Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika."— Előadás másolata:

1 Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika

2 Kötődés Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az emberek mellett biztonságban érezze magát. Különböző fajok kicsinyei eltérően kötődnek anyjukhoz.

3 Kezdeti elképzelés: a táplálék miatt kötődnek.Harlow rézusz majmok
Bowlby nincs biztos kötödés felnőttkorban nem tud szoros személyes kapcsoltat kialakítani.

4 Kötődés különböző életkorban
Csecsemő fizikai táplálás Kisded autonómia biztosítása, elfogadás Kisiskolás elfogadás, telj. megjelenése, bizalmi kapcsolat. Serdülő elfogadás, autonómia tiszteletben tartása

5 Sok esetben ezek az igények nem elégülnek ki nem megfelelő kötődés cél: a biztonság igény kielégítéseholding megteremtése.

6 Kötődés mérése Ainsworthidegen helyzet. Anya-gyerek
2p. Idegen nő …játék Anya kilép Anya vissza… játék idegen kilép Anya kimegy Idegen vissza Anya vissza idegen el. Minden epizód 3 p.

7 3+1 kategória Biztosan kötődő: azonnal kapcsoltteremtés anyával. Csak anya nyugtatja meg. Amerikaiak 60-65% Bizonytalanul kötődő: elkerülő. Kerüli a kapcsolatot az anyával ha az visszatér. Van aki nem törődik az anyjával. Nem levert ha az anya távozik. 20%

8 Bizonytalanul kötődő: ambivalens
Bizonytalanul kötődő: ambivalens. Várja anyját, amikor jön eltolja magától. 10% +1 Zavart: ellentmondásosan vis. Dezorientált, érzelemmentes, lehangolt.10-15% Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél.

9 Anya válaszkészsége Biztosan kötődő gyer. anyjaazonnal reagál gyerek sírására. Gyengéden viszonyul hozzá. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi. Bizonytalan kötődés: anya saját jelzéseire figyel, nem a gyerekére.

10 Elkerülő: anya ugyanannyi ideig tartja ölében a gyereket mint a biztosan kötődő,azonban nem örömteli a testi kapcsolat nekik. Akkor utasítja vissza ha a gyereknek baja van, és szüksége lenne rá. Ambivalens: anya következetlen. Néha fogékony a gyerek jelzéseire, néha nem, néha erőszakosan beavatkozik.

11 Bántalmazóhoz való kötődés:
A gyerek ebben a környezetben nev. fel. Magát hibázatja Rossz bánásmód is jobb mint a semmi Nem mindig bántalmaznak.

12 Kötődési zavar Gátolatlan Reaktív kötődési kötődési zavar zavar

13 Gátolatlan kötődés Nem alakul ki szelektív kötődés
Válogatás nélküli felszínes kötődés mindenkihez Szeparációkor nem sír, személyváltás érintetlenül hagyja Kezdetben folyton csüng(2év), majd tapad 4 év figyelemfelhívás, gondozó kedvében járás.

14 Intézeteseknél fordul elő
Tartós tünetek: - Hiperaktivitás Csökkent figyelem Érzelmi labilitás Agresszív vis. alacsony frusztrációs tolerancia Teljesítmény zavar későbbiekben

15 Reaktív kötődési zavar
Kötődés primitív zavara Nem alakul ki kötődéskezdeményezés hiánya és gátoltság. Ok: gondozói magatartás (elhanyagolás)

16 Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása
Betegség társulás: - Pszichés fejlődés zavara Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása Gyenge figyelmi koncentráció Érzelmi labilitás, agresszió

17 Kötődés elősegítése: A gyermek szükségleteit annak megfelelően elégíti ki. Segít a gyereknek az érzéseit kifejezni, és visszajelzi azokat. Pihenést és korának megfelelő szórakozást biztosít. Fegyelmezésnél kerüli a bántalmazást Segíti a gyereket, hogy megfelelő énképe, önértékelése alakuljon ki. Feltétlen elfogadás

18 Jó tanács nevelőszülőknek
Elég időt szánni a megismerkedéshez. Közös tevékenységek szervezése ami mindenkinek az Helyes vis. elsajátításában segíteni Képességek elsajátításában segítni ami büszkeséget okoz.


Letölteni ppt "Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések