Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd."— Előadás másolata:

1 Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd

2 Szociális (szocializált) beszéd: A nyelvhasználatnak az az esete, amikor a beszélő máshoz intézi a szavait. A szociális beszéd alapvető célja, hogy a környezetet a beszélő valamilyen cselekvésre késztesse; ritkább esetben az, hogy a környezetet valamiről tájékoztassa. A szociális beszéd minden esetben külső beszéd, mind fizikailag, mind pszichológiailag.

3 Egocentrikus beszéd: A nyelvhasználatnak az az esete, amikor a beszélő hangosan beszél, de szavait nem máshoz intézi (magában beszél). Az egocentrikus beszéd alapvető célja az, hogy a beszélő mintegy megbizonyosodjék a saját gondolatairól. Az egocentrikus beszéd leginkább a kisgyermekkorra és az időskorra jellemző, de bizonyos helyzetekben bármely életkorban előfordulhat, noha a kommunikációs szokások megmosolyogtatónak tartják. Az egocentrikus beszéd minden esetben fizikailag külső beszéd (mert hallatszik), pszichológiailag viszont belső beszéd (mivel nem máshoz szólnak a szavak).

4 Belső beszéd: belső beszéd = beszédgondolkodás Ez a nyelvhasználatnak az az esete, amikor a beszélő nyelvi formába öntve halad végig magában valamilyen gondolatsoron: ilyen lehet például a soron következő teendők végiggondolása. A belső beszéd léte általános érvénnyel nem igazolható, ám egyénenként valamennyien rendelkezünk tapasztalatokkal a létéről, pl. azzal, hogy a belső beszédet bármely pillanatban ‘ki tudjuk hangosítani’.

5 Belső beszéd: Ennek ellenére a belső beszéd nyelvtani kidolgozottsága elnagyoltabb a külső beszédénél. Az elnagyoltságnak számtalan foka lehetséges; legvégül a nyelv mintegy ‘kicsúszik’, s maradnak az elvont gondolatok. A belső, hangzás nélküli beszéd a gondolkodás alapja. A belső beszéd ténylegesen belső mind pszichológiailag (mert a szavakat nem máshoz intézzük), mind fizikailag (mert nem nyernek akusztikus konkretizációt: nem hallatszanak).

6 FONTOS KÉRDÉS: A három beszédmód milyen sorrendben alakul ki az egyéni fejlődés során?

7 Jean Piaget (1896–1980) szerint: 1. belső beszéd 2. egocentrikus beszéd 3. szociális beszéd

8 Lev Vigotszkij (1896–1934) szerint: 1. szociális beszéd 2. egocentrikus beszéd 3. belső beszéd

9 Vigotszkij egy hosszú kísérletre alapozza állítását. Több száz óvodás (3–7 éves) gyermek egocentrikus és szociális beszédének változásait követték éveken át. (A belső beszéd nem vizsgálható!)

10 Arra jutottak, hogy a vizsgált gyermekek – szociális beszéde évről évre javult, mind a szókészlet, mind a nyelvtani kidolgozottság tekintetében – ugyanakkor ugyanezen gyermekek egocentrikus beszéde az ellenkező irányban változott – romlott, mind a használt szókészlet, mind a nyelvtani kidolgozottság tekintetében; a romlás ráadásul annál nagyobb volt, minél nagyobb volt a fejlődés a szociális beszéd vonatkozásában.

11 Levonható következtetések: – a beszéd/nyelvhasználat alapvető formája a szociális beszéd – az egocentrikus beszéd a szociális beszéd bázisán alakul ki – 6-7 éves korra az egocentrikus beszéd nem eltűnik, hanem belső beszéddé alakul át – a gondolkodás alapja lényegében a kommunikációs célú nyelvhasználat – a verbális és mentális képességek jelentős mértékben korrelálnak


Letölteni ppt "Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések