Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Probiotikumok “Let your food be your medicine, and your medicine be your food “

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Probiotikumok “Let your food be your medicine, and your medicine be your food “"— Előadás másolata:

1 Probiotikumok “Let your food be your medicine, and your medicine be your food “

2 I. Probiotikumok Mint termékek: a probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak “Live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host“ (FAO/WHO)

3 leggyakrabban tejsavbaktériumokat alkalmaznak régóta használják az élelmiszeriparban, mivel képesek átalakítani a cukrokat (a laktózt is) és más szénhidrátokat tejsavvá Gram-pozitívak

4

5

6 leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak a természetes bélflóra helyreállítását segítik gyakran javasolják orvosok antibiotikumos kezelések után

7 Szénhidrát-metabolizmus alapú osztályozás Két csoportra oszthatjuk:  Homofermentatív: a szén-forrást tejsavvá alakítja elsődlegesen (Lactococcus, Pediococcus, Enterococcus, Streptococcus)  Heterofermentatív: tejsavat, széndioxidot és etanolt vagy ecetsavat termelnek (Leuconostoc, Weissella)

8 Probiotikumok alkalmazásának pozitív hatásai

9 Különböző betegségekre ajánlott probiotikumok

10 Probiotikus tulajdonságok 1. Sav- és epetolerancia 2. Adhéziós képesség 3. A patogének gátlása 4. Immunogén jelleg

11 1. Sav- és epetolerancia a probiotikumok alkalmazásánál elengedhetetlen, hogy képesek legyenek élve eljutni a vastagbélbe és ott megtelepedni adott tűrőképességgel kell rendelkezniük a gyomor alacsony pH-jú és a patkóbél (doudenum) epesó tartalmú közegében túlélési arány növelése: kapszulázás (kalcium- alginát, zselatin stb.)

12 2. Adhéziós képesség legtöbb baktérium adhezinekkel (pl. mannóz- specifikus adhezin=Msa L.plantarum) rendelkezik a sejtfelszínén, így tud kötődni az M- sejtekhez, amelyek kapcsolatban állanak a Peyer plakk immunsejtjeivel (Perdigon et al, 2001.) egyéb erők: passzív, elektrosztatikus kölcsönhatások, hidrofób és sztérikus erők stb. is befolyásolják az adhéziót

13 Tapadás-vizsgálati módszerek:  Gram-festés (Tuomola, Salminen, 1998.)  radioaktív jelölés (Ouwehand et al, és Tuomola, Salminen, 1998.)  lemezöntés  Elisa  fluoreszcens festés (hexidium-jodid)

14 3. Patogének gátlása Savtermelés→ Lactobacillus: ecetsav, tejsav, propionsav termelés, ezáltal csökken a helyi pH (Vanderpool et al, és Herich, Levkut, 2002.)  az alacsony pH gátolja a Gram negatív patogén baktériumok egy részét pl. Salmonella enterica gátlása

15 Bakteriocinek termelése (rövid C-láncú peptidek) →pórusokat képeznek a Gram-pozitív (Lactococcus, Listeria, Staphylococcus) baktériumok citoplazmatikus membránjain, ill. egyes esszenciális enzimek aktivitására hatnak pl. Nizin - a nizin kereskedelemben kapható élelmiszeradalék (E234), használják sajtgyártásnál

16 Hidrogén-peroxid termelése→oxidáló hatás, gátolja a patogéneket Szabadgyökök keletkeznek

17 Kompetitív inhibíció:  egyes Lactobacillus és Bifidobacteria fajok kiszoríthatják a patogéneket kötőhelyeikről  azokat is, amelyek már kötődtek az intesztinális epitélium sejtekhez (Vanderpool et al, 2008.)  → a szénhidrát kötőhelyeket blokkolják

18 Kompetitív inhibíció

19  a patogének enterotoxinjainak kötődését megakadályozzák, pl. E. coli enterotoxinja esetén a toxin-receptor (gangliozid GM1) blokkolásával

20 Bizonyított gátló hatás Escherichia coli (pathogenic) Salmonella typhimurium Shigella spp. Campylobacter jejuni Streptococcus mutans Bacillus subtilis Clostridium perfringens Helicobacter pylori Staphylococcus aureus → Listeria monocytogenes Pseudomonas fluorescens Candida albicans Fusarium samiaciens Aspergillus flavus

21 4. Mechanizmusok a probiotikumok immun- modulálásának lehetséges útjaira (Shida, Nanno, 2008).

22 Immunogén jelleg szabályozzák az IL-12 és IL-10 termelést sok esetben figyeltek meg Lactobacillus fajok adagolása esetén IL-12 szint növekedést Növelik a „gyulladásgátló” (antiinflammatory) citokinek szekrécióját→IL-10 (Hessle et al, és Shida, Nanno, 2008.), Pl. Lactobacillus reuteri, L. casei

23 Elfojtják a “gyulladáselősegítő” (proinflammatory) citokinek termelését →IL-6 és IL-8, TNF-α Pl. - Lactobacillus GG inhibálja a Helicobacter plyori által stimulált TNF- termelést - L. rhamnosus GR-1 gátolja az E.coli TNF termelését

24 A probiotikumok feltételezett hatása az immunrendszer sejtejeire

25 újabb kutatások alapján az IL-17-termelő T-sejtekre is hatnak a probiotikumok ezek nagy számban megtalálhatóak a belekben, fontos szerepet töltenek be a bélrendszeri betegségek kialakulásánál ezek szabályozása egy új kihívás a probiotikumok hatásának tanulmányozása esetén (Vanderpool et al, 2008.)

26 II. Növényi probiotikumok Olyan mikroorganizmusok, amelyek különböző mechanizmusaik révén képesek jótékony hatást kifejteni a növény egészségére → vannak fitostimuláló és termékenység elősegítő mikrobák → sok rizoszféra mikroorganizmus a növények védekezési mechanizmusát aktiválja

27 Hol alkalmazhatóak a növényi probiotikumok? kémiai peszticidek helyettesítésére lehet használni pl. egyes fluoreszcens Pseudomonas fajok (P. putida, P. fluorescens) széleskörben alkalmazhatóak a növény-patogének ellen (baktériumok, gombák, nematodák)

28 III. Prebiotikumok olyan anyagok, amelyek az emésztőenzimeknek ellenállnak és serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását elvárások:  felső-emésztőrendszerrel szembeni rezisztencia  jótékony hatás  a probiotikumok szelektív stimulációja  stabilitás a techológiai műveletek során  lebontható legyen a bélrendszer mikrobiotája által

29 ezek általában oligoszacharidok inulin, laktulóz, lakto-szukróz, frukto-, galakto- és glükooligoszacharidok különböző élelmiszerek előállításánál használják:  joghurtok, desszertek  italok  húsipari termékek  dietetikus termékek  kekszek  csecsemő-ételek

30 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Probiotikumok “Let your food be your medicine, and your medicine be your food “"

Hasonló előadás


Google Hirdetések