Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csecsemőkortól az ifjúkorig.. A kapcsolat előfeltételei  a szociális másik észlelése  differenciált érzelmek megjelenése  kognitív fejlettség szintje.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csecsemőkortól az ifjúkorig.. A kapcsolat előfeltételei  a szociális másik észlelése  differenciált érzelmek megjelenése  kognitív fejlettség szintje."— Előadás másolata:

1 Csecsemőkortól az ifjúkorig.

2 A kapcsolat előfeltételei  a szociális másik észlelése  differenciált érzelmek megjelenése  kognitív fejlettség szintje  önszabályozás alapszintje

3 A társas magatartás szintjei (Mérei):  magányos semmittevés  magányos semmittevés a csoportban  magányos játék  mások szemlélése  őt szemlélik  csoportos semmittevés  csoportos magányos játék  csoportos szemlélés  magányos játék a csoportban  együttmozgás  összeverődés a tárgy körül  kollaboráció  szereposztásos tevékenység  szervezett csoporttevékenység

4 Társas magatartásmódok:(szociális penetrancia) modellnyújtás; parancsolás; kezdeményezés; irányítás; tárgyak megszerzése, megtartása; támadás; közeledés; (variálás; színezés; licitálás; dicsekvés; gyámolítás)

5 Önmagamról való tudás. Mások vélekedésének visszatükrözése.

6 Az első évre az anyával való szoros kapcsolat jellemző. Harlow: majomkísérletek Spitz: árvaházi megfigyelések, hospitalizmus Bowlby: rejtett érzelmi elhanyagoltság Fél éves korra kialakul az elsődleges kötődés. Kötődési típusok (Ainsworth): - biztonságosan kötődő - bizonytalan, elkerülő - ambivalens, ellenálló - zavart 2 hó: szociális mosoly (mindenkire) 3 hó: családot megkülönbözteti az idegenektől 8 hó: szeparációs félelem, félelem az idegenektől

7 Hasonló korú társakkal kapcsolatot kezdeményez. Tartósan együtt játszó gyerekek barátoknak tartják egymást.

8 Kortárskapcsolatok fontossá válnak. Önjellemzés és mások jellemzése főleg külső és tevékenység alapján történik meg. Fiúk-lányok csoportjai elkülönülnek.

9 Átpártolás jellemző a társas kapcsolatokra. Javul a kommunikációs képesség, mimika, hanghordozás. Egyre több pszichológiai sajátosságot említ a leírásokban. Empátia, segítségnyújtás jellemző. A kisiskoláskori csoport biztonságot, támaszt jelent. Fontos a társas helyzet. Fiúk és lányok csoportjai különbözőek.

10 Szociális kapcsolatok: A kezdeti magány oldódik, kialakulnak a kisebb csoportok és szerveződnek a páros kapcsolatok. A serülőkor az intenzív pszichoszexuális fejlődése időszaka. Fokozottan jelentkezik a másik nem iránti érdeklődés. A szülők, tanárok tisztelete visszaesik. A viszonyok átrendeződése jellemző a serdülő és szülő, a serdülő és pedagógus között új viszonyok létesülnek „nem gyermeki” alapon.


Letölteni ppt "Csecsemőkortól az ifjúkorig.. A kapcsolat előfeltételei  a szociális másik észlelése  differenciált érzelmek megjelenése  kognitív fejlettség szintje."

Hasonló előadás


Google Hirdetések