Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika."— Előadás másolata:

1 Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika

2 Kötődés A csecsemőnek az a hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és ezek az emberek mellett biztonságban érezze magát. Különböző fajok kicsinyei eltérően kötődnek anyjukhoz.

3 Kezdeti elképzelés: a táplálék miatt kötődnek.Harlow rézusz majmok
Bowlby nincs biztos kötödés felnőttkorban nem tud szoros személyes kapcsoltat kialakítani.

4 Kötődés mérése Ainsworthidegen helyzet. Anya-gyerek
2p. Idegen nő …játék Anya kilép Anya vissza… játék idegen kilép Anya kimegy Idegen vissza Anya vissza idegen el. Minden epizód 3 p.

5 3+1 kategória Biztosan kötődő: azonnal kapcsoltteremtés anyával. Csak anya nyugtatja meg. Amerikaiak 60-65% Bizonytalanul kötődő: elkerülő. Kerüli a kapcsolatot az anyával ha az visszatér. Van aki nem törődik az anyjával. Nem levert ha az anya távozik. 20%

6 Bizonytalanul kötődő: ambivalens
Bizonytalanul kötődő: ambivalens. Várja anyját, amikor jön eltolja magától. 10% +1 Zavart: ellentmondásosan vis. Dezorientált, érzelemmentes, lehangolt.10-15% Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél.

7 Anya válaszkészsége Biztosan kötődő gyer. anyjaazonnal reagál gyerek sírására. Gyengéden viszonyul hozzá. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi. Bizonytalan kötődés: anya saját jelzéseire figyel, nem a gyerekére.

8 Elkerülő: anya ugyanannyi ideig tartja ölében a gyereket mint a biztosan kötődő,azonban nem örömteli a testi kapcsolat nekik. Akkor utasítja vissza ha a gyereknek baja van, és szüksége lenne rá. Ambivalens: anya következetlen. Néha fogékony a gyerek jelzéseire, néha nem, néha erőszakosan beavatkozik.

9 Befolyása a kötődésnek
Aki 12hó biztosan kötődő  lelkiismeretesebb, kitartóbb a problémák megoldásában. Nehézség esetén segítséget kértek. Bizonytalanul kötődőkdühösek, nem kértek segítséget, hamar feladták.

10 Óvodai vis. és kötődés Biztosan kötődéscsop.vezető, sok kapcsolat. Erőteljesség, önállóság jell. Bizonytalan kötődés visszahúzódó, vonakodtak a feladatoktól.

11 Kötődési zavar Gátolatlan Reaktív kötődési kötődési zavar zavar

12 Gátolatlan kötődés Nem alakul ki szelektív kötődés
Válogatás nélküli felszínes kötődés mindenkihez Szeparációkor nem sír, személyváltás érintetlenül hagyja Kezdetben folyton csüng(2év), majd tapad 4 év figyelemfelhívás, gondozó kedvében járás.

13 Intézeteseknél fordul elő
Tartós tünetek: - Hiperaktivitás Csökkent figyelem Érzelmi labilitás Agresszív vis. alacsony frusztrációs tolerancia Teljesítmény zavar későbbiekben

14 Reaktív kötődési zavar
Kötődés primitív zavara Nem alakul ki kötődéskezdeményezés hiánya és gátoltság. Ok: gondozói magatartás (elhanyagolás) Előzmények: 2hó: szemet arcot nem követi, nem reagál hangra, nem mosolyog arcra. Elfordul anyjától. Anya nem tudja megnyugtatni.

15 3hó: nem jelenik meg differenciált mosoly az anya jelenlétében
3hó: nem jelenik meg differenciált mosoly az anya jelenlétében. Anya eltávolodásakor nem szomorodik el. 4hó: nem nyúl az anya felé. Anya megjelenésére nem lesz éber. 5hó: nincs vokális válaszkészség. Nincs közös játéktevékenység. 6-10hó: nem mászik az anya felé. Nincs vele vokális v. vizuális kontaktus 12hó: gondozóval való tevékenység során passzív. Gondozóval szemben agresszív v. apatikus.

16 Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása
Betegség társulás: - Pszichés fejlődés zavara Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása Gyenge figyelmi koncentráció Érzelmi labilitás, agresszió

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések