Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Böngésszünk együtt! Beszédfejlődést segítő gyermekkönyvek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Böngésszünk együtt! Beszédfejlődést segítő gyermekkönyvek"— Előadás másolata:

1 Böngésszünk együtt! Beszédfejlődést segítő gyermekkönyvek
Kovácsné Lezancsek Olga gyerekkönyvtáros

2 Könyvek a legkisebbeknek
Egy év alatti gyerekeknek: - Pancsolókönyvek: műanyagból készült rágható, hajlítható könyvek - Éneklő, ültető, játszó könyvek: Minden alkalom megfelelő egy versikére, énekre: ha sír, vagy nevet, ha ültetjük, simogatjuk… - Beszélő babakezek: Amerikában nagy divat, még a beszéd előtt megtanítani jelelni a gyerekeket

3 1-2 éveseknek: Akik még nem beszélnek: Akik már szavakat mondanak:
- Vad-, háziállatok, járművek képei: hangutánzó szavak tanulása. (Mit mond a boci?, Mit mond az autó?) Akik már szavakat mondanak: Szógyűjtő könyvek: olyan leporellók, könyvek amikben sok-sok kép van.

4 2-3 éves, már beszélő gyerekeknek:
Böngészők: - Szöveg nélküli, sok-sok apró jelenetből épülő oldalak, ismétlődő szereplők, helyszínek. Beszélgetésre késztető könyvek Történetek: - Rövid „igaz” mesék. A szereplő állat, vagy valami más, de a történet róluk szól: vásárlás, öltözés stb.

5 Óvodásoknak: Mesék: Versek: Ismeretterjesztő könyvek:
- 3-4 év körül: láncmese, állatmese, csalimese Még bizonytalan abban, hogy mi a valóság, és mi nem - 5-6 év körül: tündérmese-varázsmese Megkülönbözteti a valóságot a mesétől - Modern mesék Versek: év körül: A ritmus, hangzás a fontos, az értelem nem - 5-6 év körül: A hangulat, a vers mondanivalója is fontos Ismeretterjesztő könyvek: - Különböző témák: járművek, állatok, bolygók, lovagok. - Színes, rövid szöveg, szokatlan formák: kihajtható fülek stb.

6 Szülőknek Ének, mondóka, népi játékgyűjtemények, mesekönyvek,
Szakkönyvek: - Gósy Mária: Beszélgessünk a kisbabával! - Horváthné Csapucha Klára: Böngésszünk együtt! - Szilágyiné Gálos Ildikó: Az olvasóvá nevelés megalapozása


Letölteni ppt "Böngésszünk együtt! Beszédfejlődést segítő gyermekkönyvek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések