Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A takarmányok összetétele N tartalmú anyagok. A takarmányok N tartalmú anyagai Meghatározás: N x 6.25 Meghatározás: N x 6.25 (Kjeldahl módszer) (Kjeldahl.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A takarmányok összetétele N tartalmú anyagok. A takarmányok N tartalmú anyagai Meghatározás: N x 6.25 Meghatározás: N x 6.25 (Kjeldahl módszer) (Kjeldahl."— Előadás másolata:

1 A takarmányok összetétele N tartalmú anyagok

2 A takarmányok N tartalmú anyagai Meghatározás: N x 6.25 Meghatározás: N x 6.25 (Kjeldahl módszer) (Kjeldahl módszer) Elnevezések: Elnevezések: 1./ Nyersfehérje: 1./ Nyersfehérje: valódi fehérje valódi fehérje amid anyagok amid anyagok 2./ Em. nyersfehérje 2./ Em. nyersfehérje 3./ Em. valódi fehérje 3./ Em. valódi fehérje

3 Takarmányok csoportosítása fehérjetartalmuk szerint: 1./ Kis fehérjetartalmú takarmányok: 1./ Kis fehérjetartalmú takarmányok: max. 15 % fehérjét tartalmaznak max. 15 % fehérjét tartalmaznak pl.: gabonamagvak pl.: gabonamagvak 2./ Közepes fehérjetart. takarmányok: 2./ Közepes fehérjetart. takarmányok: % fehérjét tartalmaznak % fehérjét tartalmaznak pl.: fűféle zöldtakarmányok, pl.: fűféle zöldtakarmányok, réti széna, silókukorica réti széna, silókukorica 3./ Nagy fehérjetart. takarmányok: 3./ Nagy fehérjetart. takarmányok: 24 %-nál több nyersfehérjét tart.: 24 %-nál több nyersfehérjét tart.: pl.: pillangós zöldtakarmányok, pl.: pillangós zöldtakarmányok, hüvelyes magvak, hüvelyes magvak, extr. darák, állati eredetű takarmányok (tejpor) extr. darák, állati eredetű takarmányok (tejpor)

4 AMINOSAVAK 1./ Esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak: 1./ Esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak: Arg. His, iLeu, Leu, Lys, Met, Phe, Tre, Trp, Val, (Gly, Pro) bfi Met-Cis, ill. Phe Tyr 40 % = transzaminálás Limitáló aminosav 2./ Nem esszenciális (nélkülözhető) aminosavak: Asp. Ala, Glu, Ser, Oxi-Pro, (Pro, Gly) (Arg) bfi sertés

5 (beépülését, transzformációját) A fehérje értékesülését (beépülését, transzformációját) befolyásoló tényezők 1./ Limitáló aminosavak mennyisége 1./ Limitáló aminosavak mennyisége 2./ E:NE= 1,1:1 (hízósertés) 2./ E:NE= 1,1:1 (hízósertés) 2./ Megfelelő mennyiségű energia 2./ Megfelelő mennyiségű energia

6 Az aminosavak hozzáférhetősége - elvileg minden aminosav emészthető - elvileg minden aminosav emészthető - nem minden felszívódott aminosav épül be! - nem minden felszívódott aminosav épül be! Befolyásolja: Befolyásolja: fehérje emészthetősége fehérje emészthetősége tak.-ban lévő redukáló cukrok mennyisége tak.-ban lévő redukáló cukrok mennyisége peroxidált lipidek mennyisége peroxidált lipidek mennyisége időtényező: patkány 6 óra sertés 24 óra időtényező: patkány 6 óra sertés 24 óra aminosav balance – imbalance aminosav balance – imbalance fehérje denaturáció fehérje denaturáció

7 Az aminosavak hozzáférhetősége 2. aminosav antagonizmus (Leu-Val, Phe- Val, Leu-iLeu) aminosav antagonizmus (Leu-Val, Phe- Val, Leu-iLeu) aminosav mérgezés aminosav mérgezés Vitaminellátottság (Tiamin, riboflavin) Vitaminellátottság (Tiamin, riboflavin)

8 A fehérje biológiai értéke feh. minősége=biológiai értéke =takarmány-értéke feh. minősége=biológiai értéke =takarmány-értéke Megállapítása: Megállapítása: 1./ Kémiai módszerek: 1./ Kémiai módszerek: Nyersfehérje, – valódi fehérje, – aminosav tart. megállapítása Nyersfehérje, – valódi fehérje, – aminosav tart. megállapítása indexek (pl: E/N, Tofv, Tefv, stb.) indexek (pl: E/N, Tofv, Tefv, stb.) 2./ In vitro enzimes módszerek: 2./ In vitro enzimes módszerek: Proteázokkal történő enzimes hidrolízis után a fehérjéből Proteázokkal történő enzimes hidrolízis után a fehérjéből felszabaduló aminosavak meghatározása felszabaduló aminosavak meghatározása

9 A fehérje biológiai értéke 2. 3./ Biológiai módszerek: 3./ Biológiai módszerek: 3.1. A testtömeg változásán alapuló módszerek 3.1. A testtömeg változásán alapuló módszerek 3.2. Az állati test N tartalmának változásán alapuló módszerek: 3.2. Az állati test N tartalmának változásán alapuló módszerek: 3.3. Egyes szervek N anyagforgalmán alapuló módszerek 3.3. Egyes szervek N anyagforgalmán alapuló módszerek

10 A kérődző állatok fehérjeellátása: A kérődző állatok fehérjeellátása: Fehérjeforrások: Fehérjeforrások: növényi eredetű fehérjék növényi eredetű fehérjék amid anyagok amid anyagok NPN anyagok NPN anyagok Bendőben: A bendőfolyadék sza. tart %-a mikroorganizmus 1 ml bendőfolyadékban: baktérium 10 6 protozoa 1./ Bendőbaktériumok: fakultatív anaerob fajok pH = Hatásuk: növényi feh. – aminosavak – NH3 amidanyagok: - NH3 fehérje-aminosav-baktérium feh. ammónia-aminosav-baktérium feh. 2./ Protozoák v. infuzóriumok (bendő mikrofauna) Hatásuk: növényi fehérje-protozoa feh. baktérium feh. – protozoa feh.

11 NPN anyagok (Non Protein Nitrogen) Fehérje kiegészítők, NEM a takarmány alkotó anyagai Fehérje kiegészítők, NEM a takarmány alkotó anyagai 1./ Karbamid: 1 kg = 0.47 kg N 1./ Karbamid: 1 kg = 0.47 kg N 0.47 x 6.25 = 2.92 kg nyersfehérje 0.47 x 6.25 = 2.92 kg nyersfehérje gyakorlat: l kg karbamid = 2 kg fehérje gyakorlat: l kg karbamid = 2 kg fehérje 2./ Ammóniumkarbonát: 0.29 kg N 2./ Ammóniumkarbonát: 0.29 kg N bomlékony bomlékony 3./ Ammóniumszulfát: 0.21 kg N 3./ Ammóniumszulfát: 0.21 kg N (az NPN anyagok 10 %-ában S tart. anyagot kell adni!) (az NPN anyagok 10 %-ában S tart. anyagot kell adni!) 4./ Ammóniumklorid: 0.19 kg N 4./ Ammóniumklorid: 0.19 kg N 5./ Ammóniumhidroxid: 0.4 kg N 5./ Ammóniumhidroxid: 0.4 kg N (0.25 %-os szalmiákszesz = 0.1 kg N) (0.25 %-os szalmiákszesz = 0.1 kg N)

12 Karbamid szerepe CO/NH 2 /2 + H 2 O + UREÁZ = CO 2 + 2NH 3 CO/NH 2 /2 + H 2 O + UREÁZ = CO 2 + 2NH 3 Ammónia útja: Ammónia útja: baktérium – aminosav – fehérje baktérium – aminosav – fehérje felesleg: felesleg: 1./ felszívódik a bendőből – vér – máj:karbamid – nyál – bendő 1./ felszívódik a bendőből – vér – máj:karbamid – nyál – bendő (rumino-hepatikus körforgalom) (rumino-hepatikus körforgalom) 2./ bendő – vér – vese – vizelet 2./ bendő – vér – vese – vizelet

13 A karbamid-etetés szabályai: 1./ Adag: 1./ Adag: szmha: g/nap/100 kg testtömeg szmha: g/nap/100 kg testtömeg DE: egyszeri etetésre: DE: egyszeri etetésre: max.= 10 g/100 kg testtömeg max.= 10 g/100 kg testtömeg juh: g/nap/100 kg testtömeg juh: g/nap/100 kg testtömeg 2./ Az állat fehérje szükségletének maximálisan 25 %- át lehet karbamiddal fedezni 3./ Szoktatás: 5-8 nap 4./ Az adagban mindig legyen szénhidrát: 1/3 könnyen oldódó cukor 1/3 könnyen oldódó cukor 2/3 nehezen oldódó keményítő 2/3 nehezen oldódó keményítő

14 A karbamid-etetés szabályai 2. 5./ Karbamid hatás retardálása: a./ bevonó anyagokkal –lebontás késleltetése a./ bevonó anyagokkal –lebontás késleltetése b./ felületaktív anyagokkal (pl: bentonit) b./ felületaktív anyagokkal (pl: bentonit) c./ a pH befolyásolásával ureáz pH = 7-nél a legaktívabb → pH érték 7 alá csökkentése c./ a pH befolyásolásával ureáz pH = 7-nél a legaktívabb → pH érték 7 alá csökkentése 6./ karbamidot és más NPN anyagokat ne etessünk együtt más ureáz aktivitást fokozó anyagokkal, pl.: szója 7./ kéndús takarmány, vagy más kénforrás adagolása lényeges pl.: 5 % (NH4)2SO4 pl.: 5 % (NH4)2SO4 8./ foszfor kiegészítés: g/100 g karbamid g/100 g karbamid

15 Monogasztrikus állatok fehérjeellátása Aminosav komplettálás Aminosav komplettálás A magyar takarmánybázis LIZIN-ben szegény! Sertés: Sertés: Lizin Lizin Metionin, cisztin beállítása Metionin, cisztin beállítása M + C igény 66 % a Lys %-ában M + C igény 66 % a Lys %-ában gabonafélék – Lys hiány, Met felesleg gabonafélék – Lys hiány, Met felesleg állati eredetű tak. – Lys felesleg állati eredetű tak. – Lys felesleg Baromfi: Baromfi: Metionin, cisztin (toll) Metionin, cisztin (toll) Lizin beállítása Lizin beállítása =Kristályos aminosav-készítmények használata =Kristályos aminosav-készítmények használata


Letölteni ppt "A takarmányok összetétele N tartalmú anyagok. A takarmányok N tartalmú anyagai Meghatározás: N x 6.25 Meghatározás: N x 6.25 (Kjeldahl módszer) (Kjeldahl."

Hasonló előadás


Google Hirdetések