Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az."— Előadás másolata:

1 Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika

2 Kötődés  Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az emberek mellett biztonságban érezze magát. Különböző fajok kicsinyei eltérően kötődnek anyjukhoz.

3  Kezdeti elképzelés: a táplálék miatt kötődnek.  Harlow rézusz majmok  Bowlby  nincs biztos kötödés  felnőttkorban nem tud szoros személyes kapcsoltat kialakítani.

4 Kötődés különböző életkorban  Csecsemő  fizikai táplálás  Kisded  autonómia biztosítása, elfogadás  Kisiskolás  elfogadás, telj. megjelenése, bizalmi kapcsolat.  Serdülő  elfogadás, autonómia tiszteletben tartása

5 Sok esetben ezek az igények nem elégülnek ki  nem megfelelő kötődés  cél: a biztonság igény kielégítése  holding megteremtése.

6 Kötődés mérése Ainsworth  idegen helyzet. 1.Anya-gyerek 2. 2p. Idegen nő …játék 3.Anya kilép 4.Anya vissza… játék idegen kilép 5.Anya kimegy 6.Idegen vissza 7.Anya vissza idegen el. Minden epizód 3 p.

7 3+1 kategória  Biztosan kötődő: azonnal kapcsoltteremtés anyával. Csak anya nyugtatja meg. Amerikaiak 60-65%  Bizonytalanul kötődő: elkerülő. Kerüli a kapcsolatot az anyával ha az visszatér. Van aki nem törődik az anyjával. Nem levert ha az anya távozik. Nem levert ha az anya távozik. 20% 20%

8  Bizonytalanul kötődő: ambivalens. Várja anyját, amikor jön eltolja magától. 10% +1 Zavart: ellentmondásosan vis. Dezorientált, érzelemmentes, lehangolt.10-15% Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél. Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél.

9 Anya válaszkészsége  Biztosan kötődő gyer. anyja  azonnal reagál gyerek sírására. Gyengéden viszonyul hozzá. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi.  Bizonytalan kötődés: anya saját jelzéseire figyel, nem a gyerekére.

10  Elkerülő: anya ugyanannyi ideig tartja ölében a gyereket mint a biztosan kötődő,azonban nem örömteli a testi kapcsolat nekik. Akkor utasítja vissza ha a gyereknek baja van, és szüksége lenne rá.  Ambivalens: anya következetlen. Néha fogékony a gyerek jelzéseire, néha nem, néha erőszakosan beavatkozik.

11 Bántalmazóhoz való kötődés: 1.A gyerek ebben a környezetben nev. fel. 2.Magát hibázatja 3.Rossz bánásmód is jobb mint a semmi 4.Nem mindig bántalmaznak.

12 Kötődési zavar Gátolatlan Reaktív kötődési kötődési zavar zavar

13 Gátolatlan kötődés  Nem alakul ki szelektív kötődés  Válogatás nélküli felszínes kötődés mindenkihez  Szeparációkor nem sír, személyváltás érintetlenül hagyja  Kezdetben folyton csüng(2év), majd tapad  4 év figyelemfelhívás, gondozó kedvében járás.

14  Intézeteseknél fordul elő Tartós tünetek: - Hiperaktivitás -Csökkent figyelem -Érzelmi labilitás -Agresszív vis. alacsony frusztrációs tolerancia -Teljesítmény zavar későbbiekben

15 Reaktív kötődési zavar  Kötődés primitív zavara  Nem alakul ki kötődés  kezdeményezés hiánya és gátoltság.  Ok: gondozói magatartás (elhanyagolás)

16 Betegség társulás: - Pszichés fejlődés zavara -Nyelvi, mozgási lemaradás -Önállósodás elmaradása -Gyenge figyelmi koncentráció -Érzelmi labilitás, agresszió

17 Kötődés elősegítése:  A gyermek szükségleteit annak megfelelően elégíti ki.  Segít a gyereknek az érzéseit kifejezni, és visszajelzi azokat.  Pihenést és korának megfelelő szórakozást biztosít.  Fegyelmezésnél kerüli a bántalmazást  Segíti a gyereket, hogy megfelelő énképe, önértékelése alakuljon ki.  Feltétlen elfogadás

18 Jó tanács nevelőszülőknek  Elég időt szánni a megismerkedéshez.  Közös tevékenységek szervezése ami mindenkinek az  Helyes vis. elsajátításában segíteni  Képességek elsajátításában segítni ami büszkeséget okoz.


Letölteni ppt "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika. Kötődés  Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések