden epizód 3 p.

5 3+1 kategória  Biztosan kötődő: azonnal kapcsoltteremtés anyával. Csak anya nyugtatja meg. Amerikaiak 60-65%  Bizonytalanul kötődő: elkerülő. Kerüli a kapcsolatot az anyával ha az visszatér. Van aki nem törődik az anyjával. Nem levert ha az anya távozik. Nem levert ha az anya távozik. 20% 20%

6  Bizonytalanul kötődő: ambivalens. Várja anyját, amikor jön eltolja magától. 10% +1 Zavart: ellentmondásosan vis. Dezorientált, érzelemmentes, lehangolt.10-15% Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél. Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél.

7 Anya válaszkészsége  Biztosan kötődő gyer. anyja  azonnal reagál gyerek sírására. Gyengéden viszonyul hozzá. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi.  Bizonytalan kötődés: anya saját jelzéseire figyel, nem a gyerekére.

8  Elkerülő: anya ugyanannyi ideig tartja ölében a gyereket mint a biztosan kötődő,azonban nem örömteli a testi kapcsolat nekik. Akkor utasítja vissza ha a gyereknek baja van, és szüksége lenne rá.  Ambivalens: anya következetlen. Néha fogékony a gyerek jelzéseire, néha nem, néha erőszakosan beavatkozik.

9 Befolyása a kötődésnek  Aki 12hó biztosan kötődő  lelkiismeretesebb, kitartóbb a problémák megoldásában. Nehézség esetén segítséget kértek.  Bizonytalanul kötődők  dühösek, nem kértek segítséget, hamar feladták.

10 Óvodai vis. és kötődés  Biztosan kötődés  csop.vezető, sok kapcsolat. Erőteljesség, önállóság jell.  Bizonytalan kötődés  visszahúzódó, vonakodtak a feladatoktól.

11 Kötődési zavar Gátolatlan Reaktív kötődési kötődési zavar zavar

12 Gátolatlan kötődés  Nem alakul ki szelektív kötődés  Válogatás nélküli felszínes kötődés mindenkihez  Szeparációkor nem sír, személyváltás érintetlenül hagyja  Kezdetben folyton csüng(2év), majd tapad  4 év figyelemfelhívás, gondozó kedvében járás.

13  Intézeteseknél fordul elő Tartós tünetek: - Hiperaktivitás -Csökkent figyelem -Érzelmi labilitás -Agresszív vis. alacsony frusztrációs tolerancia -Teljesítmény zavar későbbiekben

14 Reaktív kötődési zavar  Kötődés primitív zavara  Nem alakul ki kötődés  kezdeményezés hiánya és gátoltság.  Ok: gondozói magatartás (elhanyagolás) Előzmények: 2hó: szemet arcot nem követi, nem reagál hangra, nem mosolyog arcra. Elfordul anyjától. Anya nem tudja megnyugtatni. Elfordul anyjától. Anya nem tudja megnyugtatni.

15  3hó: nem jelenik meg differenciált mosoly az anya jelenlétében. Anya eltávolodásakor nem szomorodik el.  4hó: nem nyúl az anya felé. Anya megjelenésére nem lesz éber.  5hó: nincs vokális válaszkészség. Nincs közös játéktevékenység.  6-10hó: nem mászik az anya felé. Nincs vele vokális v. vizuális kontaktus  12hó: gondozóval való tevékenység során passzív. Gondozóval szemben agresszív v. apatikus.

16 Betegség társulás: - Pszichés fejlődés zavara -Nyelvi, mozgási lemaradás -Önállósodás elmaradása -Gyenge figyelmi koncentráció -Érzelmi labilitás, agresszió

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  A csecsemőnek az a hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és ezek az emberek mellett biztonságban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések