Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rezgések1 Fizika 3. Rezgések. Rezgések2 Harmonikus rezgés Ha egy testre mozgása során olyan erő hat, melynek Egyenlettel: - nagysága egyenesen arányos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rezgések1 Fizika 3. Rezgések. Rezgések2 Harmonikus rezgés Ha egy testre mozgása során olyan erő hat, melynek Egyenlettel: - nagysága egyenesen arányos."— Előadás másolata:

1 Rezgések1 Fizika 3. Rezgések

2 Rezgések2 Harmonikus rezgés Ha egy testre mozgása során olyan erő hat, melynek Egyenlettel: - nagysága egyenesen arányos a testnek egy adott ponttól mért távolságával, - iránya pedig mindig az adott pont felé mutat, Az említett pont neve egyensúlyi helyzet, a test ettől mért távolsága a kitérés. akkor a test harmonikus rezgést végez.

3 Rezgések3 Harmonikus rezgés A megoldás komplikált. Az egyenletet kielégíti azfüggvény. A mennyiségek értelmezése: maximális értéke 1, minimuma -1, tehát, a rezgés amplitúdója.

4 Rezgések4 Harmonikus rezgés egy szög nagyságát adja. Mivel t idő, szögsebesség kell, hogy legyen: A szögsebesség a rezgéssel analóg egyenletes körmozgás szögsebességét jelenti.

5 Rezgések5 Harmonikus rezgés A kitérés tehát az idő szinuszos függvénye. a mozgás fázisa, A frekvencia és a periódusidő: a kezdőfázis, értéke 0-nak vehető, ha csak egy rezgést vizsgálunk. A rezgő test sebessége: A rezgő test gyorsulása:

6 Rezgések6 Harmonikus rezgés A rezgő test energiája két részből áll: mozgási energia: rugalmas energia:, azaz Tehát a rezgés folyamán az energia állandó, nagyságát D és A határozza meg!

7 Rezgések7 Harmonikus rezgés Reális eset: a test súrlódás miatt energiát veszít. Csillapított rezgés jön létre. Egyenlete: Energiapótlással a rezgés fenntartható, kváziharmonikus rezgés jön létre. Neve: kényszerrezgés. A kényszerrezgés frekvenciája a gerjesztő frekvenciával egyezik meg. Az amplitúdó a gerjesztő frekvencia és a sajátfrekvencia viszonyától függ. Minél kisebb az eltérés a kettő között, az amplitúdó annál nagyobb.

8 Rezgések8 Harmonikus rezgés Ha a két frekvencia megegyezik, akkor rezonanciáról beszélünk. Rezonancia esetén a rendszerbe táplált energia fokozásának (azaz az amplitúdó növelésének) csak a csillapítási tényező (β) szab gátat. Ha β túl kicsi, az energia és vele az amplitúdó minden határon túl nő, rezonanciakatasztrófa valósul meg.

9 Rezgések9 Rezgések összetevése és felbontása Két rezgés eredőjét úgy számíthatjuk ki, hogy a két rezgés hatását összegezzük. Érdekes esetek: moduláció lebegés Felbontás: Fourier-tétele: minden periodikus jel egyértelműen előállítható harmonikus rezgések összegeként. Az összetevők körfrekvenciái az adott rezgés körfrekvenciái és ennek egész számú többszörösei:.

10 Rezgések10 Rezgések összetevése és felbontása Példa: háromszögrezgés.


Letölteni ppt "Rezgések1 Fizika 3. Rezgések. Rezgések2 Harmonikus rezgés Ha egy testre mozgása során olyan erő hat, melynek Egyenlettel: - nagysága egyenesen arányos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések