Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oktatásszervezés gyakorlat 2013. tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oktatásszervezés gyakorlat 2013. tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás."— Előadás másolata:

1 Oktatásszervezés gyakorlat 2013. tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás

2 -Állítás 1 Ma az OECD-országokban átlagosan 1 évvel hosszabb ideig járnak iskolába a diákok, mint 1985-ben. -Állítás 2 Ma a gazdasági-társadalmi és foglalkoztatási realitások elegendő motivációt kellene, hogy jelentsenek a tanulóknak új kompetenciák megszerzésére, ill. az egész életen át tartó tanulás szükségességének belátására. -Állítás 3 Mégis (túl) sok tanuló nem teszi meg a szükséges erőfeszítéseket annak érdekében, hogy új ismereteket, kompetenciákat szerezzen. - nem képes - nem hajlandó (nem motivált) Eddigi tudást, vagy várható beválást mérjünk?

3 Forrás: Csapó Benő (2010.)

4

5 Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás:  A megismerés egyik alapvető módja, az új tudás megismerésének eszköze  Deduktív gondolkodás:  A klasszikus kijelentés-logika, egyszerűbb kétpremisszás következtetési sémák alkalmazása  Korrelatív  Gondolkodás a bizonytalanról, valószínűségi és korrelációs összefüggések vizsgálata

6 Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás: pl. számsor 3, 9, 7, 15, 11, 21, …, …  Deduktív gondolkodás: Esni fog az eső és fújni fog a szél. De az biztos, hogy fújni fog a szél. a)Esik az eső. Fúj a szél.b) Esik az eső. Nem fúj a szél. c) Nem esik az eső. Fúj a szél.d) Nem esik az eső. Nem fúj a szél.  Korrelatív gondolkodás: Bagoly táplálkozása: télen – 2 hét alatt 1 kismadár + 7 egér; nyáron – 2 hét alatt 9 kismadár + 3 egér. Van-e összefüggés az évszakok és a bagoly táplákozási szokásai között?

7 Induktív, deduktív, korrelatív gondolkodás  Induktív gondolkodás: pl. számsor 3, 9, 7, 15, 11, 21, …, … 3, 3+6, 3+6-2, 3+6+6, 3+6+6-4, 3+6+6+6, 3+6+6+6-6, 3+6+6+6+6, 3+6+6+6+6-8, stb.  Deduktív gondolkodás: Esni fog az eső és fújni fog a szél. De az biztos, hogy fújni fog a szél. a)Esik az eső. Fúj a szél.b) Esik az eső. Nem fúj a szél. c) Nem esik az eső. Fúj a szél.d) Nem esik az eső. Nem fúj a szél.  Korrelatív gondolkodás: Bagoly táplálkozása: télen – 2 hét alatt 1 kismadár + 7 egér; nyáron – 2 hét alatt 9 kismadár + 3 egér. Van-e összefüggés az évszakok és a bagoly táplákozási szokásai között?

8 Ne skatulyázz! (túl korán és főleg véglegesen) OKOSBUTA SZORGALMASOkos és szorgalmas Buta, de szorgalmas LUSTAOkos, de lustaButa, ráadásul lusta

9 A „jól eltalált kompetenciamix” -kognitív -személyes -szociális -speciális kompetenciákkal rendelkezünk. Ezek minősége, mennyisége, „állapota” különböző. Motiválni = kompetencia-növelési igényt kelteni, „kompetenciaéhséget” előidézni ill. tudatosítani. -Mely területen? -Milyen mértékben? (proximális zóna)


Letölteni ppt "Oktatásszervezés gyakorlat 2013. tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések