Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerek mikrovilága Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerek mikrovilága Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerek mikrovilága Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky Klára

2

3 1.Bevezető  Az élelmiszereket különböző baktériumok szennyezhetik  Az ételmérgezések jelentős betegségcsoportot képeznek  A betegségek terjedhetnek: fertőzött ivóvízzel, élelmiszerrel

4 Baktériumok  Az Escherichia coli:  bármilyen típusú élelmiszerben előfordulhat  normális bélflóra legfontosabb tagja  B- és K vitamint termel  humánpatogén törzseik hasmenést okoznak  A Salmonellák:  leggyakrabban húsban és tojásban fordulnak elő  humánpatogén törzse hastífuszt okoz

5 Baktériumok  A Staphylococcusok:  leggyakrabban a tejben fordulnak elő  bőrön, orrnyálkahártyán, székletben található  elsősorban gennyes folyamatot és ételmérgezést váltanak ki  A Bacillus cereus:  zöldségeken, gyümölcsökön található  az ételmérgezés tüneteit egy fehérjeszerű anyagcseretermék okozza, amely mérgező hatású

6 2.Anyag és módszer  Szükséges eszközök :

7  Eszközök:

8  Táptalajok:

9 A táptalajok előkészítése  Feloldjuk a táptalajt desztillált vízben  Megvizsgáljuk a pH-ját  121 fokon az autoklávban sterilizáljuk

10 Élelmiszerminta előkészítése  Az élelmiszermintát feloldjuk pepton vízben  Állni hagyjuk körülbelül egy fél órát

11 Leoltás és inkubálás  1 ml előkészített élelmiszer mintát bepipettázunk egy steril Petri csészébe  Ráöntünk 15 ml sterilizált táptalajt  Mindegyik Petri csészét betesszük az inkubátorba:  A Staphylococcust, Bacillus cereust, Salmonellát 37 celsius fokra 24 órára  Az Escherichia coli 44 celsius fokra 24 órára

12 Petri csészék vizsgálata  Escherichia coli – 0,5-1 mm átmérőjű, zöldeskék, kerek telepek formájában látható

13  Staphilococcus aureus – 0,5 mm átmérőjű, kerek, fekete vagy sötétszürke telepek, amelyeket kicsapódásos udvar vesz körül

14  Bacillus cereus – nagy, 0,5-1 cm átmérőjű, rózsaszín telepeket fejleszt, általában kicsapódásos udvarral körülvéve

15  Salmonella - XLD táptalajon: 1 mm átmérőjű, fekete közepű telepek, amelyeket egy átlátszó rózsaszin udvar vesz körül - Bismuth sulphite agar táptalajon 0,5-1 mm átmérőjű, fekete telepek fémes csillogással, amelyek az alattuk levő táptalajt is megfeketítik - Bismuth sulphite agar táptalajon 0,5-1 mm átmérőjű, fekete telepek fémes csillogással, amelyek az alattuk levő táptalajt is megfeketítik

16 3.Eredmények  Az üzletben vásárolt tejből semmilyen baktérium nem volt kimutatható.  A házi termelőktől vásárolt termékekből a következő baktériumokat mutattuk ki:  Az Escherichia coli – 3 tejmintából kimutatható volt;  Koaguláz-pozitív staphylococcus – 2 tej és 3 sajtmintában volt jelen;  Bacillus cereus – mindhárom zöldségből kimutattuk;  Salmonella – nem volt jelen az élelmiszerekben

17 4.Következtetések  az élelmiszereket biztonságos forrásból kell vásárolni  biztonságos tárolásra és csomagolásra van szükség  szennyvízzel való öntözést meg kell tiltani  a már fogyasztásra kész élelmiszereket külön kell tárolni a potenciálisan kórokozókat tartalmazó élelmiszerektől  az ételeket főzés után frissen kell elfogyasztani vagy pedig lehűtve kell tárolni  a főzőedényeket és étkezési eszközöket megfelelőképpen kell tisztítani  a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni  az élelmiszerek tárolóhelyét tisztán kell tartani

18 Könyvészet  Kertai Pál, 1982, Közegészségtan, Medicina kiadó  Jurányi Róbert, 1998, A fertőző betegségek általános és részletes járványtana, Medicina kiadó  Ádány Róza, 2006, Megelőző orvostan és népességegészségtan, Medicina kiadó  Gergely Lajos, 2003, Orvosi mikrobiológia, Alliter kiadó

19 Köszönjük az engedélyt a Marosvásárhelyi Regionális Közegészségügyi Központnak a vizsgálatok elvégzésére!


Letölteni ppt "Az élelmiszerek mikrovilága Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky."

Hasonló előadás


Google Hirdetések